2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Ígéretesen indul a hajósi Cabernet Borturisztikai Központ látogatottsága – Önálló weboldal, az egykori érseki kastéllyal közös programok

Ígéretesen indul a hajósi Cabernet Borturisztikai Központ látogatottsága – Önálló weboldal, az egykori érseki kastéllyal közös programok
Zsiga Ferenc  |  2020. 01. 15., 11:38

Január 7-én két főállású munkatárssal megkezdte működését a szeptember 21-én nagyszabású ünnepség keretében átadott hajósi Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont. A volt Cabernet fogadóból a megyei önkormányzat TOP pályázati forrásából kialakított létesítmény iránt a téli indulás ellenére nagy az érdeklődés. Már januárban számos turistacsoport érkezését várják, de az előjegyzések szerint februárban, márciusban is több ötven fő körüli csoport tárlatvezetéssel együtt veszi igénybe a szolgáltatást. A Cabernet Látogatóközpont a pincefaluban tett bortúrák kezdő, illetve végpontja.

Január 14-i látogatásunk alkalmával Hinkelné Oszvald Anikó és Huber-Beck Melinda, a Látogatóközpont munkatársai arról számoltak be: az érdeklődés a nyitás óta eltelt rövid idő ellenére meghaladja a várakozásokat.

Már az első napon több hajósi lakos érkezett, hogy megtekintse, bejárja a város legújabb turisztikai nevezetességét. A helybéliek február végéig ingyenesen látogathatják a Cabernet központot, amely óvodás és iskolás csoportokat is szívesen fogad, ugyanis ott helytörténeti szempontból sok érdekességet mutatnak be, autentikus formában.

A Látogatóközpont átadása óta elkészült a létesítmény honlapja, valamint egy a várost, a pincefalut, a turisztikai szempontból kiemelkedő jelentőségű programokat bemutató kisfilm, amelyet a turisták a Látogatóközpont vetítőtermében tekinthetnek meg.

Mint elhangzott, a hajósi borturizmus fellendítését szolgáló épületegyüttes a bortúrára, pincelátogatásokra érkező turistacsoportok fogadóhelyeként is funkciónál, és olyan csomagot kínál, amelyben a város és a környék nevezetességei, például a helyi egykori érseki kastély és a katolikus templom megtekintése is beletartozik.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Mint emlékezetes, a hajósi Pincefalu történetének egyik legnagyobb jelentőségű beruházása, a volt Cabernet fogadó borturisztikai látogatóközponttá alakítása a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázatán elnyert 180 millió forintból valósulhatott meg.

– A hajósi pincefalu kitűnőbbnél kitűnőbb borházai és pincéi már csak azért is régen kiérdemeltek egy új, méretében is impozáns turisztikai központot, mert az Európában egyedülálló, 24 utcából, közel 1200 pincéből álló falu a legtöbb történelmi borvidék pincerendszerét nem csak hazánkban, de Európában is felülmúlja – mondta Estók Mihályné polgármester.

Hozzátette, a nyitás óta eltelt egy hét kedvező tapasztalatai arra engednek következtetni, hogy a Látogatóközpont mint turisztikai attrakció új lendületet ad a pincefalu, az egyes borházak, pincék, és természetesen a hajósi borok iránti érdeklődésnek.

A polgármester emlékeztetett: ugyan a megvalósításhoz annak első ütemében 180 millió forint állt rendelkezésre, de az új pályázati kiírások lehetőséget adhatnak az épülettel, illetve az alatta lévő pincerendszerrel kapcsolatos további célok megvalósításához.

Amint Estók Mihályné rámutatott, Hajós városnak a megyei TOP keretből összesen 800 millió forint fejlesztési forrás jutott. Ebbe beletartozik a város és a Pincefalu közötti, erősen leromlott állapotban lévő, már megújult út és a Duna-völgyi Főcsatorna hídjának immár szintén befejezett rekonstrukciója.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A szakemberek a tárlat egyes helyszínein elmondták: a Látogatóközpontban a hajósi szőlőtermesztés, borkészítés, a pincék építésének több száz évet felölelő tárgyi emlékei mellett a ma szőlőművelőinek, borászainak munkáját, borait is bemutatják. A kiállítótérben a Hajós-Baja borvidék borai mellett a térség turisztikai vonzerejét jelentő épített örökség és a természeti értékek is láthatók. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK