2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hajóson Alföldi Albert, az ország legfiatalabb városi polgármestere veszi át a megbízólevelet

Zsiga Ferenc  |  2024. 06. 19., 10:36

Hajóson a június 9-i önkormányzati választáson a 26. életévét idén augusztusban betöltő Alföldi Albert függetlenként, a szavazatok 51,61 százalékával nyerte el a polgármesteri tisztséget. A részvételi arány közel 65 százalékos volt, ami a város mintegy 2700 fő lakosságszámát, 2474 választásra jogosult polgárát tekintve kiemelkedő. Mindent összevetve a meggyőző választási fölény erős társadalmi támogatottságot és bizalmat mutat az ifjú polgármester irányába. Alföldi Alberttel a választásokról, családjáról, ambícióiról hajósi otthonában beszélgettünk.

Albert! Nézzük az előzményeket!
Hajóson nem gyakori a polgármester-váltás, az Ön megválasztása előtt a városvezetői tisztséget Schőn Ferenc öt cikluson át töltötte be, Hajós nagyközség ez idő alatt, 2008. július 1-jén kapott városi címet. Őt követte Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, aki három cikluson keresztül, szeptember 30-ig vezeti a várost, de idén már nem indult a választáson. Az új 7 tagú városi képviselő- testületet Alföldi Albert mellett öt független és egy fideszes képviselő alkotja majd.Ön a képviselő-testületben is a legfiatalabb, az 1995 - 2000 között született úgynevezett Z generáció, a digitális kor tagja. Ebben az életkorban mi motiválja az embert, hogy versenybe szálljon a polgármesteri tisztségért?
Családom Hajóson és talán annak határán kívül is közéleti szerepvállalásáról ismert. Apai nagyapám, Alföldi Albert parlamenti képviselő volt, és egészen a tavaly, 84. életévében bekövetkezett haláláig Hajós városért, a település ismertségéért, hírnevéért dolgozott. Ezt a város Hajós díszpolgára címmel is elismerte. Édesapám, ifj. Alföldi Albert neve is ismerősen csenghet, hiszen a Hajós FC elnöke, a Német Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában működő Szent Imre Általános Iskola igazgatója, a városi képviselő–testület tagja volt. Sajnos 2020-ban, még nagyapám halála előtt elveszítettük. Mind apai, mind anyai ágon nagyszerű neveltetést és rengeteg, a közéletet is érintő motivációt kaptam. Fontosnak tartom, hogy most, amikor polgármesterré választottak, ne csak a választási eredményt lássam, hanem az oda vezető utat is, amit a felmenőim egyengettek. Túlzás nélkül mondom, Hajós és az itt élő emberek problémái, örömei, sikerei mindennapi téma volt a családi fészekben. Úgy 17-20 éves koromig nagyapám részéről egyfajta verbális nyomás, kicsit erőteljesebb kapacitálás is ért, mert meggyőződése volt, hogy a városért a képviselő-testület tagjaként, akár polgármesterként tehetem a legtöbbet.

Innen ered az is, hogy politológus lett?
Természetesen nem mások elvárásainak való megfelelési kényszerből, hanem saját érdeklődésből választottam a politológia szakot, aminek az eredménye a közélet, a közügyek, a város dolgai iránti még nagyobb érdeklődés lett. A nemzetközi kapcsolatok szakirányt a biztosabb megélhetés érdekében végeztem el. A megszerzett tudást most a paprikatermesztéssel és feldolgozással foglalkozó hajósi BWA Kft-nél hasznosítom. Angol és német nyelvvizsgával, nyelvtudással rendelkezem, de soha nem fordult meg a fejemben, hogy külföldön vállaljak munkát. A nagyváros kínálta lehetőségek ellenére az egyetemi évek alatt is szinte minden hétvégémet itthon töltöttem. A polgármesteri ambícióimat tekintve tehát minden pátosztól mentesen azt tudom mondani: szeretem Hajóst, szeretek itt élni, hajósiként Hajósért szeretnék tenni, dolgozni. A kihívás nagysága és újszerűsége ellenére örömmel tölt el, hogy a városért a választópolgárok többsége bizalmából reményeim szerint polgármesterként tehetem a legtöbbet.

Függetlenként lett polgármester, de látva az ambícióit, a pártok nem kopogtattak az ajtaján? Különösen úgy, hogy a nagyapja országgyűlési képviselőként baloldali értékeket képviselt?

Voltak ilyen próbálkozások, de ezek a közös beszélgetés szintjét sem értek el, mert egyértelművé tettem, hogy én a függetlenségemet, ha úgy tetszik, a szakmai önállóságomat nem adom fel."Ahogy hangsúlyoztam, a családomban a városért való tenni akarás volt a vezérlő elv, politikai tömbök irányába sem direkt, sem indirekt módon nem terelgettek. Egyébiránt apai és anyai ágon is azt tapasztaltam, hogy mindenki irányába nyitottak, a legkülönbözőbb pártlogóval felcímkézett emberek köréből is számos barátjuk van. Szerencsére ezt a kapcsolatrendszert némiképp örököltem, mert sokan megfordultak nálunk, és igyekeztek bemutatni mindenkinek. Mindemellett nagyon fontosnak érzem, hogy a személyes teljesítményem és ne a családom révén ismerjenek és ítéljenek meg. Leendő városvezetőként lényegbevágónak tartom, hogy egyéni érdekeinktől, motivációinktól függetlenül legyünk képesek elismerni a másik igazát. Én ebben nagyon sok lehetőséget látok, és amennyire a lehetőségeim csak engedik, Hajóson a közélet egészséges egyensúlyára törekszem. Így bizonyosan könnyebb lesz azt a munkát folytatni, amit az előző városvezetések a civil szervezetekkel és a város lakosságával karöltve elértek.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK