2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Jövő év elején indul a Hajós-Pincefalu Cabernet fogadó felújítása

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 05., 09:10

Turisztikai látogatóközponttá fejlesztik a hajósi Pincefalu Cabernet fogadóját. A hosszú évek óta használaton kívüli, de még így is patinás épületegyüttes hamarosan a Bács-kiskun Megyei Önkormányzat Területi és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert 180 millió forintból újul meg. Mint korábban beszámoltunk róla, Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester augusztusban írta alá a beruházás pénzügyi fedezetéről szóló támogatói szerződést. Azóta az új funkcióhoz igazított tervezés befejeződött és a szakhatóságok engedélyei is rendelkezésre állnak. Jelenleg a kivitelezői munka közbeszerzési eljárása folyik, a tényleges megvalósítás, a fogadó turisztikai központtá alakítása várhatóan a jövő év elején kezdődik.

Mint emlékezetes, a közvélemény figyelmének középpontjában álló Cabernet fogadó felújítása nem az önkormányzat hibájából késett. Az egykor híres vendéglátóhely a rendszerváltozás és az azt követő évek emblematikus megjelenítője. Egyfajta nosztalgikus lenyomat, hiszen a nagyüzemi szőlőtermesztéséről és bortermeléséről ismert egykori Hosszúhegyi Állami Gazdaság építette, majd fogadóként, vendégházként üzemeltette. A konyhájáról híres étterem és a pince évtizedeken át számtalan nagy rendezvénynek, neves eseménynek adott helyet.

Az épület és annak rusztikus berendezése a nagy állami gazdaságok közismert felszámolása után került az akkor még szintén csúcson lévő, a Hey-Ho gyümölcslevekről ismert érsekhalmai ELMA (Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt.) tulajdonába.

Sajnos 2012 után ez a cég is megszüntette tevékenységét, így Hajós Város Önkormányzata az épületet már a felszámolótól vásárolta meg. Forrás híján a város a fogadó felújításának előkészítéséhez, majd a megvalósításhoz csak a múlt évben  meghirdetett, majd elnyert  TOP-os pályázat után kezdhetett.

A polgármester asszony portálunknak arról számolt be: a Hajós-Pincefaluban lévő, központi elhelyezkedésű, Orbán szoborral szembeni, jelenlegi állapotában is mutatós épület új funkciót kap.

Immár az önkormányzat tulajdonában lévő egykori fogadóból egy olyan turisztikai látogatóközpontot alakítanak ki, amelyben

a hajósi szőlőtermesztés, borkészítés, a pincék kialakításának több száz évet felölelő tárgyi emlékei mellett a ma szőlőművelőinek, borászainak munkáját, borait is bemutatják.

Estók Mihályné Szalczer Erzsébet szerint a pincefalu kitűnőbbnél kitűnőbb borházai és pincéi már csak azért is régen kiérdemeltek egy ilyen méretű és impozáns turisztikai központot, mert

az Európában egyedülálló, 24 utcából és 1200 pincéből álló falu a legtöbb történelmi borvidék, köztük Villány hasonló pincerendszerét felülmúlja.

A város önkormányzata a Látogatóközponttól, mint turisztikai attrakciótól azt is reméli, hogy

új lendületet ad a pincefalu, az egyes borházak, pincék és természetesen a hajósi borok iránti érdeklődésnek.

A kivitelezési munkálatok a meghirdetett közbeszerzési pályázat lezárását követően, várhatóan a jövő év elején kezdődnek - tájékoztatta portálunkat Hajós város polgármestere.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei