2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Jubileumot ünnepelt a megye

2016. 06. 06., 18:44

1996. május 24-én, azaz 20 évvel és 10 nappal ezelőtt írta alá együttműködési megállapodását Bács-Kiskun megye és a németországi Schwarzwald-Baar Járás. A 20 éves jubileum megünneplése és a kapcsolat megerősítése céljából Sven Hinterseh vezetésével Magyarországra látogatott a német testvérmegye delegációja.

A programok Budapesten, városnézéssel kezdődtek, majd csütörtökön Kecskeméten folytatódtak. Ezen a napon ellátogattak a Kecskeméti Főiskola GAMF karára, ahol kölcsönösen bemutatták intézményeiket egymásnak. A Kecskeméti és a Furtwangeni Főiskola közötti kapcsolat már több mint 10 éves múltra tekint vissza. Az Európai Unió ösztöndíjprogramja keretében a diákoknak évről-évre lehetőségük nyílik külföldön tanulmányokat folytatni. Kecskemét főbb nevezetességeinek megtekintése után a delegáció egy része megbeszélést folytatott a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével, Dr. Farkasinszki Lóránttal, aki beszámolt szervezetük feladatairól, gyakorlati működéséről. A nap a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál zárult, akik ugyancsak régi kapcsolatot ápolnak a német megyével.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Pénteken Hajósra látogatott a külföldi delegáció és magyar vendéglátóik, ahol színvonalas ünnepi műsorral emlékeztek meg kapcsolatuk két évtizedes fennállásáról. A rendezvényt Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. Ünnepi beszédében rövid áttekintést adott az elmúlt 20 év főbb, emlékezetes mérföldköveiről.

A hivatalos együttműködések kereteit mindig az önkormányzatok adják meg, de csak azok a kapcsolatok maradnak életképesek, ahol emberi, érzelmi szálak, barátságok is szövődnek. Az így kialakult kötődések erősítik a szolidaritást és az idegen kultúrák elfogadását. – mondta a megyei elnök és hozzátette, hogy a mai napig ez a megye legaktívabb testvérkapcsolata. Sven Hinterseh, Schwarzwald-Baar Járás vezetője egészen az 1960-as évekig vezette vissza a két nép közös történelmi múltját, s hangsúlyozta: a 20 éve lefektetett közös célokat a jövőben is követendőnek tartja, s minden erejével a kapcsolat további elmélyítésére fog törekedni. Úgy gondolja, hogy a barátságot soha nem szabad természetesnek venni, hanem mindig tenni kell érte. Az, hogy a két megye közötti együttműködés a nagy távolság ellenére is gyümölcsöző, annak köszönhető, hogy sok munkával az évek során mélyen meggyökereződött. Az ünnepségen szólt még Karl Heim, Schwarzwald-Baar Járás korábbi elnöke, valamint Dr. Balogh László és Bányai Gábor volt Bács-Kiskun megyei elnökök is.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ezt követően a két megye vezetője szándéknyilatkozatot írt alá, mellyel kölcsönösen elismerték, hogy elődeik munkájának szellemiségét követve a jövőben is támogatni fogják az együttműködést.

Az ünnepség után a baráti társaság megtekintett egy hamisítatlan hajósi borpincét, majd a Kovács család borházában borkóstolón vett részt. A jubileumi megemlékezés és találkozó Lajosmizsén, a Tanyacsárdában végződött hangulatos, magyaros vacsora keretében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei