2022. 12. 06. kedd
Miklós
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Elhurcolt sváboknak állítottak emlékművet

2016. 11. 07., 17:42

Emlékműavatással és nemzetközi konferenciával is adóztak mindazoknak, akiket a kényszermunkára hurcoltak a Szovjetunióba. Hajósról 1945 januárjában közel hatszáz személyt – zömében férfiakat – vittek el malenkij robotra.

A település történetének legsötétebb korszakának szinte minden hajósi család áldozatául esett – erről beszélt köszöntőjében Estókné Szalczer Erzsébet hajósi polgármester. A konferenciának otthont adó barokk kastélyban elhangzott, hogy a GULAG-GUPVI emlékév kapcsán kétkötetes kiadvány jelenik meg a máig ható fájdalmakat okozó hajósi történésekről – írja a Baon.hu.


Forrás: Bányai Gábor országgyűlési képviselő / Facebook

Az embertelen körülmények között végeztetett kényszermunkáról, valamint a hajósi kutatásairól, túlélőkkel készített interjúiról szólt Hajagos Csaba, a kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa. Mint elhangzott: a túlélők között voltak, akik csak három év után térhettek haza, de nyilatkozniuk kellett arról, hogy nem beszélnek senkinek sem a velük történtekről.


Forrás: Bányai Gábor országgyűlési képviselő / Facebook

A konferencián arról is hallhattak, hogy a svábok magyarországi tragédiája a későbbi években, a németországi kitelepítésekkel folytatódott.
Hajóson hetven évvel ezelőtt a községháza előtt gyűjtötték össze a svábokat, akiket előbb Halsra vittek, majd onnan indították el a vonatokat a szovjet munkatáborokba. Az elhurcoltak sokat imádkoztak a Szűzanyához, akinek szobrát még az első telepesek vitték magukkal az óhazából Hajósra. A városháza előtti téren felavatott emlékműbe ezért is került a Mária-szobor másolta.


Forrás: Bányai Gábor országgyűlési képviselő / Facebook

– Ez a szobor arra is int bennünket, hogy legyen erőnk visszautasítani az igaztalan vádakat szüleink és nagyszüleink nevében – mondta el Mayer Edina, a hajósi német nemzetiségi önkormányzat elnöke.

A szoboravatón a város díszpolgára, Bányai Gábor országgyűlési képviselő is emlékeztetett, hogy nem szabad hagyni azt, hogy mindezek feledésbe merüljenek, és ezért kell a fiatalokkal megismertetni a fájó emlékekkel teli időszakokat is.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK