2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Jubileumot ünnepelt a megye

2016. 06. 06., 18:44

1996. május 24-én, azaz 20 évvel és 10 nappal ezelőtt írta alá együttműködési megállapodását Bács-Kiskun megye és a németországi Schwarzwald-Baar Járás. A 20 éves jubileum megünneplése és a kapcsolat megerősítése céljából Sven Hinterseh vezetésével Magyarországra látogatott a német testvérmegye delegációja.

A programok Budapesten, városnézéssel kezdődtek, majd csütörtökön Kecskeméten folytatódtak. Ezen a napon ellátogattak a Kecskeméti Főiskola GAMF karára, ahol kölcsönösen bemutatták intézményeiket egymásnak. A Kecskeméti és a Furtwangeni Főiskola közötti kapcsolat már több mint 10 éves múltra tekint vissza. Az Európai Unió ösztöndíjprogramja keretében a diákoknak évről-évre lehetőségük nyílik külföldön tanulmányokat folytatni. Kecskemét főbb nevezetességeinek megtekintése után a delegáció egy része megbeszélést folytatott a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével, Dr. Farkasinszki Lóránttal, aki beszámolt szervezetük feladatairól, gyakorlati működéséről. A nap a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál zárult, akik ugyancsak régi kapcsolatot ápolnak a német megyével.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Pénteken Hajósra látogatott a külföldi delegáció és magyar vendéglátóik, ahol színvonalas ünnepi műsorral emlékeztek meg kapcsolatuk két évtizedes fennállásáról. A rendezvényt Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. Ünnepi beszédében rövid áttekintést adott az elmúlt 20 év főbb, emlékezetes mérföldköveiről.

A hivatalos együttműködések kereteit mindig az önkormányzatok adják meg, de csak azok a kapcsolatok maradnak életképesek, ahol emberi, érzelmi szálak, barátságok is szövődnek. Az így kialakult kötődések erősítik a szolidaritást és az idegen kultúrák elfogadását. – mondta a megyei elnök és hozzátette, hogy a mai napig ez a megye legaktívabb testvérkapcsolata. Sven Hinterseh, Schwarzwald-Baar Járás vezetője egészen az 1960-as évekig vezette vissza a két nép közös történelmi múltját, s hangsúlyozta: a 20 éve lefektetett közös célokat a jövőben is követendőnek tartja, s minden erejével a kapcsolat további elmélyítésére fog törekedni. Úgy gondolja, hogy a barátságot soha nem szabad természetesnek venni, hanem mindig tenni kell érte. Az, hogy a két megye közötti együttműködés a nagy távolság ellenére is gyümölcsöző, annak köszönhető, hogy sok munkával az évek során mélyen meggyökereződött. Az ünnepségen szólt még Karl Heim, Schwarzwald-Baar Járás korábbi elnöke, valamint Dr. Balogh László és Bányai Gábor volt Bács-Kiskun megyei elnökök is.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ezt követően a két megye vezetője szándéknyilatkozatot írt alá, mellyel kölcsönösen elismerték, hogy elődeik munkájának szellemiségét követve a jövőben is támogatni fogják az együttműködést.

Az ünnepség után a baráti társaság megtekintett egy hamisítatlan hajósi borpincét, majd a Kovács család borházában borkóstolón vett részt. A jubileumi megemlékezés és találkozó Lajosmizsén, a Tanyacsárdában végződött hangulatos, magyaros vacsora keretében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK