2024. 02. 28. szerda
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Hagyományokban, ízekben, jókedvben gazdag VIII. Hartai Kolbásztöltő Fesztivál – Kalocsai csapat végzett a 3. helyen

Zsiga Ferenc  |  2024. 01. 22., 16:28

Harta évszázados húsfeldolgozó hagyománya, az itt készülő kolbász és valamennyi sertéshez köthető étek hírneve is kellett ahhoz, hogy január 20-án, szombaton vidám, felszabadult emberekkel teljen meg a művelődési ház és környéke. Az idén nyolcadik alkalommal, igazi télies időjárás közepette, szállingózó hóesésben megrendezett Hartaer Wurstfest –en 27 csapat indult, ami éppen nyolccal több, mint az előző esztendőben.

A hagyományosan a művelődési házban és a környezetében felállított sátrakban 13 órától zajló fesztiválra több száz vidéki látogató érkezett, melynek következtében ha egy-két napra is, a leginkább nyáron népszerű hartai vendégházak foglalásai ezen a hétvégén megszaporodtak.

Az egész délutánt felölő program középpontjába ezúttal is a kolbásztöltés - és sütés, a pálinka és a sváb hagyományok kerültek. A kolbásztöltő versenyen kívül többek között, „Malac-Ságok” gyermek kézműves foglalkozás, a vecsési Labdarózsa Népdalkör és Citerazenekar előadása, a Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület fellépése, a paksi sváb Kier Krain zenekar előadása, a Kereki Nótások műsora egészen a 19 órakor kezdődő eredményhirdetésig szórakoztatták a közönséget.

A programokon résztvevő közel ezer látogató egykettőre az egész délutánt felölő vidámságfolyam, a kolbásztöltés, a kóstolások, a pálinka és a sváb hagyományok, népszokások gyújtópontjába került.
Amint azt Mari János gasztronómiai szakember, a zsűri elnöke kérdésünkre elmondta:

Az hamar beigazolódott, hogy többnyire ezúttal is a játékos jókedv hozta Hartára az induló csapatokat, de azért ezt a játékot nagyon komolyan vették mind a higiéniában, mind az elkészült kolbászok minőségében. Öröm volt látni, hogy a kolbászhús darálásában, keverésében, „dagasztásában”, majd bélbe töltésében, sütésében jeleskedő különböző korosztályok mennyire becsben tartják a hagyományokat. Azokat az apró, de mégis egyedi fortélyokat, amelyek az apáról fiúra szálló családi recept szerinti kolbászkészítéshez kötődnek. A kolbászok elkészítésének módjában annyi közös mindenképpen volt, hogy a versenyszabályokhoz igazodva mindenki csak kézi darálót használhatott, és ha hivatalosan nem is létezett ilyen kikötés, hallgatólagos elvárás volt, hogy lehetőleg mindenki a helyben szokásos fűszereket, leginkább a kalocsai tájkörzetben termelt őröltpaprikát és sót használjon, kerülje az egzotikus ízvilágot adó hozzávalókat. A receptet persze mindenki titkolta, de talán nem ördögtől való gondolat, hogy a díjnyertes, tehát a legjobb kolbászokat valakinek gyártani kellene.”Az önkormányzat a kitűnő szervezésen túl is odatette magát. Frőlich - Marte Lia főszervező arról tájékoztatott, hogy a nevezési díj fejében csapatonként nyolc kilogramm húst, zsiradékot, belet és sörasztalt biztosítottak, de ettől jóval több kolbász és egyéb finomság készült.

Ugyan Hartán ezen a napon sem kolbászból volt a kerítés, de annyi azért átszüremkedett a népi mondásból, hogy a látogatók a kóstolásra kitett kolbászokból és a finomabbnál finomabb disznóságokból, italokból szabadon fogyaszthattak.

Ezúttal a „több nap mint kolbász” szólásmondás igazsága is megdőlt, mert az ízekben gazdag rendezvényen sokkal több volt a kolbász, mint amennyit a résztvevők az egynapos fesztivál alatt elfogyaszthattak.

Ám hogy a gyomrát senkinek ne ülje meg a nem éppen diétás étek, a kolbász, szalámi, sonka, töpörtyű, májas, disznósajt fogyasztása közben mindenki kedvére ihatott egy kupica pálinkát, fröccsöt, a gyerekek szörpöt. Apropó, pálinka! Mint a disznótoroknál nélkülözhetetlen ital versenyét idén is meghirdették. Csupán annyi volt a feltétel, hogy mindenki fél liter párlattal nevezzen. A pálinkák versenyében 21 pálinkát bírált el az id. Kónya Ferenc vezette zsűri. Az első három helyezett kiemelt díjazása természetesen ennél a „versenyszámnál” sem maradt el.

És ha már díjak, itt mondjuk el, hogy valamennyi nem díjazott csapat emlék oklevél és porcelánmalac elismerésben részesült.

Az eredményhirdetést Mari János szakmai értékelésével kezdődött, majd Dollenstein László, Harta nagyközség polgármestere adta át a díjakat.

Az első helyezést a „Sváb sarokból” hagyományosan benevező császártöltési csapat, a Töltési Töltikék érdemelték ki.

Képgaléria megtekintése (37 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A második helyezett a hartaiakból is álló Starwurst csapat lett,

Képgaléria megtekintése (37 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

míg a harmadik helyen a kalocsai Szimpatikus Bélhajlítók csapat ( a belvárosi gyógyszertár munkatársaiból alakult együttes) végzett.

Képgaléria megtekintése (37 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Kalocsai médiumként engedjék meg, hogy egy kicsit elidőzzünk a kalocsai Szimpatikus Bélhajlítók amúgy nagyon szép teljesítményénél.
A csapatot Dr. Grabarits István, a Belvárosi Gyógyszertár tulajdonos vezetője fogta össze, „szakmai helyettese” az önkormányzati képviselőként, bizottsági elnökként, hagyományőrző néptáncosként is ismert Kákonyi István volt, az együttes gerincét a gyógyszertár hölgy asszisztensei alkották.
A kalocsai csapat amellett, hogy szépen, népies motívumokkal feldíszítettek a „munkahelyet”, azzal is kitűntek a mezőnyből, hogy az alkalomra még egy verset is írtak. Íme!

Szimpatikus bélhajlítók mi vagyunk,
Hartára jöttünk, hogy megmutassuk, kik vagyunk.
Nemcsak mérget, s gyógyszert keverünk,
kolbásztöltőt is jól tekerünk!
Van benne minden fűszer, mi szem - szájnak ingere,
ettől lesz a kolbászunk igazi csemege!
Ruhánk hímzéstől színes, szánk pálinkától ízes.

Versünk rövid, jó kedvünk töretlen.
kolbászunk megsütve reméljük veretlen!
Nem vagyunk mi tökéletes rímhajlítók, ezért lettünk Szimpatikus Bélhajlítók.
De, ha ízlett a kolbászunk, a dobogóra szívesen felállunk!
Mindenkinek jó étvágyat kívánunk!  

A kiemelkedő díjak mellett a legkreatívabb csapat, a legjobb megjelenésű csapat, a legjobb generációs csapat, a leghangulatosabb csapat, valamint a legszebb tálalást elérő csapat kapott elismerő oklevelet és serleget. A legkülönlegesebb ízű kolbászért járó különdíjat a Kolbász káprázatok csapat nyerte el.

A Kalocsai Szent Kereszt Kórház Nővérkék csapata szintén kitett magáért, náluk infúzión folyt a vörösbor, és a kisült kolbászukat is sokan kóstolgatták.

Képgaléria megtekintése (37 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A pálinkák versenye úgy alakult, hogy az első legjobb párlatért járó díjat Váradiné Bartalis Magdolna eperpálinkája, a második helyezettnek járó elismerést a Kolbászoló csapat Irsai szőlőpálinkája, míg a harmadik legjobbnak ítélt birs pálinkáért járó oklevelet és kupát a Jóbarátok csapat vezetője vette át.

A 2024. évi VIII. Hartai Kolbásztöltő fesztivál DJ Simi éjfélig tartó diszkójával ért véget.Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-02-23 07:56:00
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK