2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hartán befejezéshez közeli állapotban a szennyvíztisztító – Elkészült a mérleg, kezdődik a térbetonozás

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 01., 10:55

Eddig kifogástalanul működik a február 26-tól Dunapatajról is szennyvizet fogadó, egyelőre próbaüzemben funkcionáló Dunapataj-Harta nagyközségek közös szennyvíz-beruházási projektje keretében Hartán, a régi szennyvíztisztító mellett felépített új létesítmény. A Dunapatajról érkező szennyvíz tisztítását is végző új műtárgy napi 700 köbméter szennyvíz tisztítására alkalmas, a tisztított vizet a Duna sodorvonalába vezetik. Ugyanakkor a szippantós kocsival beszállított szennyvíz fogadására is felkészültek, elkészült a mérleg, hogy a fogadott szennyvíz mennyiségét mérni lehessen, de ez nagyon költséges megoldás lesz annak, aki nem köt rá a hálózatra.

Mint megtudtuk, a szennyvíztisztítási technológia része, hogy a visszamaradó üledéket komposztálják, majd hasznosítják. Míg más településeken közműfejlesztési hozzájárulást kellett fizetni, addig Dunapatajon az önkormányzat stabil gazdálkodásának köszönhetően az ingatlantulajdonosokat ilyen kiadás nem terheli. A háztartásoknak csupán a kerítésen belüli munkák költségét kell megfizetni. A rákötések jól haladnak.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Mint emlékezetes, a Dunapatajnak megítélt 2,2 milliárd, a Hartának biztosított 500 millió forint uniós támogatású közös projekt része, hogy Hartánál az 51-es főúttól mintegy 300 méterre lévő, a régi, immár elbontott szennyvíztisztító mellett létesített új szennyvíztisztító fogadja a dunapatajról érkező szennyvizet. Az üzemeltető cég, a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató, amelynek szakemberei elmondták:

a próbaüzem zavartalan, igaz egyelőre nem a maximális kapacitással működnek.

Mint megtudtuk, a Magyar Vakond Kft. uniós közbeszerzési eljáráson nyerte el a kivitelezési munkát,

a készültségi fok pillanatnyilag 85 -90 százalék, így jócskán megelőzik a fizikai átadás céldátumát, ami 2020 márciusa.

A szennyvíztisztítónál hétfőn tett látogatásunk alkalmával megállapítottuk, hogy a térbetonozás és aszfaltozás előkészítése folyik, gyakorlatilag a működés zavartalanságát biztosító, a technológiát már nem érintő munkák vannak folyamatban.

Az előzményekhez hozzá tartozik, hogy Dunapataj és a szomszédos Harta még 2013-ban döntött arról, hogy közösen fejleszti szennyvízkezelését. Dunapatajon a gravitációs gyűjtő szennyvízcsatorna hálózat építésének keretében

a terv szerint 1717 háztartást kötnek be a hálózatba, eközben hat új közterületi átemelő épült, ötöt pedig felújítottak.

A beruházás keretében a hartai szennyvíztisztító teleptől a Duna sodorvonaláig tartó szakasz felújítása szintén megvalósult.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

A Hartai telepen funkcióváltás történt. Az elbontásra ítélt ülepítő rendszer helyett az immár levegő hozzáadásával működő szennyvíztisztító komposztáló technológiával működik. Az új szennyvíztisztítóhoz egy kezelő létesítményt is építettek. A beruházás részeként a meglévő hartai átemelők rekonstrukcióját is elvégezték.

Dusnoki Csaba a nagyközség polgármestere a legutóbbi falugyűlésen arról tájékoztatta a lakosságot, hogy

A CSATORNAHÁLÓZAT KIÉPÍTÉSE MIATT FELBONTOTT ÚTSZAKASZOK HELYREÁLLÍTÁSÁRA KERESIK A PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGET.

Dunapatajon járva azt tapasztaltuk, hogy a lakosság örül a beruházásnak, hiszen a szennyvízrákötéssel értékesebbek lesznek az ingatlanok, bár a szennyvíz díja nyilvánvalóan emeli majd a korábban csak ivóvízért kifizetett számla összegét. Ám az is igaz, hogy a portához tartozó szennyvízaknákból szippantással eltávolított szennyvíz elszállítása is komoly anyagi terhet ró a lakosságra.

Az új hartai szennyvíztisztító a szippantó kocsival oda szállított szennyvizet is fogadja, ennek kapacitása napi 50 köbméter.

A polgármester személyes beszélgetésünk alkalmával rámutatott: a kivitelező cég a telekhatáron belüli egy méterig viszi a szennyvízcsövet
.
A LAKOSSÁGI RÁKÖTÉSEK MEGKEZDŐDTEK, EGY ÉVEN BELÜL KÖZEL 1300 INGATLAN RÁKÖTÉSÉVEL SZÁMOLNAK.

Akinek a műszaki lehetősége megvan, de nem köt rá a rendszerre, az a hatályos jogszabály alapján

ivóvíz-köbméterenként 3600 forint talajterhelési díjat kell, hogy fizessen. A várhatóan augusztusig tartó próbaüzem ideje alatt nem kell szennyvízdíjat fizetni.

Dusnoki Csaba fontosnak tartotta hangsúlyozni: míg más településeken lakossági közműfejlesztési hozzájárulást kellett fizetni, addig Dunapatajon az önkormányzat stabil gazdálkodásának köszönhetően az ingatlantulajdonosokat ilyen kiadás nem terheli. A háztartásoknak csupán a kerítésen belüli munkák költségét kell megfizetni.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés