2022. 08. 12. péntek
Klára
: 395 Ft   : 382 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Hajós-Pincefaluban átadták a megújult Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontot – Eredeti fényében ragyog a volt fogadó

Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 22., 09:25

Befejeződött a hajósi Pincefalu történetének egyik legnagyobb jelentőségű beruházása, a volt Cabernet fogadó Borturisztikai Látogatóközponttá fejlesztése, a projektátadó ünnepségét szeptember 21-én, szombaton délelőtt tartották. Az eseményen Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét és Bányai Gábort, a választókörzet országgyűlési képviselőjét, a város díszpolgárát, a szomszédos és a testvértelepülések polgármestereit, a megjelent nagyszámú közönséget Estók Mihályné, Hajós város polgármestere a felújított, eredeti fényében ragyogó épületegyüttes előtt köszöntötte.

A településvezető a projekt előzményeiről szólva emlékeztetett: az egykori Cabernet fogadó 2013-ban, egy szerencsés vétellel a Hosszúhegyi Állami Gazdaság felszámolójától került az önkormányzat tulajdonába.

A befektetés megtérült, mert Hajósnak a hozzá tartozó Pincefaluban mindeddig nem volt olyan épülete, amely kifejezhette volna a város elkötelezettségét az európai hírű, utcákba rendeződő pincerendszer, a hozzá tartozó szőlőültetvények, az azokat megművelő szorgalmas hajósi emberek mellett. Mint a településvezető rámutatott: a Látogatóközpont az ide érkező vendégek körútjának a kiindulópontja, egyben a Pincefaluban, a városban tett túrájának a végállomása.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A településvezető köszönetét fejezte ki Rideg Lászlónak, a megyei közgyűlés elnökének, hogy a hosszú évek óta használaton kívüli, immár eredeti pompájában ragyogó, Borturisztikai Látogatóközponttá fejlesztett épület a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázatán elnyert 180 millió forintból újulhatott meg. Estók Mihályné elismerően szólt a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. munkatársairól, akik sokat segítettek, hogy a pályázat eredményes legyen, valamint szakmai segítséget nyújtottak a projekt magas színvonalú megvalósításához.

Mint elhangzott: a beruházás az önkormányzat tulajdonában lévő HajósSzolg Kft. munkálataival kezdődött. A közbeszerzési eljárás keretében helyi kivitelezővel, a DONEKO Kft-vel sikerült szerződést kötni. Ezzel a lakosság részéről is nagyobb volt az a kontroll, amely az épület felújításának végéig tartott – fejtette ki a polgármester.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke emlékeztetett, a fejlesztések közt is vannak kiemelt célok. A TOP pályázatoknál így került egyértelműen előtérbe a hajósi Pincefalu, a volt Cabernet fogadó turisztikai célú fejlesztése.

A hajósi Pincefalu kitűnőbbnél kitűnőbb borházai és pincéi már csak azért is régen kiérdemeltek egy új, méretében is impozáns turisztikai központot, mert az Európában egyedülálló, 24 utcából, közel 1200 pincéből álló falu a legtöbb történelmi borvidék pincerendszerét nem csak hazánkban, de Európában is felülmúlja – mondta a közgyűlés elnöke.

Hozzátette, a megyei önkormányzat azt reméli, a Látogatóközpont mint turisztikai attrakció új lendületet ad a pincefalu, az egyes borházak, pincék, és természetesen a hajósi borok iránti érdeklődésnek.

Rideg László rámutatott: ugyan a megvalósításhoz első ütemben 180 millió forint állt rendelkezésre, de az új pályázati kiírások lehetőséget adnak az épülettel, illetve az alatta lévő pincerendszerrel kapcsolatos további célok megvalósításához.

Mint elhangzott, Hajós városnak a megyei TOP keretből összesen 800 millió forint jutott. Ebbe beletartozik a város és a Pincefalu közötti, erősen leromlott állapotban lévő, már megújult út és a Duna-völgyi Főcsatorna hídjának folyamatban lévő rekonstrukciója is.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Bányai Gábor köszöntő beszédében kifejtette: a volt Cabernet fogadó felújítása csak egy apró lépés abban a komplex fejlesztési csomagban, amely a turizmus fejlesztése mellett a szőlősgazdák, borászatok támogatását is magába foglalja. Az országgyűlési képviselő szerint a Hajós-Baja borvidék szívében, a hajósi pincefaluban, amely a legjobb borokat adja, a turizmus fejlesztése mellett meg kell újítani a szőlőtermesztést és a borászatokat is. Az új Borturisztikai Látogatóközponttal nem csak Hajós, a nevéhez köthető borvidék, de az egész ország lett gazdagabb - mondta Bányai Gábor.

A képviselő szerint a borvidék és a pincefalu olyan kincse Bács-Kiskun megyének és a hajósi embereknek, amit mind a hazai, mind a külföldről érkező vendégeknek minél magasabb számban kell megmutatni, hiszen az itteni értékek, kincsek vetekszenek bármelyik borvidék erényeivel. Az országgyűlési képviselő azzal zárta mondanivalóját: biztos abban, hogy a most megvalósult projekt sikerének a város mellett az egész térség hasznát látja majd.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A nemzeti színű avatószalagot Rideg László, Bányai Gábor és Estók Mihályné vágta át, majd a polgármester az első tárlatvezetésre Hohl Gergelyt, az önkormányzat munkatársát kérte fel.

A szakember a tárlat egyes helyszínen elmondta: a Látogatóközpontban a hajósi szőlőtermesztés, borkészítés, a pincék építésének több száz évet felölelő tárgyi emlékei mellett a ma szőlőművelőinek, borászainak munkáját, borait is bemutatják.

A Látogatóközpont elsősorban a borturizmushoz igazítva a régi és az új pincefaluról éppúgy képet ad, mint az azt létrehozó egykori és mai hajósi emberekről, borászati cégekről.

A kiállítótérben a Hajós-Baja borvidék borai mellett a térség turisztikai vonzerejét képező épített örökség és a természeti értékek is láthatók - fejtette ki a tárlatvezető, aki a kerti diófából faragott Szent Orbán szobor mellett bemutatta annak készítőjét , a kalocsai Farkas Tibor szobrászművészt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022-08-07 08:20:00
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés