2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Magyar Falu Program fórum Hajóson – Átfogó cél a népességmegtartó erő növelése

Zsiga Ferenc  |  2019. 03. 03., 12:48

Magyar Falu Program címmel a kalocsai és a kiskőrösi járás polgármestereinek rendeztek fórumot március 1-jén, a rendezvénynek a hajósi egykori érseki kastély adott helyet.

A fórumon Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos adott részletes tájékoztatást a Magyar Falu Programról. Az eseményre Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke és Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke előzetesen Kecskeméten, a január 25-én megtartott pályázati konferencián hívta fel a figyelmet.

Az ajánlás nem talált süket fülekre. A két járásból szinte valamennyi polgármester megjelent. Vélhetően azért is, mert az érintett települések a kormány 2018. év végi döntése révén újabb fejlesztési összegekhez juthatnak az idei évben.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón a fórum előadóját, Gyopáros Alpárt, Bányai Gábor országgyűlési képviselőt és Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét a házigazda település polgármestere, Estók Mihályné köszöntötte.

Gyopáros Alpár bevezetőjében néhány figyelemre érdemes alap adatot először az újságírókkal, később a polgármesterekkel osztott meg. ismertetett. Magyarországon 3155 település van, ebből 2887 helyen ötezernél kevesebben élnek. A városok száma 101, a községeké 2786. Az ország lakosságának harmada, több mint 3 millió ember lakik ezeken a településeken. A Magyar Falu Program keretében idén 2200-2400 nyertes pályázatot hirdethetnek, hogy a népesség megtartó erőt ezekben a községekben és városokban növelni lehessen.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A kormánybiztos emlékeztetett, a decemberi döntés két másik intézkedés, a mellékúthálózat-fejlesztési program és az úgynevezett „falus CSOK” elindítása mellett további 75 milliárd forintot biztosít az ötezer lélekszám alatti települések számára. A forrás kizárólagosan hazai költségvetési forrásból, 18 különböző célterületen megfogalmazott fejlesztési lehetőségre áll rendelkezésre. Átfogó cél a népességmegtartó erő növelése.

Rideg László az országos számok után a Bács-Kiskun megyei adatokat ismertette. A megyében 119 település van, ebből 22 város.

Nálunk kereken 100 település számíthat a kormánybiztos által felvázolt lehetőségekre.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A városokat, községeket először hat éve kérdezték meg, hogy számukra melyek lennének a legfontosabb fejlesztések. A megyei TOP keretből sikerült elérni, hogy a legkisebb településen is lesz fejlesztés. A megyében 75 kilométer három, illetve négy számjegyű út újult meg, de orvosi rendelők, óvodák felújítása, középületek energetikai korszerűsítése is megvalósul, 63 milliárd forint értékben.
Távlatokban ezek a fejlesztések is elősegítik a helyben maradást, hogy mindenki otthon találja meg a boldogulását a jövőben. A Magyar Falu Program ezt a megkezdett folyamatot, felzárkóztatást erősíti – mondta a megyei közgyűlés elnöke.

Bányai Gábor aláhúzta, vannak generális problémák, amelyek az ország minden szegletében jelentkeznek. Ezekre az általános problémákra reagál most a kormány. A képviselő szerint lényeges, hogy a program nem budapesti íróasztalok mögött íródik, hanem szerte a megyékben írják és valósítják meg.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A sajtótájékoztatót követő előadáson a kormánybiztos kifejtette: a 2019-ben felhasználható 150 milliárd forintból 50 milliárdot a „falusi útalap”, 25 milliárd forintot a „falusi CSOK”, 75 milliárd forintot a „közszolgáltatások minőségjavítása” csomagra költenek. Mint elhangzott, nem elég munkahelyet teremteni. Ahhoz, hogy a fiatalok a falvakból ne vándoroljanak el, a kistelepüléseken is megfelelő színvonalú szolgáltatásokat kell biztosítani. Gyopáros Alpár rámutatott, a népesség fogyását egy vagy két év alatt nem lehet megállítani, ezért a kormány legalább 10 éves programban gondolkodik. A településeknek lépésről-lépésre, a saját maguk által felállított sorrendet követve kell a kitűzött célokat megvalósítani.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Gyopáros Alpár a bajai Magyar Falu Program fórumról érkezett Hajósra, és mint mondta, bár egyszerű a pályázati eljárás, nagyon sok a célterület. Annak érdekében, hogy az önkormányzatok fel tudjanak készülni, igyekeznek személyesen tájékoztatni a településvezetőket. A kormánybiztos elmondta: a pályázati kiírás megjelenésétől a beadási határidő lejártáig körülbelül hatvan nap telik el. Arra is felhívta a figyelmét, hogy a „falusi CSOK”-ra kijelölt települések listája nem végleges, a polgármesterek azt csak attól az időponttól tekintsék érvényesnek, amikor az erről szóló jogszabály, várhatóan hamarosan megjelenik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK