2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Hajósi Népviselet és Tánc Napja szombaton - Felvonulás viseletben, kulturális műsorok a városközpontban

Helyszín: Hajós
Dátum: 2022. július 02., szombat 19:00
Hajósi Népviselet és Tánc Napja szombaton - Felvonulás viseletben, kulturális műsorok a városközpontban

A „Hajós Városért Díjat” és a „Bács-Kiskun Megye Nemzetiségi Díjat” kiérdemelt Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület a főszervezője annak a nagyszabású rendezvénynek, amely július 2-án, szombaton 19 órakor, várhatóan nagy érdeklődés mellett, viseletbe öltözött táncosok zenés felvonulásával kezdődik és az egykori érseki barokk kastély melletti Köztársaság téren, hajnalig tartó utcabállal zárul.

Az eseményről szólva Szabó Zsolt, az egyesület, egyben a tánccsoport vezetője elmondta:

2013-ban, a hajósi sváb tánccsoport megalakulásának fél évszázados jubileuma alkalmából rendezték meg először az azóta évente megtartott Hajósi Népviselet és Tánc Napját. Az eseménynek így már egy jól bevált koreográfiája van: a sváb viseletbe öltözött táncosok és az egyesület tagjai a tájháztól indulnak, a felvonulás a Szigeti Fő utcán át folytatódik, majd a menet 2-3 kilométer után, az UnterRock zenekar kísérete mellett érkezik az egykori érseki kastélyhoz. A tartalmas és színes műsor a város központjában, a Köztársaság téren felállított színpadon veszi kezdetét. Ennek keretében fellép a Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar, az egyesület tánccsoportjai az óvodás korúaktól a felnőttekig, valamint műsort ad a hagyományőrző énekkar és a meghívott Szomori Hagyományőrző Tánccsoport. A program az UnterRock zenekar hajnalig tartó utcabáljával zárul.”


A hajósi hagyományőrző sváb néptánccsoport 1963-ban alakult. Hajóson a nemzetiségi óvodában és általános iskolában gyermektánccsoportok működnek, melyekben a felnőtt csoport utánpótlása nevelkedik. A csoportokat a 2010-ben alakult egyesület fogja össze.
Az egyesület jelenleg több mint 100 tagot számlál. Az egyesület 2013-ban egy nagyszabású jubileumi ünnepség keretében ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját. A Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület a 2013-as évben megkapta a „Hajós Városért Díjat” Hajós Város Önkormányzatától, valamint a „Bács-Kiskun Megye Nemzetiségi Díjat” Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatától. 2014 tavaszán Czifra Jánosné – a hajósi néptánccsoport alapítója és koreográfusa - az egyesület 3 tánccsoportjának, valamint a Hajósi Hagyományőrző Sváb Kórusnak 50 év után újra betanította a „Hajósi Fonó” című produkciót, mely az Orbán napi borünnep keretében került bemutatásra.
A tánccsoport 2014. október 19.-én Törökbálinton, a Landesrat által szervezett VIII. Országos Néptánc fesztiválon is bemutatta ezt a több generációs produkciót, amelyet a zsűri arany minősítéssel díjazott. Az egyesület táncosai aktívan részt vesznek a település kulturális életének szervezésében, őrzik az utódokra hagyott hagyományokat.
A városi rendezvények állandó fellépői a tánccsoportok. Sok környékbeli és más megyéből érkező rendezvényre kapnak meghívást a különböző csoportok, melyeken bemutatják a hajósi hagyományokat, a népdal- és néptánckincset, és öregbítik Hajós jó hírnevét.


 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK