2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ízekben, vidámságban gazdag VII. Hartai Kolbászfesztivál

Zsiga Ferenc  |  2023. 01. 23., 08:06

Harta évszázados húsfeldolgozó hagyománya, az itt készült kolbász és valamennyi sertéshez köthető étek hírneve is kellett ahhoz, hogy január 22-én, szombaton vidám, felszabadult emberekkel teljen meg a művelődési ház és környéke. Az idén hetedik alkalommal, igazi télies időjárás közepette, szállingózó hóesésben megrendezett VII. Kolbászfesztiválon (VII. Hartaer Wurstfest) 19 csapat indult, és remekelt. Közben a művelődési ház színpadán egymást váltották a kulturális események. A programokon résztvevő több mint ezer látogató egykettőre az egész délutánt felölő vidámságfolyam, a kolbásztöltés, sütés, a pálinka és a sváb hagyományok, népszokások középpontjába került.

Mindezt látva bátran kijelenthetjük:

MIND AZ INDULÓ CSAPATOK, MIND A LÁTOGATÓK SZÁMÁT TEKINTVE A KALOCSAI JÁRÁS LEGNAGYOBB TÉLI GASZTRONÓMIAI ESEMÉNYE HARTÁHOZ KÖTHETŐ.

Öröm volt látni, hogy a higiéniában, no’ és persze a kolbászhús darálásában, keverésében, „dagasztásában”, majd bélbe töltésében, sütésében jeleskedő különböző korosztályok mennyire tisztelik a hagyományokat. Azokat az apró, de mégis egyedi fortélyokat, amelyek az apáról fiúra szálló családi recept szerinti a kolbászkészítéshez kötődnek.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ha fűszerezésben nem is, de az elkészítés módjában annyi közös mindenképpen volt, hogy a versenyszabályokhoz igazodva mindenki csak kézi darálót használhatott, és ha hivatalosan nem is volt ilyen szabály, elvárás volt, hogy mindenki a helyben szokásos fűszereket, leginkább a kalocsai tájkörzetben termelt paprikát és lehetőleg csak sót használjon, kerülje a egzotikus ízvilágot adó hozzávalókat.

Az önkormányzat a kitűnő szervezésen túl is odatette magát. Amint azt Frőlich - Marte Lia főszervezőtől megtudtuk, 10 ezer forintos nevezési díj mellett

CSAPATONKÉNT NYOLC KILOGRAMM HÚST, ZSIRADÉKOT, BELET ÉS SÖRASZTALT BIZTOSÍTOTTAK, DE ETTŐL JÓVAL TÖBB KOLBÁSZ ÉS EGYÉB FINOMSÁG KÉSZÜLT.

Ugyan Hartán ezen a napon sem kolbászból volt a kerítés, de annyi azért átszüremkedett a népi mondásból, hogy a látogatók a kóstolásra kitett kolbászokból és a finomabbnál finomabb disznóságokból, házi süteményekből szabadon fogyaszthattak.

Ezúttal a „több nap mint kolbász” szólásmondás igazsága is megdőlt, mert az ízekben gazdag rendezvényen sokkal több volt a kolbász, mint amennyit a résztvevők az egynapos fesztivál alatt elfogyaszthattak.

Ám hogy a gyomrát senkinek ne ülje meg a nem éppen diétás étek, a kolbász, sonka, töpörtyű, májas, disznósajt fogyasztása közben mindenki kedvére ihatott egy kupica pálinkát, fröccsöt, a gyerekek szörpöt.
Apropó, pálinka!
Mint a disznótoroknál nélkülözhetetlen ital versenyét idén is meghirdették. Csupán annyi volt a feltétel, hogy mindenki fél liter párlattal nevezzen. A pálinkák versenyében 26 pálinkát bírált el a zsűri. Az első három helyezett kiemelt díjazása természetesen ennél a „versenyszámnál” sem maradt el.

És ha már díjak, itt mondjuk el, hogy valamennyi résztvevő csapat oklevél, serleg, pocelánmalac elismerésben részesült. A kolbászverseny első helyezettje egy 120 ezer forint, második helyezettje 100 ezer forint, harmadik helyezettje 80 ezer forintos utalványban részesült, amelyet a hartai Duna-parton az önkormányzat által felújított Panoráma Étteremben idén válthatnak be. Az első helyezett csapat ezen felül egy malacot is hazavihetett.

A kuriózumnak számító malacsimogató verseny 12 év alatti és 12 és feletti résztvevői között egy-egy malacot sorsoltak ki.

A fesztivál egyik érdekességeként mindenképpen említést érdemel, hogy Jóbarátok elnevezéssel a környékbeli polgármesterekből verbuválódott csapat is részt vett a kolbásztöltők és a kolbásztálak versenyén. A „Sváb sarokból” hagyományosan benevezett császártöltési csapat Takácsné Stalter Judit polgármester vezetésével töltötte, sütötte a kolbászt.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az hamar beigazolódott, hogy többnyire ezúttal is a játékos jókedv hozta Hartára az induló csapatokat, de azért ezt a játékot nagyon komolyan vették mind a higiéniában, mind az elkészült kolbászok minőségében.

A receptet persze mindenki titkolta, de talán nem ördögtől való gondolat, hogy a díjnyertes kolbászokat valakinek gyártani kellene.
A kolbászfesztivál természetesen nem csak a gasztronómiáról szólt,

A ZÖMMEL CSALÁDI HAGYOMÁNYÁPOLÁS, HAGYOMÁNYPÁRTOLÁS JEGYÉBEN ZAJLÓ KOLBÁSZKÉSZÍTÉST KITŰNŐBBNÉL KITŰNŐBB PROGRAMOK SZÍNESÍTETTÉK.

A fesztivál olyan kulturális eseménynek is bizonyult, amelyen a Hartai Hagyományőrző Egyesület táncosai és énekesei mellett a vecsési Labdarózsa Népdalkör és Citerazenekar előadása, a Kereki nótások műsora, a Kereki nótásokkal közös nótázás, Radics Sándor cimbalomművész, DJ Simi szórakoztatta az éjfélig kitartó közönséget.

Az esti eredményhirdetésre a csapatok virágos jókedvvel érkeztek.

Az eredményhirdetésén már az is kiderült, kik kapták a legrangosabb elismeréseket, a Harta kolbásza I-III. díjat.

Természetesen a legkreatívabb, legjobb generációs, legjobb megjelenésű, legjobb hangulatú csapatok is serleggel, elismerő oklevelekkel térhettek haza.

A KOLBÁSZVERSENY HARMADIK HELYEZETTJE A BÉKAVÁROS, MÁSODIK HELYEZETTJE A BÉLBŰVÖLŐK, ELSŐ HELYEZETTJE A TÓTI-KÉK CSAPAT LETT.

A pálinkák versenye úgy alakult, hogy a harmadik legjobb, barackból készült párlatért járó díjat Eftimie Dorin, a másodikért járót Judák Richárd cserszegi fűszerese, az első díjat Tomorik János barackpálinkája érdemelte ki.

Emellett a legkreatívabb csapa, a legjobb megjelenésű csapat, a legjobb generációs csapat, a leghangulatosabb csapat, valamint a legszebb tálalást elérő csapat kapott elismerő oklevelet és serleget.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>
2024. 04. 04., 19:16
Javasoljon olyan helyszíneket, ahol a rendőrség 24 órás sebességellenőrzést tartson 2024. április 19-én. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK