2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Elhurcolt sváboknak állítottak emlékművet

2016. 11. 07., 17:42

Emlékműavatással és nemzetközi konferenciával is adóztak mindazoknak, akiket a kényszermunkára hurcoltak a Szovjetunióba. Hajósról 1945 januárjában közel hatszáz személyt – zömében férfiakat – vittek el malenkij robotra.

A település történetének legsötétebb korszakának szinte minden hajósi család áldozatául esett – erről beszélt köszöntőjében Estókné Szalczer Erzsébet hajósi polgármester. A konferenciának otthont adó barokk kastélyban elhangzott, hogy a GULAG-GUPVI emlékév kapcsán kétkötetes kiadvány jelenik meg a máig ható fájdalmakat okozó hajósi történésekről – írja a Baon.hu.


Forrás: Bányai Gábor országgyűlési képviselő / Facebook

Az embertelen körülmények között végeztetett kényszermunkáról, valamint a hajósi kutatásairól, túlélőkkel készített interjúiról szólt Hajagos Csaba, a kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa. Mint elhangzott: a túlélők között voltak, akik csak három év után térhettek haza, de nyilatkozniuk kellett arról, hogy nem beszélnek senkinek sem a velük történtekről.


Forrás: Bányai Gábor országgyűlési képviselő / Facebook

A konferencián arról is hallhattak, hogy a svábok magyarországi tragédiája a későbbi években, a németországi kitelepítésekkel folytatódott.
Hajóson hetven évvel ezelőtt a községháza előtt gyűjtötték össze a svábokat, akiket előbb Halsra vittek, majd onnan indították el a vonatokat a szovjet munkatáborokba. Az elhurcoltak sokat imádkoztak a Szűzanyához, akinek szobrát még az első telepesek vitték magukkal az óhazából Hajósra. A városháza előtti téren felavatott emlékműbe ezért is került a Mária-szobor másolta.


Forrás: Bányai Gábor országgyűlési képviselő / Facebook

– Ez a szobor arra is int bennünket, hogy legyen erőnk visszautasítani az igaztalan vádakat szüleink és nagyszüleink nevében – mondta el Mayer Edina, a hajósi német nemzetiségi önkormányzat elnöke.

A szoboravatón a város díszpolgára, Bányai Gábor országgyűlési képviselő is emlékeztetett, hogy nem szabad hagyni azt, hogy mindezek feledésbe merüljenek, és ezért kell a fiatalokkal megismertetni a fájó emlékekkel teli időszakokat is.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés