2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Magyar Falu Program fórum Hajóson – Átfogó cél a népességmegtartó erő növelése

Zsiga Ferenc  |  2019. 03. 03., 12:48

Magyar Falu Program címmel a kalocsai és a kiskőrösi járás polgármestereinek rendeztek fórumot március 1-jén, a rendezvénynek a hajósi egykori érseki kastély adott helyet.

A fórumon Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos adott részletes tájékoztatást a Magyar Falu Programról. Az eseményre Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke és Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke előzetesen Kecskeméten, a január 25-én megtartott pályázati konferencián hívta fel a figyelmet.

Az ajánlás nem talált süket fülekre. A két járásból szinte valamennyi polgármester megjelent. Vélhetően azért is, mert az érintett települések a kormány 2018. év végi döntése révén újabb fejlesztési összegekhez juthatnak az idei évben.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón a fórum előadóját, Gyopáros Alpárt, Bányai Gábor országgyűlési képviselőt és Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét a házigazda település polgármestere, Estók Mihályné köszöntötte.

Gyopáros Alpár bevezetőjében néhány figyelemre érdemes alap adatot először az újságírókkal, később a polgármesterekkel osztott meg. ismertetett. Magyarországon 3155 település van, ebből 2887 helyen ötezernél kevesebben élnek. A városok száma 101, a községeké 2786. Az ország lakosságának harmada, több mint 3 millió ember lakik ezeken a településeken. A Magyar Falu Program keretében idén 2200-2400 nyertes pályázatot hirdethetnek, hogy a népesség megtartó erőt ezekben a községekben és városokban növelni lehessen.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A kormánybiztos emlékeztetett, a decemberi döntés két másik intézkedés, a mellékúthálózat-fejlesztési program és az úgynevezett „falus CSOK” elindítása mellett további 75 milliárd forintot biztosít az ötezer lélekszám alatti települések számára. A forrás kizárólagosan hazai költségvetési forrásból, 18 különböző célterületen megfogalmazott fejlesztési lehetőségre áll rendelkezésre. Átfogó cél a népességmegtartó erő növelése.

Rideg László az országos számok után a Bács-Kiskun megyei adatokat ismertette. A megyében 119 település van, ebből 22 város.

Nálunk kereken 100 település számíthat a kormánybiztos által felvázolt lehetőségekre.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A városokat, községeket először hat éve kérdezték meg, hogy számukra melyek lennének a legfontosabb fejlesztések. A megyei TOP keretből sikerült elérni, hogy a legkisebb településen is lesz fejlesztés. A megyében 75 kilométer három, illetve négy számjegyű út újult meg, de orvosi rendelők, óvodák felújítása, középületek energetikai korszerűsítése is megvalósul, 63 milliárd forint értékben.
Távlatokban ezek a fejlesztések is elősegítik a helyben maradást, hogy mindenki otthon találja meg a boldogulását a jövőben. A Magyar Falu Program ezt a megkezdett folyamatot, felzárkóztatást erősíti – mondta a megyei közgyűlés elnöke.

Bányai Gábor aláhúzta, vannak generális problémák, amelyek az ország minden szegletében jelentkeznek. Ezekre az általános problémákra reagál most a kormány. A képviselő szerint lényeges, hogy a program nem budapesti íróasztalok mögött íródik, hanem szerte a megyékben írják és valósítják meg.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A sajtótájékoztatót követő előadáson a kormánybiztos kifejtette: a 2019-ben felhasználható 150 milliárd forintból 50 milliárdot a „falusi útalap”, 25 milliárd forintot a „falusi CSOK”, 75 milliárd forintot a „közszolgáltatások minőségjavítása” csomagra költenek. Mint elhangzott, nem elég munkahelyet teremteni. Ahhoz, hogy a fiatalok a falvakból ne vándoroljanak el, a kistelepüléseken is megfelelő színvonalú szolgáltatásokat kell biztosítani. Gyopáros Alpár rámutatott, a népesség fogyását egy vagy két év alatt nem lehet megállítani, ezért a kormány legalább 10 éves programban gondolkodik. A településeknek lépésről-lépésre, a saját maguk által felállított sorrendet követve kell a kitűzött célokat megvalósítani.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Gyopáros Alpár a bajai Magyar Falu Program fórumról érkezett Hajósra, és mint mondta, bár egyszerű a pályázati eljárás, nagyon sok a célterület. Annak érdekében, hogy az önkormányzatok fel tudjanak készülni, igyekeznek személyesen tájékoztatni a településvezetőket. A kormánybiztos elmondta: a pályázati kiírás megjelenésétől a beadási határidő lejártáig körülbelül hatvan nap telik el. Arra is felhívta a figyelmét, hogy a „falusi CSOK”-ra kijelölt települések listája nem végleges, a polgármesterek azt csak attól az időponttól tekintsék érvényesnek, amikor az erről szóló jogszabály, várhatóan hamarosan megjelenik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés