2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Turisztikai Látogatóközponttá alakítják a volt Cabernet fogadót – 180 milliós fejlesztés Hajós-Pincefaluban

Turisztikai Látogatóközponttá alakítják a volt Cabernet fogadót – 180 milliós fejlesztés Hajós-Pincefaluban
Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 30., 21:34

Hosszú évek óta az enyészeté Hajós-Pincefalu központjának meghatározó épülete, az egykor virágkorát élő Cabernet fogadó, amely hamarosan a megyei Területi Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert 180 millió forintból újul meg. Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester augusztusban írta alá a beruházás pénzügyi fedezetéről szóló támogatási szerződést, és mint megtudtuk, azóta az új funkcióhoz igazított tervezés is megkezdődött.

A polgármester asszony portálunknak arról számolt be: a Hajós-Pincefaluban lévő, központi elhelyezkedésű (Orbán szoborral szemben), jelenlegi állapotában is mutatós épület

új funkciót kap.

Immár az önkormányzat tulajdonában lévő egykori fogadóból egy olyan Turisztikai Látogatóközpontot alakítanak ki, amelyben

a hajósi szőlőtermesztés, borkészítés, a pincék kialakításának több száz évet felölelő tárgyi emlékei mellett a ma szőlőművelőinek, borászainak munkáját, borait is bemutatják.

A pincefalu kitűnőbbnél kitűnőbb borházai és pincéi már csak azért is régen kiérdemeltek egy ilyen méretű és minden bizonnyal impozáns turisztikai központot, mert az Európában egyedülálló, 24 utcából és 1200 pincéből álló falu a legtöbb történelmi borvidék, köztük Villány hasonló pincerendszerét felülmúlja. 


A Látogatóközponttól, mint turisztikai attrakciótól azt is remélik, hogy új lendületet ad a pincefalu, az egyes borházak, pincék és természetesen a hajósi borok iránti érdeklődésnek.

Talán nem árt, ha a fiatalabb generációk is tudják: az épület felújítása nem az önkormányzat hibájából késett.

Az egykor évtizedeken át híres vendéglátóhely a rendszerváltozás és az azt követő évek emblematikus megjelenítője. Egyfajta nosztalgikus lenyomat, hiszen a nagyüzemi szőlőtermesztéséről és bortermeléséről híres Hosszúhegyi Állami Gazdaság építette, majd fogadóként, vendégházként üzemeltette. A konyhájáról híres étterem és pince számtalan nagy rendezvénynek, neves eseménynek adott helyet.

A fogadó a Cabernet nevet az itt jelenleg is készített Cabernet borról kapta, amely akkor és ma is méltán érdemelte ki a hajósi dombok „vörös gyermeke” címet.

Az épület és annak rusztikus berendezése a nagy állami gazdaságok közismert felszámolása után került az akkor még szintén csúcson lévő, a Hey-Ho gyümölcslevekről ismert, érsekhalmai székhelyű ELMA (Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt.)tulajdonába.

Sajnos 2012 után ez a cég is beszüntette tevékenységét, így az épületet Hajós Város Önkormányzata már a felszámolótól vette meg. Forrás híján a város a megvalósításhoz csak az idén meghirdetett TOP-os pályázat sikeres elnyerése után kezdhetett. 

A témára a munkálatok megkezdésekor visszatérünk.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés