2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: 388 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Ízekben, vidámságban gazdag VII. Hartai Kolbászfesztivál

Zsiga Ferenc  |  2023. 01. 23., 08:06

Harta évszázados húsfeldolgozó hagyománya, az itt készült kolbász és valamennyi sertéshez köthető étek hírneve is kellett ahhoz, hogy január 22-én, szombaton vidám, felszabadult emberekkel teljen meg a művelődési ház és környéke. Az idén hetedik alkalommal, igazi télies időjárás közepette, szállingózó hóesésben megrendezett VII. Kolbászfesztiválon (VII. Hartaer Wurstfest) 19 csapat indult, és remekelt. Közben a művelődési ház színpadán egymást váltották a kulturális események. A programokon résztvevő több mint ezer látogató egykettőre az egész délutánt felölő vidámságfolyam, a kolbásztöltés, sütés, a pálinka és a sváb hagyományok, népszokások középpontjába került.

Mindezt látva bátran kijelenthetjük:

MIND AZ INDULÓ CSAPATOK, MIND A LÁTOGATÓK SZÁMÁT TEKINTVE A KALOCSAI JÁRÁS LEGNAGYOBB TÉLI GASZTRONÓMIAI ESEMÉNYE HARTÁHOZ KÖTHETŐ.

Öröm volt látni, hogy a higiéniában, no’ és persze a kolbászhús darálásában, keverésében, „dagasztásában”, majd bélbe töltésében, sütésében jeleskedő különböző korosztályok mennyire tisztelik a hagyományokat. Azokat az apró, de mégis egyedi fortélyokat, amelyek az apáról fiúra szálló családi recept szerinti a kolbászkészítéshez kötődnek.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ha fűszerezésben nem is, de az elkészítés módjában annyi közös mindenképpen volt, hogy a versenyszabályokhoz igazodva mindenki csak kézi darálót használhatott, és ha hivatalosan nem is volt ilyen szabály, elvárás volt, hogy mindenki a helyben szokásos fűszereket, leginkább a kalocsai tájkörzetben termelt paprikát és lehetőleg csak sót használjon, kerülje a egzotikus ízvilágot adó hozzávalókat.

Az önkormányzat a kitűnő szervezésen túl is odatette magát. Amint azt Frőlich - Marte Lia főszervezőtől megtudtuk, 10 ezer forintos nevezési díj mellett

CSAPATONKÉNT NYOLC KILOGRAMM HÚST, ZSIRADÉKOT, BELET ÉS SÖRASZTALT BIZTOSÍTOTTAK, DE ETTŐL JÓVAL TÖBB KOLBÁSZ ÉS EGYÉB FINOMSÁG KÉSZÜLT.

Ugyan Hartán ezen a napon sem kolbászból volt a kerítés, de annyi azért átszüremkedett a népi mondásból, hogy a látogatók a kóstolásra kitett kolbászokból és a finomabbnál finomabb disznóságokból, házi süteményekből szabadon fogyaszthattak.

Ezúttal a „több nap mint kolbász” szólásmondás igazsága is megdőlt, mert az ízekben gazdag rendezvényen sokkal több volt a kolbász, mint amennyit a résztvevők az egynapos fesztivál alatt elfogyaszthattak.

Ám hogy a gyomrát senkinek ne ülje meg a nem éppen diétás étek, a kolbász, sonka, töpörtyű, májas, disznósajt fogyasztása közben mindenki kedvére ihatott egy kupica pálinkát, fröccsöt, a gyerekek szörpöt.
Apropó, pálinka!
Mint a disznótoroknál nélkülözhetetlen ital versenyét idén is meghirdették. Csupán annyi volt a feltétel, hogy mindenki fél liter párlattal nevezzen. A pálinkák versenyében 26 pálinkát bírált el a zsűri. Az első három helyezett kiemelt díjazása természetesen ennél a „versenyszámnál” sem maradt el.

És ha már díjak, itt mondjuk el, hogy valamennyi résztvevő csapat oklevél, serleg, pocelánmalac elismerésben részesült. A kolbászverseny első helyezettje egy 120 ezer forint, második helyezettje 100 ezer forint, harmadik helyezettje 80 ezer forintos utalványban részesült, amelyet a hartai Duna-parton az önkormányzat által felújított Panoráma Étteremben idén válthatnak be. Az első helyezett csapat ezen felül egy malacot is hazavihetett.

A kuriózumnak számító malacsimogató verseny 12 év alatti és 12 és feletti résztvevői között egy-egy malacot sorsoltak ki.

A fesztivál egyik érdekességeként mindenképpen említést érdemel, hogy Jóbarátok elnevezéssel a környékbeli polgármesterekből verbuválódott csapat is részt vett a kolbásztöltők és a kolbásztálak versenyén. A „Sváb sarokból” hagyományosan benevezett császártöltési csapat Takácsné Stalter Judit polgármester vezetésével töltötte, sütötte a kolbászt.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az hamar beigazolódott, hogy többnyire ezúttal is a játékos jókedv hozta Hartára az induló csapatokat, de azért ezt a játékot nagyon komolyan vették mind a higiéniában, mind az elkészült kolbászok minőségében.

A receptet persze mindenki titkolta, de talán nem ördögtől való gondolat, hogy a díjnyertes kolbászokat valakinek gyártani kellene.
A kolbászfesztivál természetesen nem csak a gasztronómiáról szólt,

A ZÖMMEL CSALÁDI HAGYOMÁNYÁPOLÁS, HAGYOMÁNYPÁRTOLÁS JEGYÉBEN ZAJLÓ KOLBÁSZKÉSZÍTÉST KITŰNŐBBNÉL KITŰNŐBB PROGRAMOK SZÍNESÍTETTÉK.

A fesztivál olyan kulturális eseménynek is bizonyult, amelyen a Hartai Hagyományőrző Egyesület táncosai és énekesei mellett a vecsési Labdarózsa Népdalkör és Citerazenekar előadása, a Kereki nótások műsora, a Kereki nótásokkal közös nótázás, Radics Sándor cimbalomművész, DJ Simi szórakoztatta az éjfélig kitartó közönséget.

Az esti eredményhirdetésre a csapatok virágos jókedvvel érkeztek.

Az eredményhirdetésén már az is kiderült, kik kapták a legrangosabb elismeréseket, a Harta kolbásza I-III. díjat.

Természetesen a legkreatívabb, legjobb generációs, legjobb megjelenésű, legjobb hangulatú csapatok is serleggel, elismerő oklevelekkel térhettek haza.

A KOLBÁSZVERSENY HARMADIK HELYEZETTJE A BÉKAVÁROS, MÁSODIK HELYEZETTJE A BÉLBŰVÖLŐK, ELSŐ HELYEZETTJE A TÓTI-KÉK CSAPAT LETT.

A pálinkák versenye úgy alakult, hogy a harmadik legjobb, barackból készült párlatért járó díjat Eftimie Dorin, a másodikért járót Judák Richárd cserszegi fűszerese, az első díjat Tomorik János barackpálinkája érdemelte ki.

Emellett a legkreatívabb csapa, a legjobb megjelenésű csapat, a legjobb generációs csapat, a leghangulatosabb csapat, valamint a legszebb tálalást elérő csapat kapott elismerő oklevelet és serleget.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK