2021. 10. 23. szombat
Gyöngyi
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hartán a Német Nemzetiségi Önkormányzat működteti az oktatási intézményeket – Példaértékű fejlesztések, oktatási feltételek

Hartán a Német Nemzetiségi Önkormányzat működteti az oktatási intézményeket – Példaértékű fejlesztések, oktatási feltételek
Zsiga Ferenc  |  2020. 04. 02., 08:25

Harta nagyközségben, de a környező településen élők körében is komoly presztizse van a német nemzetiségi nyelvet oktató, kétnyelvű Ráday Pál Általános Iskolának, amelynek a zeneiskolával, az óvodával és a bölcsődével együtt immár 2015 óta a Német Nemzetiségi Önkormányzat a fenntartója. A Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) a települési önkormányzattól az országban ötödikként vállalta át a fenntartói feladatokat, és a visszajelzések szerint a négy éve meghozott döntés kifejezetten jónak bizonyult: az NNÖ a helyhatóság teljes támogatását bírva jó gazdája az intézményeknek, amelyek példa nélkülien nagyot fejlődtek az elmúlt időszakban.

Az eltelt négy év tapasztalatainak összegzésére Frőhlich Henriknével, Máriával, az NNÖ elnökével, alsó tagozatos német nemzetiségi tanítóval és Dollenstein László polgármesterrel ültünk egy asztalhoz, majd jártuk be az irigylésre méltóan felfejlesztett, jelenleg az alsó tagozatos iskolaépület modernizálása előtt álló intézményt.

Dollenstein László elmondta:az NNÖ elsősorban a nagyközségben élő német nemzetiségű, e nemzetiséghez valamilyen módon kötődő emberek oktatási, kulturális, egyházi és közösségi életének meghatározó szereplője, ugyanakkor mindenki felé nyitott. Ez a tevékenysége a települési önkormányzattal, a település más intézményeivel, civil szervezeteivel való szoros és egyenrangú együttműködésen alapul.

A hartai önkormányzat életében az egyik legnagyobb változást az hozta, amikor a lehetőség megnyílása után két évvel, 2015 szeptemberétől az iskola, zeneiskola, óvoda, majd a bölcsőde fenntartója az NNÖ lett.

Az iskolában közel 260, az óvodában, bölcsödében mintegy 120 gyermek oktatása, nevelése, gondozása történik.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints ide!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A tanítói, tanári, óvodapedagógusi, bölcsődei gondozói álláshelyek száma együttesen elérik a 60 főt, ami azt jelenti, hogy Hartán az NNÖ az egyik legnagyobb munkáltató.

A Hartán zajló oktatási, nevelési munka egyik legnagyobb fokmérője, elismerése, hogy mintegy 40 gyermeket a szüleik a környező településekről írattak be az iskolába, óvodába. Naponta hozzák-viszik őket, csak hogy nálunk tanulhassanak. Az oktatás színvonalát az országos matematika, német nyelv, egyéb versenyeken elért szép eredmények mellett az is fémjelzi, hogy az itt végzettek a járás, a megye középiskoláiban is jól megállják a helyüket. Az iskola, óvoda vonzerejét kétségtelenül növeli, hogy a társadalom elvárása mellett a családok elvárása is a már gyermekkorban induló, megfelelő színvonalú nyelvtudás megszerzése.

Büszkék vagyunk arra, hogy Hartán korábban az önkormányzat, 2015-től az NNÖ pályázati lehetőségeiből adódóan egy a kor színvonalán álló, számos új sport és egyéb létesítménnyel gazdagabb intézmény biztosítja a színvonalas oktatás feltételeit – monda a polgármester.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints ide!
Forrás: KALOhírek / Zsiga FerencFrőhlich Henrikné, Mária, az NNÖ elnöke annak a véleményének adott hangot: a fenntartóváltás zökkenőmentességét nagyban segítette, hogy együttműködési megállapodás keretében az intézmény könyvelési, számviteli feladatait továbbra is a helyi önkormányzat munkatársai végzik. Az NNÖ mind az oktató-nevelő munkát, mind az infrastruktúrát tekintve egy viszonylag jó állapotban lévő iskolát, óvodát vett át, ugyanakkor az önkormányzat ezen intézmények mellett továbbra is elkötelezett.

A nemzetiségi oktatás magasabb finanszírozása, a pályázatokon elnyert kiegészítő forrás, amely tavaly 40, idén 22 millió forint értékű fejlesztésre ad lehetőséget, a munkatársak szakmai elkötelezettsége eredményezi, hogy az NNÖ által fenntartott intézményekben jók, egyes területeken példaértékűek az oktatás feltételei, az elért eredmények – mondta az NNÖ elnöke.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints ide!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Hozzátette: a kétnyelvű nemzetiségi oktatásból adódó heti öt német óra, emellett a 4. osztálytól induló angol nyelvoktatás, a fejlesztéseknek köszönhetően korszerű, esztétikus, inger gazdag környezet, az elért eredmények a szülők szemében is rangot adnak az intézménynek. Kétségtelen, hogy a kétnyelvű oktatás, és az a szülői törekvés, hogy gyermekeik megtalálják és megőrizzék a német nemzetiségi identitásukat, elfogadják és másoknak is megmutassák nemzetiségük értékeit is ott van abban, hogy ezek a családok bölcsődétől az óvodán át az iskoláig hozzánk íratják be a gyermekeiket.
Iskolánk DSD nyelvvizsga központ, tanítványaink a 8. évfolyam végére eljutnak a Közös Európai Referenciakeret B1 nyelvi szintjéig.  
Az NNÖ által fenntartott iskola, zeneiskola, óvoda és bölcsőde éves költségvetése 413 millió forint. Talán beszédes, ha elmondom, hogy az önkormányzat és a saját pályázatainkból csak 2019-ben futópálya, kézilabda pálya, kosárlabda pálya épült. Megoldottuk az iskolaudvar csapadékvíz elvezetését, de megtörtént a térburkolatok felújítása, a parkosítás, továbbá egy játszópark kialakítása is megvalósult. Emellett számos korszerű oktatási segédeszközt, interaktív táblákat vásároltunk. Az idén elnyert 22 millió forint pályázati kiegészítő támogatásból 16 millió forintot az iskola alsó tagozatos épületében lévő vizesblokkok felújítására, 6 millió forintot az óvoda fejlesztésére fordítunk – mondta Frőhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021. 10. 19., 14:50
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>
2021. 10. 22., 11:23
A legfőbb változás a temető főbejárata felöl elhelyezkedő Béke utcát érinti, melynek forgalma a Petőfi Sándor utca felöl egyirányúsításra kerül, az Alkony utca felé. Még >>>
2021. 10. 22., 10:03
Az eseményen a megye legjobb borászai és pincészetei mutatkoznak be egy borkóstolóval egybekötött különleges borkiállításon. Még >>>
2021. 10. 21., 16:12
A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés