2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Partfallal biztosítják a hajósi Pincefalu Csárda sorát - A Belügyminisztérium vis-major keretéből finanszírozzák

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 18., 14:18

A Belügyminisztérium vis-major keretéből igényelt, összesen mintegy 100 millió forintból építettek, építenek partfalat a hajósi Pincefalu Csárda során elhelyezkedő épületek biztonsága érdekében. A partfal szükségességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elmúlt napok intenzív esőzése következtében a csapadékvíz elvezetés a legtöbb, még ilyen beruházással nem érintett településen gondot okozott. Hajós-Pincefaluban annyiban problematikusabb a helyzet, hogy a terepviszonyok miatt a domboldalakról, partfalakról lezúduló víz a munkaterületen a földet is magával sodorta, az átázott föld egyes helyeken leszakadt, de kár nem keletkezett, a munkálatok a jövő héten folytatódnak.

A speciális szakértelmet igénylő munkát a bátaszéki székhelyű Alisca Bau Zrt. végzi, a társaság a partfal- és támfalépítés területén szerzett tapasztalatának következtében került be az Országos Partfalveszély-elhárítási Tárcaközi Bizottság által koordinált, magyar forrásból finanszírozott programba.


Forrás: Ginál Róbert

A munkát Hajóson is az Alisca Bau végzi, jelenleg a partfal előkészítése történik, hogy azt követően el tudják végezni a megerősítő, partfalbiztosító munkálatokat. 

Estók Mihályné Salczer Erzsébet polgármester arról tájékoztatta portálunkat: Egy Facebook poszt miatt a pénteki napja nagy része az Orbán napi előkészületek helyett újságírói, katasztrófavédelmi megkeresésekre reagálásokkal telt. Az említett poszttal ellentétben az igazság az, hogy az Alisca-Bau Zrt. partfalépítési területén fotózták a 3 napos esőzés miatt abbahagyott munkafelületet.

A FÉLIG ELŐKÉSZÍTETT TEREPEN KATASZTRÓFÁT VIZIONÁLTAK, DE ENNEK NINCS ALAPJA.

Igen, sáros, felázott, alámosott volt a szakasz, ömlött a lezúduló esővíz, de ez máshol is így volt. A partfal megerősítése az épített örökség megvédésére szolgál. Ha nem költenénk most már közel 100 millió forintot a védelmi munkálatokra, akkor nagy valószínűséggel a Csárda sor egy része eltűnne, de így meg tudjuk védeni a Pincefalu ezen részét. Szeretném, ha a hét további része már csak az Orbán napról szólna.– mondta a városvezető.


Forrás: Ginál RóbertEstók Mihályné Salczer Erzsébet hozzátette: a Belügyminisztérium vis-major keretéből igényelt 100 millió forintból várhatóan a nyár közepéig befejeződnek a partfalbiztosítási munkálatok. Így hamarosan az építéssel érintett szakasz is a már elkészülthöz hasonló képet mutat, mi több, biztonságot ad.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei