2022. 08. 10. szerda
Lőrinc
: 401 Ft   : 393 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Fészket raktak a fecskék az épülő hajósi DVCS-hídon – A védett madár hátráltatja a munkálatokat

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 02., 10:37

Dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának igazgatója érdekes fejleményről számolt be a megyei közgyűlés június 28-i ülésén, amikor a megyei közúthálózat fejlesztéséről szóló beszámolójával összefüggésben az egyik képviselő azt a kérdést tette fel: Mikor készül el a Hajós-Hajós-Pincefalut összekötő út megújuló DVCS-hídja? Mint kiderült, az esős május mellett még védett madarunk, a fecske is hátráltatja a munkálatokat.

„Eresz alatt fecskefészek…” – kezdődik a jól ismert magyar nóta, amelynek születése idején még biztosan nem volt védett madár a fecske, amely több mint húsz éve védett faj Magyarországon, eszmei értéke ötvenezer forint.

Mivel egy pár egy fészkelés alkalmával 4-6 tojást rak, így a fészek leverését akár negyedmillió forintot meghaladó összeggel is büntethetik fészkelési időben. Amikor a fecskék már költenek, a legrosszabb, a természetvédelmi törvény által is szigorúan tiltott megoldás a védett madarak fészkeinek leverése.

Hogy mi köze a fecskéknek a Duna - völgyi Főcsatornán (DVCS) átívelő híd elhúzódó rekonstrukciójához, azt dr. Sztana Zoltán említette válaszában. Az igazgató kifejtette:

a csapadékos május mellett a munkálatokat az is hátráltatja, hogy védett madarunk, a fecske fészket rakott a felújítás alatt álló híd szerkezetén.

Tehát így mivel szaporodási időben vagyunk, nem szabad a fészkekhez nyúlni. Magyarán szólva, a híd azon részén talán egészen addig állnak a munkálatok, amíg a fecskék a szeptemberi vonulásig el nem hagyják a fészket.

Amint arra az igazgató emlékeztetett, Hajós a megyei TOP pályázati keretből 800 millió forint fejlesztési forrást nyert el, ebbe beletartozik a város és a Pincefalu közötti, erősen leromlott állapotban lévő út és a Duna-völgyi Főcsatorna (DVCS) hídjának rekonstrukciója.

Az út két héten belül elkészül, viszont

a híd építési munkálatai az ígért május végi befejezés ellenére késő őszig eltarthatnak.

Az igazgató szerint addig a közlekedést továbbra is ideiglenes híddal, váltakozó forgalom mellett biztosítják.

Azt mi tesszük hozzá: még szerencse, hogy a fecske költöző madár, bármennyire is védett, az ősz közeledtével vándorútnak indul, Afrika felé veszi az irányt. Akkor pedig ismét birtokba vehetik az adott munkaterületet. A természetvédelmi törvény egyébként olyan szigorú, hogy április után még engedéllyel sem lehet leverni fecskefészket Magyarországon, de az unióban sem.

Amint arról korábban beszámoltunk, a szinte teljesen megújuló híd építésének idejére ideiglenes, váltakozó forgalomra alkalmas, egy sávon járható ideiglenes hidat építettek.

A megújuló hídépítési munkálatai még javában tartanak. A május végére ígért befejezési határidőt a májusi, hetekig tartó esős időjárás, a megemelkedett vízszint is akadályozta, de a fecskék és lakóhelyeik, a fészkek most újabb kihívást jelentenek.

Hajóson járva azt tapasztaltuk, hogy a hídon váltakozó intenzitással dolgoznak, és mint az igazgató elmondta: késő őszig bizonyosan az ideiglenes hídon zajlik még a forgalom. Hozzátette: Az viszont jó hír, hogy az út két hét múlva teljesen elkészül, hivatalosan is átadják a forgalomnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022. 08. 07., 08:20
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés