2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hajós-Pincefaluban átadták a megújult Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontot – Eredeti fényében ragyog a volt fogadó

Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 22., 09:25

Befejeződött a hajósi Pincefalu történetének egyik legnagyobb jelentőségű beruházása, a volt Cabernet fogadó Borturisztikai Látogatóközponttá fejlesztése, a projektátadó ünnepségét szeptember 21-én, szombaton délelőtt tartották. Az eseményen Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét és Bányai Gábort, a választókörzet országgyűlési képviselőjét, a város díszpolgárát, a szomszédos és a testvértelepülések polgármestereit, a megjelent nagyszámú közönséget Estók Mihályné, Hajós város polgármestere a felújított, eredeti fényében ragyogó épületegyüttes előtt köszöntötte.

A településvezető a projekt előzményeiről szólva emlékeztetett: az egykori Cabernet fogadó 2013-ban, egy szerencsés vétellel a Hosszúhegyi Állami Gazdaság felszámolójától került az önkormányzat tulajdonába.

A befektetés megtérült, mert Hajósnak a hozzá tartozó Pincefaluban mindeddig nem volt olyan épülete, amely kifejezhette volna a város elkötelezettségét az európai hírű, utcákba rendeződő pincerendszer, a hozzá tartozó szőlőültetvények, az azokat megművelő szorgalmas hajósi emberek mellett. Mint a településvezető rámutatott: a Látogatóközpont az ide érkező vendégek körútjának a kiindulópontja, egyben a Pincefaluban, a városban tett túrájának a végállomása.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A településvezető köszönetét fejezte ki Rideg Lászlónak, a megyei közgyűlés elnökének, hogy a hosszú évek óta használaton kívüli, immár eredeti pompájában ragyogó, Borturisztikai Látogatóközponttá fejlesztett épület a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázatán elnyert 180 millió forintból újulhatott meg. Estók Mihályné elismerően szólt a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. munkatársairól, akik sokat segítettek, hogy a pályázat eredményes legyen, valamint szakmai segítséget nyújtottak a projekt magas színvonalú megvalósításához.

Mint elhangzott: a beruházás az önkormányzat tulajdonában lévő HajósSzolg Kft. munkálataival kezdődött. A közbeszerzési eljárás keretében helyi kivitelezővel, a DONEKO Kft-vel sikerült szerződést kötni. Ezzel a lakosság részéről is nagyobb volt az a kontroll, amely az épület felújításának végéig tartott – fejtette ki a polgármester.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke emlékeztetett, a fejlesztések közt is vannak kiemelt célok. A TOP pályázatoknál így került egyértelműen előtérbe a hajósi Pincefalu, a volt Cabernet fogadó turisztikai célú fejlesztése.

A hajósi Pincefalu kitűnőbbnél kitűnőbb borházai és pincéi már csak azért is régen kiérdemeltek egy új, méretében is impozáns turisztikai központot, mert az Európában egyedülálló, 24 utcából, közel 1200 pincéből álló falu a legtöbb történelmi borvidék pincerendszerét nem csak hazánkban, de Európában is felülmúlja – mondta a közgyűlés elnöke.

Hozzátette, a megyei önkormányzat azt reméli, a Látogatóközpont mint turisztikai attrakció új lendületet ad a pincefalu, az egyes borházak, pincék, és természetesen a hajósi borok iránti érdeklődésnek.

Rideg László rámutatott: ugyan a megvalósításhoz első ütemben 180 millió forint állt rendelkezésre, de az új pályázati kiírások lehetőséget adnak az épülettel, illetve az alatta lévő pincerendszerrel kapcsolatos további célok megvalósításához.

Mint elhangzott, Hajós városnak a megyei TOP keretből összesen 800 millió forint jutott. Ebbe beletartozik a város és a Pincefalu közötti, erősen leromlott állapotban lévő, már megújult út és a Duna-völgyi Főcsatorna hídjának folyamatban lévő rekonstrukciója is.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Bányai Gábor köszöntő beszédében kifejtette: a volt Cabernet fogadó felújítása csak egy apró lépés abban a komplex fejlesztési csomagban, amely a turizmus fejlesztése mellett a szőlősgazdák, borászatok támogatását is magába foglalja. Az országgyűlési képviselő szerint a Hajós-Baja borvidék szívében, a hajósi pincefaluban, amely a legjobb borokat adja, a turizmus fejlesztése mellett meg kell újítani a szőlőtermesztést és a borászatokat is. Az új Borturisztikai Látogatóközponttal nem csak Hajós, a nevéhez köthető borvidék, de az egész ország lett gazdagabb - mondta Bányai Gábor.

A képviselő szerint a borvidék és a pincefalu olyan kincse Bács-Kiskun megyének és a hajósi embereknek, amit mind a hazai, mind a külföldről érkező vendégeknek minél magasabb számban kell megmutatni, hiszen az itteni értékek, kincsek vetekszenek bármelyik borvidék erényeivel. Az országgyűlési képviselő azzal zárta mondanivalóját: biztos abban, hogy a most megvalósult projekt sikerének a város mellett az egész térség hasznát látja majd.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A nemzeti színű avatószalagot Rideg László, Bányai Gábor és Estók Mihályné vágta át, majd a polgármester az első tárlatvezetésre Hohl Gergelyt, az önkormányzat munkatársát kérte fel.

A szakember a tárlat egyes helyszínen elmondta: a Látogatóközpontban a hajósi szőlőtermesztés, borkészítés, a pincék építésének több száz évet felölelő tárgyi emlékei mellett a ma szőlőművelőinek, borászainak munkáját, borait is bemutatják.

A Látogatóközpont elsősorban a borturizmushoz igazítva a régi és az új pincefaluról éppúgy képet ad, mint az azt létrehozó egykori és mai hajósi emberekről, borászati cégekről.

A kiállítótérben a Hajós-Baja borvidék borai mellett a térség turisztikai vonzerejét képező épített örökség és a természeti értékek is láthatók - fejtette ki a tárlatvezető, aki a kerti diófából faragott Szent Orbán szobor mellett bemutatta annak készítőjét , a kalocsai Farkas Tibor szobrászművészt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés