2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Ízekben, „disznóságokban”, vidámságban gazdag VI. Hartai Kolbászfesztivál – Új programelem a malacfogó verseny volt

Ízekben, „disznóságokban”, vidámságban gazdag VI. Hartai Kolbászfesztivál – Új programelem a malacfogó verseny volt
Zsiga Ferenc  |  2020. 01. 20., 11:20

Harta évszázados húsfeldolgozó hagyománya, az itt készült kolbász és valamennyi sertéshez köthető étek hírneve is kellett ahhoz, hogy szombaton vidám, felszabadult emberekkel teljen meg a művelődési ház és környéke. Az idén hatodik alkalommal január 18-án, szombaton megrendezett Kolbászfesztiválon minden korábbinál több, 32 csapat indult, egy részük a határon túli testvérvárosból érkezett.

Az esemény hírére ezúttal ismegteltek a hartai és környékbeli vendégházak, de még a nagyközség is, hogy az egész délutánt felölő programon a kolbász, a pálinka és a sváb hagyományok, népszokások legyenek a középpontban.
A több ezer főnyi résztvevőt látva bátran kijelenthetjük:

MIND AZ INDULÓ CSAPATOK, MIND A LÁTOGATÓK SZÁMÁT TEKINTVE A KALOCSAI JÁRÁS LEGNAGYOBB TÉLI GASZTRONÓMIAI ESEMÉNYE IMMÁR HARTÁN VAN.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)


Öröm volt látni, hogy a higiéniában, no’ éspersze a kolbászhús darálásában, keverésében, „dagasztásában”, majd bélbe töltésében, sütésében jeleskedő különböző korosztályok képviselői mennyire tisztelik a hagyományokat. Azokat az apró, de mégis egyedi fortélyokat, amelyek az apáról fiúra szálló családi recept szerinti a kolbászkészítéshez köthetőek.

Ha fűszerezésben nem is, de az elkészítés módjában annyi közös mindenképpen volt, hogy a versenyszabályokhoz igazodva mindenki csak kézi darálót használhatott.

Az önkormányzat a szervezésen túl is odatette magát,

CSAPATONKÉNT HAT KILOGRAMM HÚST, ZSIRADÉKOT, PLUSZ BELET ÉS SÖRASZTALT BIZTOSÍTOTT, DE ETTŐL JÓVAL TÖBB KOLBÁSZ ÉS EGYÉB FINOMSÁG KÉSZÜLT.

Ugyan Hartán ezen a napon sem kolbászból volt a kerítés, de annyi azért átszüremkedett a népi mondásból, hogy a látogatók a kóstolásra kitett kolbászokból és a finomabbnál finomabb disznóságokból akár degeszre ehették magukat.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)


Ezúttal a „több nap mint kolbász” szólásmondás igazsága is megdőlt, mert az ízekben gazdag rendezvényen sokkal több volt a kolbász, mint ameddig az egynapos fesztivál tartott.

Ám hogy a gyomrát senkinek ne ülje meg a nem éppen diétás étek, a kolbász, hurka, sonka, töpörtyű, májas, disznósajt, mindenki kedvére ihatott egy kupica pálinkát, vagy fröccsöt.

Apropó, pálinka!
Mint a disznótoroknál nélkülözhetetlen ital versenyét idén is meghirdették. Csupán annyi volt a feltétel, hogy mindenki fél liter párlattal nevezhetett be a versenybe.

Az hamar igazolódott, hogy ezúttal is többnyire a játékos jókedv hozta Hartára az induló csapatokat, de azért ezt a játékot nagyon komolyan vették mind a higiéniában, mind az elkészült kolbászok minőségében.

A receptet persze mindenki titkolta, de talán nem ördögtől való gondolat, hogy a díjnyertes kolbászokat valakinek gyártani kellene. Egy biztos, bőven lenne rá kuncsaft.
A kolbászfesztivál természetesen nem csak a gasztronómiáról szólt,

A ZÖMMEL CSALÁDI HAGYOMÁNYÁPOLÁS, HAGYOMÁNYPÁRTOLÁS JEGYÉBEN ZAJLÓ KOLBÁSZKÉSZÍTÉST KITŰNŐBBNÉL KITŰNŐBB PROGRAMOK SZÍNESÍTETTÉK.

A fesztivál olyan kulturális eseménynek is bizonyult, amelyen a Hartai Hagyományőrző Egyesület csoportjai mellett a kerekegyházi Kereki nótások is felléptek, de a program gerincét idén is az élőzene melletti gyerek és felnőtt táncház adta.
Az esti eredményhirdetésre a csapatok virágos jókedvvel érkeztek. Már csak azért is, mert

OLYAN ÚJ PROGRAMELEMEN IS SZÓRAKOZHATTAK, MINT A MALACFOGÓ VERSENY, AMELYEN KÜLÖNBÖZŐ KOROSZTÁLYÚ, DE 14 ÉV ALATTI GYEREKEK EGY SZALMABÁLÁKKAL KÖRÜLKERÍTETT TERÜLETÉN KERGETTÉK A VISÍTÓ KISMALACOKAT.

A négy malacból az egyiket a legügyesebb kisfiú vihette haza, míg a másik három a legjobban teljesítő csapatok óljába került.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)


Az eredményhirdetésén már az is kiderült, kik kapták a legrangosabb elismerést, a Harta kolbásza I-III. díjakat. Természetesen a legkreatívabb, legjobb generációs, legjobb megjelenésű, legjobb hangulatú csapatok is díjakkal, elismerő oklevelekkel térhettek haza. Köztük az a négy kislányból álló, Csipetke fantázianevű formáció is, akik a Nemzetközi Gasztronómiai Szövetség serlegét kapták ajándékba.

A Kolbászverseny első helyezettje a Békaváros, második helyezettje a Nagyok csapat lett, mindketten hartaiak. A 32 csapat közül még mindig előkelő, harmadik helyezést a kecskeméti Bács-kiskun megyei Kolbászolók vehették át Mari János hartai húsüzemvezetőtől, a zsűri elnökétől, akit még a verseny elején kérdeztünk.

 

A pálinkák versenye úgy alakult, hogy a legjobb, irsai szőlőből készült párlatért járó díjat az Elkolbászolók kapták. A második díjat a Kökény csapat, míg a harmadik legjobb pálinkáért járó elismerést Benke Csaba kalocsai lakos tudhatja magáénak.

Jut eszembe, bűn lenne a legszebb tálalásról, a legdekoratívabban díszített asztalról megfeledkezni, hiszen ezen a területen is kimagasló kreációkban gyönyörködhettünk. Egészen addig, amíg a nagy harmóniát meg nem bontották az éhes szájak, és be nem falták az ezúttal díszítőelemként is használt kolbászokat, szalámikat, egyéb finomságokat.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK