2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Fészket raktak a fecskék az épülő hajósi DVCS-hídon – A védett madár hátráltatja a munkálatokat

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 02., 10:37

Dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának igazgatója érdekes fejleményről számolt be a megyei közgyűlés június 28-i ülésén, amikor a megyei közúthálózat fejlesztéséről szóló beszámolójával összefüggésben az egyik képviselő azt a kérdést tette fel: Mikor készül el a Hajós-Hajós-Pincefalut összekötő út megújuló DVCS-hídja? Mint kiderült, az esős május mellett még védett madarunk, a fecske is hátráltatja a munkálatokat.

„Eresz alatt fecskefészek…” – kezdődik a jól ismert magyar nóta, amelynek születése idején még biztosan nem volt védett madár a fecske, amely több mint húsz éve védett faj Magyarországon, eszmei értéke ötvenezer forint.

Mivel egy pár egy fészkelés alkalmával 4-6 tojást rak, így a fészek leverését akár negyedmillió forintot meghaladó összeggel is büntethetik fészkelési időben. Amikor a fecskék már költenek, a legrosszabb, a természetvédelmi törvény által is szigorúan tiltott megoldás a védett madarak fészkeinek leverése.

Hogy mi köze a fecskéknek a Duna - völgyi Főcsatornán (DVCS) átívelő híd elhúzódó rekonstrukciójához, azt dr. Sztana Zoltán említette válaszában. Az igazgató kifejtette:

a csapadékos május mellett a munkálatokat az is hátráltatja, hogy védett madarunk, a fecske fészket rakott a felújítás alatt álló híd szerkezetén.

Tehát így mivel szaporodási időben vagyunk, nem szabad a fészkekhez nyúlni. Magyarán szólva, a híd azon részén talán egészen addig állnak a munkálatok, amíg a fecskék a szeptemberi vonulásig el nem hagyják a fészket.

Amint arra az igazgató emlékeztetett, Hajós a megyei TOP pályázati keretből 800 millió forint fejlesztési forrást nyert el, ebbe beletartozik a város és a Pincefalu közötti, erősen leromlott állapotban lévő út és a Duna-völgyi Főcsatorna (DVCS) hídjának rekonstrukciója.

Az út két héten belül elkészül, viszont

a híd építési munkálatai az ígért május végi befejezés ellenére késő őszig eltarthatnak.

Az igazgató szerint addig a közlekedést továbbra is ideiglenes híddal, váltakozó forgalom mellett biztosítják.

Azt mi tesszük hozzá: még szerencse, hogy a fecske költöző madár, bármennyire is védett, az ősz közeledtével vándorútnak indul, Afrika felé veszi az irányt. Akkor pedig ismét birtokba vehetik az adott munkaterületet. A természetvédelmi törvény egyébként olyan szigorú, hogy április után még engedéllyel sem lehet leverni fecskefészket Magyarországon, de az unióban sem.

Amint arról korábban beszámoltunk, a szinte teljesen megújuló híd építésének idejére ideiglenes, váltakozó forgalomra alkalmas, egy sávon járható ideiglenes hidat építettek.

A megújuló hídépítési munkálatai még javában tartanak. A május végére ígért befejezési határidőt a májusi, hetekig tartó esős időjárás, a megemelkedett vízszint is akadályozta, de a fecskék és lakóhelyeik, a fészkek most újabb kihívást jelentenek.

Hajóson járva azt tapasztaltuk, hogy a hídon váltakozó intenzitással dolgoznak, és mint az igazgató elmondta: késő őszig bizonyosan az ideiglenes hídon zajlik még a forgalom. Hozzátette: Az viszont jó hír, hogy az út két hét múlva teljesen elkészül, hivatalosan is átadják a forgalomnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés