2022. 08. 16. kedd
Ábrahám
: 404 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Hajósi Népviselet és Tánc Napja szombaton - Felvonulás viseletben, kulturális műsorok a városközpontban

Helyszín: Hajós
Dátum: 2022. július 02., szombat 19:00
Hajósi Népviselet és Tánc Napja szombaton - Felvonulás viseletben, kulturális műsorok a városközpontban

A „Hajós Városért Díjat” és a „Bács-Kiskun Megye Nemzetiségi Díjat” kiérdemelt Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület a főszervezője annak a nagyszabású rendezvénynek, amely július 2-án, szombaton 19 órakor, várhatóan nagy érdeklődés mellett, viseletbe öltözött táncosok zenés felvonulásával kezdődik és az egykori érseki barokk kastély melletti Köztársaság téren, hajnalig tartó utcabállal zárul.

Az eseményről szólva Szabó Zsolt, az egyesület, egyben a tánccsoport vezetője elmondta:

2013-ban, a hajósi sváb tánccsoport megalakulásának fél évszázados jubileuma alkalmából rendezték meg először az azóta évente megtartott Hajósi Népviselet és Tánc Napját. Az eseménynek így már egy jól bevált koreográfiája van: a sváb viseletbe öltözött táncosok és az egyesület tagjai a tájháztól indulnak, a felvonulás a Szigeti Fő utcán át folytatódik, majd a menet 2-3 kilométer után, az UnterRock zenekar kísérete mellett érkezik az egykori érseki kastélyhoz. A tartalmas és színes műsor a város központjában, a Köztársaság téren felállított színpadon veszi kezdetét. Ennek keretében fellép a Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar, az egyesület tánccsoportjai az óvodás korúaktól a felnőttekig, valamint műsort ad a hagyományőrző énekkar és a meghívott Szomori Hagyományőrző Tánccsoport. A program az UnterRock zenekar hajnalig tartó utcabáljával zárul.”


A hajósi hagyományőrző sváb néptánccsoport 1963-ban alakult. Hajóson a nemzetiségi óvodában és általános iskolában gyermektánccsoportok működnek, melyekben a felnőtt csoport utánpótlása nevelkedik. A csoportokat a 2010-ben alakult egyesület fogja össze.
Az egyesület jelenleg több mint 100 tagot számlál. Az egyesület 2013-ban egy nagyszabású jubileumi ünnepség keretében ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját. A Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület a 2013-as évben megkapta a „Hajós Városért Díjat” Hajós Város Önkormányzatától, valamint a „Bács-Kiskun Megye Nemzetiségi Díjat” Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatától. 2014 tavaszán Czifra Jánosné – a hajósi néptánccsoport alapítója és koreográfusa - az egyesület 3 tánccsoportjának, valamint a Hajósi Hagyományőrző Sváb Kórusnak 50 év után újra betanította a „Hajósi Fonó” című produkciót, mely az Orbán napi borünnep keretében került bemutatásra.
A tánccsoport 2014. október 19.-én Törökbálinton, a Landesrat által szervezett VIII. Országos Néptánc fesztiválon is bemutatta ezt a több generációs produkciót, amelyet a zsűri arany minősítéssel díjazott. Az egyesület táncosai aktívan részt vesznek a település kulturális életének szervezésében, őrzik az utódokra hagyott hagyományokat.
A városi rendezvények állandó fellépői a tánccsoportok. Sok környékbeli és más megyéből érkező rendezvényre kapnak meghívást a különböző csoportok, melyeken bemutatják a hajósi hagyományokat, a népdal- és néptánckincset, és öregbítik Hajós jó hírnevét.


 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés