2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ígéretesen indul a hajósi Cabernet Borturisztikai Központ látogatottsága – Önálló weboldal, az egykori érseki kastéllyal közös programok

Ígéretesen indul a hajósi Cabernet Borturisztikai Központ látogatottsága – Önálló weboldal, az egykori érseki kastéllyal közös programok
Zsiga Ferenc  |  2020. 01. 15., 11:38

Január 7-én két főállású munkatárssal megkezdte működését a szeptember 21-én nagyszabású ünnepség keretében átadott hajósi Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont. A volt Cabernet fogadóból a megyei önkormányzat TOP pályázati forrásából kialakított létesítmény iránt a téli indulás ellenére nagy az érdeklődés. Már januárban számos turistacsoport érkezését várják, de az előjegyzések szerint februárban, márciusban is több ötven fő körüli csoport tárlatvezetéssel együtt veszi igénybe a szolgáltatást. A Cabernet Látogatóközpont a pincefaluban tett bortúrák kezdő, illetve végpontja.

Január 14-i látogatásunk alkalmával Hinkelné Oszvald Anikó és Huber-Beck Melinda, a Látogatóközpont munkatársai arról számoltak be: az érdeklődés a nyitás óta eltelt rövid idő ellenére meghaladja a várakozásokat.

Már az első napon több hajósi lakos érkezett, hogy megtekintse, bejárja a város legújabb turisztikai nevezetességét. A helybéliek február végéig ingyenesen látogathatják a Cabernet központot, amely óvodás és iskolás csoportokat is szívesen fogad, ugyanis ott helytörténeti szempontból sok érdekességet mutatnak be, autentikus formában.

A Látogatóközpont átadása óta elkészült a létesítmény honlapja, valamint egy a várost, a pincefalut, a turisztikai szempontból kiemelkedő jelentőségű programokat bemutató kisfilm, amelyet a turisták a Látogatóközpont vetítőtermében tekinthetnek meg.

Mint elhangzott, a hajósi borturizmus fellendítését szolgáló épületegyüttes a bortúrára, pincelátogatásokra érkező turistacsoportok fogadóhelyeként is funkciónál, és olyan csomagot kínál, amelyben a város és a környék nevezetességei, például a helyi egykori érseki kastély és a katolikus templom megtekintése is beletartozik.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Mint emlékezetes, a hajósi Pincefalu történetének egyik legnagyobb jelentőségű beruházása, a volt Cabernet fogadó borturisztikai látogatóközponttá alakítása a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázatán elnyert 180 millió forintból valósulhatott meg.

– A hajósi pincefalu kitűnőbbnél kitűnőbb borházai és pincéi már csak azért is régen kiérdemeltek egy új, méretében is impozáns turisztikai központot, mert az Európában egyedülálló, 24 utcából, közel 1200 pincéből álló falu a legtöbb történelmi borvidék pincerendszerét nem csak hazánkban, de Európában is felülmúlja – mondta Estók Mihályné polgármester.

Hozzátette, a nyitás óta eltelt egy hét kedvező tapasztalatai arra engednek következtetni, hogy a Látogatóközpont mint turisztikai attrakció új lendületet ad a pincefalu, az egyes borházak, pincék, és természetesen a hajósi borok iránti érdeklődésnek.

A polgármester emlékeztetett: ugyan a megvalósításhoz annak első ütemében 180 millió forint állt rendelkezésre, de az új pályázati kiírások lehetőséget adhatnak az épülettel, illetve az alatta lévő pincerendszerrel kapcsolatos további célok megvalósításához.

Amint Estók Mihályné rámutatott, Hajós városnak a megyei TOP keretből összesen 800 millió forint fejlesztési forrás jutott. Ebbe beletartozik a város és a Pincefalu közötti, erősen leromlott állapotban lévő, már megújult út és a Duna-völgyi Főcsatorna hídjának immár szintén befejezett rekonstrukciója.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A szakemberek a tárlat egyes helyszínein elmondták: a Látogatóközpontban a hajósi szőlőtermesztés, borkészítés, a pincék építésének több száz évet felölelő tárgyi emlékei mellett a ma szőlőművelőinek, borászainak munkáját, borait is bemutatják. A kiállítótérben a Hajós-Baja borvidék borai mellett a térség turisztikai vonzerejét jelentő épített örökség és a természeti értékek is láthatók. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei