2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Natúrparki csodák a 40. Orbán-napi borünnepen

Natúrparki csodák a 40. Orbán-napi borünnepen
Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 01., 08:34

A derülátó prognózis szerint kis esélye volt annak, hogy a 40. Orbán-napi programsorozatba illesztett, az Örjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület szervezésében május 28-án, szombaton megvalósuló Natúrparki Családi Nap az Örjegben elnevezésű rendezvényt eső nehezítse. Sajnos ezt a várakozást az időjárás részben keresztülhúzta. Azért csak részben, mert ugyan a program 10 órakor a Hajósi kaszálók és löszpartok Természetvédelmi Terület Gulyakúti pihenőhelyétől szemerkélő esőben indult, de a természet szerelmeseit ez nem tántorította el, hogy az izgalmakban, látványosságokban bővelkedő, mintegy 1,5 kilométeres távnak nekivágjanak.

Délután 1 órától aztán már Szent Orbán sem késlekedett, kegyeibe fogadta a túrázókat; az esőfelhők tovaszállták, de maradt a napközben is 14 fokos, májusban szokatlan hőmérséklet, amely egészen 18 óráig váltakozó irányú széllel párosult.

A Hajósi Pincefaluval szomszédos, a pincesor alatti gulyakúti pihenőhelytől gyalogosan, illetve kerékpárral induló gyerekek és családok a talán leginkább népszerű, szakvezetett bivalynéző túrákra kétóránként indultak. A kerékpáros túra az érsekhalmi Földvárhoz program résztvevői 11 órakor vágtak a távnak.


Forrás: KALOhírek


Mindeközben a Pincefalu főutcáján sátrat és információs pontot állító Örjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület munkatársai kiadványokkal, tanácsokkal és termelői, kézműves élelmiszerek kóstolásával várták az érdeklődőket. Az információs pontnál Agócs Péter főszervező a teljes körűen ingyenes programról szólva elmondta:

A most megvalósuló programra 10 Natúrpark pályázhatott az országban, ezek közül az egyik nyertes az Őrjeg és Szőlőhegyei Naturpark Egyesület. A program valamennyi eleme gyermek és családbarát. A legfőbb látványosság talán a bivalylegelőn legelő bivalycsorda és a szarvasgombát kereső kutya tevékenységének a bemutatatása. Várakozásunknak megfelelően igencsak nagy érdeklődést vált ki a terápiás terelőkutya bemutató, az állatsimogató és a gyógynövény bemutató. Emellett a hangsúlyt a gasztronómiára helyeztük: a bivalyhúst bivalypörkölt formájában lehet megkóstolni, és a helyi termelők kecskesajtja, egyéb sajtjai, szörpjei, mustjai, bioborai, mézei, mondhatni, ami a szem szájnak ingere, szintén hívogatja, kényezteti a látogatókat. Az érdeklődés töretlen, de elég hullámzó, hiszen a nap első fele nem igazán kedvezett a túrának. Az első 30 kiló bivalyhúsból főzött pörkölt már elfogyott, pedig csak kóstoló jelleggel kínáltuk. Most fő a második adag, ami iránt már most nagy az érdeklődés. A program 18 órakor zárul, és összességében bizonyosan 100 fő felett lesz a résztvevők száma.”– mondta Agócs Péter főszervező.


Forrás: KALOhírek


A naturpark egyik legszebb helyszínéről, a bivalylegelőről, az ott megvalósuló programokról szólva az egyik kalocsai kétgyermekes anyuka, aki kifejezetten erre az eseményre időzítette a család érkezését a 40. Orbán- napra, elmondta:

Két óvodás korú gyermekünk van, akik eddig leginkább csak a mesekönyvekből ismerkedtek a legelővel, az egyik legnagyobb testű állattal, a bivallyal, a bivalycsordával. Nem csoda, hogy csodálkozással vegyes öröm ül ki az arcocskájukra. Az okos kutyák még bennünket, felnőtteket is lenyűgöztek, a bográcsos főzés, a kemencés sütés, a bivalypörkölt pedig szintén számos újdonságot tartogatott a gyerekek és felnőttek számára. És akkor még nem beszéltem arról a kedves és szakszerű, gyermekbarát nyelven megfogalmazott tájékoztatásról, amit egy-egy helyszínen kaptunk. Bízom benne, hogy a mai program is hozzájárul, hogy a gyermekeink érdeklődése a természet, a natur és bio-, az egészséges élelmiszerek irányába fordul. Tudatosan törekszünk erre a családban, még ha most éppen nem is tudom, hogy a 40. Orbán-napi borünnep bortúráján résztvevő férjem bioborokat, vagy hagyományosakat fogyaszt a hajósi pincék mélyén.”– mondta tréfásan az anyuka, akinek családját Fortuna is kegyeibe fogadta, értékes nyereménnyel, egy újabb ingyenes túrával gazdagodtak a tombolasorsoláson.


Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK