2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Páratlan hangulatú 39. Orbán-napi Borünnep a hajósi Pincefaluban - A szombati Piramis koncert tömegeket vonzott

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 20., 17:33

Bács-Kiskun megye, a Kalocsai-Sárköz legrégibb, legnagyobb hagyománnyal rendelkező borünnepe egy év híján négy évtizede töltötte meg újra szakmai programokkal, vidámsággal, muzsikával, távoli vidékekről is érkező, borszerető közönséggel a hajósi Pincefalut. A május 17-19-ig tartó rendezvénysorozat esszenciáját adta mindannak, amit a város és környéke, az önkormányzat, az egyesületek, a borrégió, a hajósi Pincefalu borászatai, pincéi, Hajós polgárai adnak a magyar és a nemzetiségi hagyományőrzés, nem utolsó sorban a szőlészet és borászat, a kulturált borfogyasztás értékeihez, népszerűsítéséhez.

Az elmaradhatatlan szoborlocsolás, a borverseny idei eredményeinek kihirdetése előtt szombaton 14 órakor Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester a Borbíró utcai főtéren, az alkalomra virággal feldíszített Orbán szobornál köszöntötte az ország távolabbi borvidékeiről érkező húsz borlovagrend tagjait, a járás polgármestereit, vezető kormánytisztviselőit, valamennyi Hajósra érkezett vendéget. Az ünnepséget Bányai Gábor, a választókörzet országgyűlési képviselője nyitotta meg.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Hajós város díszpolgára köszöntőjében a magyar sváb föld szíve közepének nevezte Hajóst, és mint mondta, a mögötte lévő szobor évtizedek óta vár arra, hogy az adott esztendőben áldást vagy átkot kap, de azt reméli, az idei évben jobbra fordul a szőlőtermesztők és borászok sorsa. Ez azt is jelenti, hogy magyarországi honfitársaink egyre több jó hajósi és jó Bács-Kiskun megyei bort fogyasztanak, mert nélkülük a borászok munkájának nem lenne értelme.

A képviselő a 300 éves sváb település, Hajós múltja és jelene között a magyar Himnusz történetét felelevenítve vont párhuzamot: „A himnusz szövegét magyar ember, Kölcsey Ferenc írta, és német ember, Erkel Ferenc szerzett hozzá szívhez szóló dallamot. Így élünk mi itt az országban, Hajóson is szövetségben a németekkel, a város polgáraival.”

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a magyar szőlőtermesztés olyan helyszínén vagyunk, ahol minden adott ahhoz, hogy kiváló nedűt lehessen alkotni.”Hiszen az a föld, ami itt van alattunk, ez a löszös-homokos talaj, ez meg van Szekszárdon is, hisz ugyan az a folyó, a Duna hozta létre a két vidéket. Sőt, itt sokkal több minden van, mint az ország más borvidékein, mert a lösz az Alpokból, a Tátrából és a különböző hegységekből érkezett még a jégkorszakban. Magyarán, ha hiszik, ha nem, nekünk itt Hajóson és környékén hegyvidéki borvidékünk van, és itt hegy nélkül is minden adott a szőlőnek és így a jó bornak.” – érvelt kicsit tréfásan a képviselő.

Bányai Gábor a folyamatban lévő fejlesztésekre utalva mondta: „Hajós változik. Ide érkezve tapasztalhatták, hogy most már lesz utunk a Pincefalu és a város között, a régi Cabernet fogadó, fiatalkorunk gyönyörű helyszíne megújul, és remélhetőleg egy olyan központ jön létre, amely mindannyiunk örömére válik, és a helyiek mellett a vendégeket is vonzza.” A politikus felhívta a figyelmet, hogy a szomszédos Nemesnádudvaron, szintén sváb faluban két hét múlva tartják a gasztronómiai fesztivált, így oda- és visszafelé is lesz alkalom a hajósi finom borok kóstolására, vásárlására.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

 „Ám hogy szent Orbán is szeressen bennünket, ne érje jégeső a határt,- fagyok talán már nem lesznek - kívánom a szőlészeknek, hogy fantasztikus minőségű, nagy mennyiségű szőlő teremjen és mindenfajta kémiai eljárás nélkül is kitűnő borok készüljenek.” – zárta beszédét a képviselő.

Ezt követően a hosszú felsorolás következett, hogy a benevezett több mint 148 borász 156 borából melyik volt az az ötven, amelyeik az arany minősítést megkapta.

Mint elhangzott,

„locsolóbor” kategóriában  a Trautwein Hungaria Kft. tramini bora, a Berta pincészet kékfrankos bora, az Umenhoffer pincészet Márti kadarkája és Berecz József generóza bora nyerte el a megtisztelő locsolóbor címet.

A hajósi barokk kastély borát az Umenhoffer pincészet Márti kadarkája, míg a Kalocsa város bora címet a Kovács borház cabernet sauvignonja nyerte el, Hajós Város idei bora CÍMET a Berta pince 2018. évi Kékfrankos siller bora érdemelte ki.

Az Orbán szobor nagy meleg miatt már hervadó virágait és a szobrot a „locsoló borokkal” öntözték meg az ebben a megtiszteltetésben részesülő hajósiak.

A nagyszínpadhoz átvonuló közönség a hazánk negyedik borlovagrendjeként létrejött Hajósi Borlovagrend újdonsült lovagjainak, Bárdi Mihály kecskeméti lakosnak és a hartai származású Hinkel Jánosnak a borlovaggá avatását kísérhettek figyelemmel.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A hajósi Orbán-napi Borünnep egy év híján 40. évfodulója alkalmával idén kicsit nagyobb teret engedtek a nosztalgiának, így a fiatalabb generációk mellett a mai 50, 60 pluszos korosztály sztárjai közül a legendás Piramis lépett színpadra. Ahogy az várható volt, az együttes tömegeket vonzott a hajósi pincefaluba.

Az esemény jelentőségét, hangulatát az is emelte, hogy pénteken borturisztikai marketing előadás hangzott el a Judit Panzió Rendezvénytermében, hogy aztán 20 órától fergeteges buli kezdődjön a Tirke Honolulu zenekarral.

A szombat hajnali két óráig tartó After Party DJ Krizzsel résztvevői közül talán kevesen vettek részt a szombati, egész napos bortúrán, de a Galga Moped Klub Hagyományőrző Egyesület és a Hajósi Simsonos baráti társaság rendezte motorkiállításon és felvonuláson már ők is ott voltak.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A Hajósi fúvószenekar koncertje, a helyi és a meghívott sváb hagyományőrző együttesek folklórműsora, a Tűzkerék XT fellépése csak megágyazott Piramis koncertnek, amely mind a zenei élményt, mind a tömeg hangulatát tekintve páratlan volt az idei szezonban.

Nem feledkezhetünk meg a hajósi borászatok, pincék vendégváró, vendégmarasztaló rendezvényeiről sem, amelyben a Kovács borház mellett a Huszár borház jeleskedett. A Huszár borházat Bányai Gábor országgyűlési képviselő is meglátogatta.

A borház kitűnő borai, pálinkái mellett a széles, vendégváró ételkínálatban kuriózumként ott volt a székelyföldi Korondról érkezett, a Kalocsai Paprikafesztiválról is ismert Ilyés Vészi Mihály fazekasmester, aki fiával, Mihállyal korondi cserépedényben főzte a páratlan, füstölt hússal, zöldségekkel bolondított babot. A hajnalig tartó, kitűnő hangulatú eseményen fellépett Szeredy Krisztina énekművész, Nagy Magyarország primadonnája.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK