2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Páratlan hangulatú 39. Orbán-napi Borünnep a hajósi Pincefaluban - A szombati Piramis koncert tömegeket vonzott

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 20., 17:33

Bács-Kiskun megye, a Kalocsai-Sárköz legrégibb, legnagyobb hagyománnyal rendelkező borünnepe egy év híján négy évtizede töltötte meg újra szakmai programokkal, vidámsággal, muzsikával, távoli vidékekről is érkező, borszerető közönséggel a hajósi Pincefalut. A május 17-19-ig tartó rendezvénysorozat esszenciáját adta mindannak, amit a város és környéke, az önkormányzat, az egyesületek, a borrégió, a hajósi Pincefalu borászatai, pincéi, Hajós polgárai adnak a magyar és a nemzetiségi hagyományőrzés, nem utolsó sorban a szőlészet és borászat, a kulturált borfogyasztás értékeihez, népszerűsítéséhez.

Az elmaradhatatlan szoborlocsolás, a borverseny idei eredményeinek kihirdetése előtt szombaton 14 órakor Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester a Borbíró utcai főtéren, az alkalomra virággal feldíszített Orbán szobornál köszöntötte az ország távolabbi borvidékeiről érkező húsz borlovagrend tagjait, a járás polgármestereit, vezető kormánytisztviselőit, valamennyi Hajósra érkezett vendéget. Az ünnepséget Bányai Gábor, a választókörzet országgyűlési képviselője nyitotta meg.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Hajós város díszpolgára köszöntőjében a magyar sváb föld szíve közepének nevezte Hajóst, és mint mondta, a mögötte lévő szobor évtizedek óta vár arra, hogy az adott esztendőben áldást vagy átkot kap, de azt reméli, az idei évben jobbra fordul a szőlőtermesztők és borászok sorsa. Ez azt is jelenti, hogy magyarországi honfitársaink egyre több jó hajósi és jó Bács-Kiskun megyei bort fogyasztanak, mert nélkülük a borászok munkájának nem lenne értelme.

A képviselő a 300 éves sváb település, Hajós múltja és jelene között a magyar Himnusz történetét felelevenítve vont párhuzamot: „A himnusz szövegét magyar ember, Kölcsey Ferenc írta, és német ember, Erkel Ferenc szerzett hozzá szívhez szóló dallamot. Így élünk mi itt az országban, Hajóson is szövetségben a németekkel, a város polgáraival.”

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a magyar szőlőtermesztés olyan helyszínén vagyunk, ahol minden adott ahhoz, hogy kiváló nedűt lehessen alkotni.”Hiszen az a föld, ami itt van alattunk, ez a löszös-homokos talaj, ez meg van Szekszárdon is, hisz ugyan az a folyó, a Duna hozta létre a két vidéket. Sőt, itt sokkal több minden van, mint az ország más borvidékein, mert a lösz az Alpokból, a Tátrából és a különböző hegységekből érkezett még a jégkorszakban. Magyarán, ha hiszik, ha nem, nekünk itt Hajóson és környékén hegyvidéki borvidékünk van, és itt hegy nélkül is minden adott a szőlőnek és így a jó bornak.” – érvelt kicsit tréfásan a képviselő.

Bányai Gábor a folyamatban lévő fejlesztésekre utalva mondta: „Hajós változik. Ide érkezve tapasztalhatták, hogy most már lesz utunk a Pincefalu és a város között, a régi Cabernet fogadó, fiatalkorunk gyönyörű helyszíne megújul, és remélhetőleg egy olyan központ jön létre, amely mindannyiunk örömére válik, és a helyiek mellett a vendégeket is vonzza.” A politikus felhívta a figyelmet, hogy a szomszédos Nemesnádudvaron, szintén sváb faluban két hét múlva tartják a gasztronómiai fesztivált, így oda- és visszafelé is lesz alkalom a hajósi finom borok kóstolására, vásárlására.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

 „Ám hogy szent Orbán is szeressen bennünket, ne érje jégeső a határt,- fagyok talán már nem lesznek - kívánom a szőlészeknek, hogy fantasztikus minőségű, nagy mennyiségű szőlő teremjen és mindenfajta kémiai eljárás nélkül is kitűnő borok készüljenek.” – zárta beszédét a képviselő.

Ezt követően a hosszú felsorolás következett, hogy a benevezett több mint 148 borász 156 borából melyik volt az az ötven, amelyeik az arany minősítést megkapta.

Mint elhangzott,

„locsolóbor” kategóriában  a Trautwein Hungaria Kft. tramini bora, a Berta pincészet kékfrankos bora, az Umenhoffer pincészet Márti kadarkája és Berecz József generóza bora nyerte el a megtisztelő locsolóbor címet.

A hajósi barokk kastély borát az Umenhoffer pincészet Márti kadarkája, míg a Kalocsa város bora címet a Kovács borház cabernet sauvignonja nyerte el, Hajós Város idei bora CÍMET a Berta pince 2018. évi Kékfrankos siller bora érdemelte ki.

Az Orbán szobor nagy meleg miatt már hervadó virágait és a szobrot a „locsoló borokkal” öntözték meg az ebben a megtiszteltetésben részesülő hajósiak.

A nagyszínpadhoz átvonuló közönség a hazánk negyedik borlovagrendjeként létrejött Hajósi Borlovagrend újdonsült lovagjainak, Bárdi Mihály kecskeméti lakosnak és a hartai származású Hinkel Jánosnak a borlovaggá avatását kísérhettek figyelemmel.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A hajósi Orbán-napi Borünnep egy év híján 40. évfodulója alkalmával idén kicsit nagyobb teret engedtek a nosztalgiának, így a fiatalabb generációk mellett a mai 50, 60 pluszos korosztály sztárjai közül a legendás Piramis lépett színpadra. Ahogy az várható volt, az együttes tömegeket vonzott a hajósi pincefaluba.

Az esemény jelentőségét, hangulatát az is emelte, hogy pénteken borturisztikai marketing előadás hangzott el a Judit Panzió Rendezvénytermében, hogy aztán 20 órától fergeteges buli kezdődjön a Tirke Honolulu zenekarral.

A szombat hajnali két óráig tartó After Party DJ Krizzsel résztvevői közül talán kevesen vettek részt a szombati, egész napos bortúrán, de a Galga Moped Klub Hagyományőrző Egyesület és a Hajósi Simsonos baráti társaság rendezte motorkiállításon és felvonuláson már ők is ott voltak.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A Hajósi fúvószenekar koncertje, a helyi és a meghívott sváb hagyományőrző együttesek folklórműsora, a Tűzkerék XT fellépése csak megágyazott Piramis koncertnek, amely mind a zenei élményt, mind a tömeg hangulatát tekintve páratlan volt az idei szezonban.

Nem feledkezhetünk meg a hajósi borászatok, pincék vendégváró, vendégmarasztaló rendezvényeiről sem, amelyben a Kovács borház mellett a Huszár borház jeleskedett. A Huszár borházat Bányai Gábor országgyűlési képviselő is meglátogatta.

A borház kitűnő borai, pálinkái mellett a széles, vendégváró ételkínálatban kuriózumként ott volt a székelyföldi Korondról érkezett, a Kalocsai Paprikafesztiválról is ismert Ilyés Vészi Mihály fazekasmester, aki fiával, Mihállyal korondi cserépedényben főzte a páratlan, füstölt hússal, zöldségekkel bolondított babot. A hajnalig tartó, kitűnő hangulatú eseményen fellépett Szeredy Krisztina énekművész, Nagy Magyarország primadonnája.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei