2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

V. Hartai Kolbászfesztivál szombaton – Császártöltés a díszvendég

Zsiga Ferenc  |  2019. 01. 17., 16:14

Kora délutántól estig tartó színes programot kínál a Hartán ötödször január 19-én, szombaton tartandó V. Hartai Kolbászfesztivál, amelynek díszvendége idén a szintén sváb hagyományainak ápolásáról ismert Császártöltés. A Harta kolbásza cím elnyerése nem kis erőfeszítést igényel a benevezett 27 csapattól, amelyek egyebek mellett a legkreatívabb, legjobb megjelenésű címért is versengenek majd. A fesztivál a kolbász mellett a pálinkáról is szól, a párlatok versengésénél a kolbászoknál megszokott szoros pontozására számítanak. A Művelődési házban és a körülötte zajló programokról Dollenstein László tájékoztatta portálunkat.

Harta polgármestere elmondta: a megnyitó után a szabályok ismertetése és a hús kiosztása történik. Az önkormányzat csapatonként hat kilogramm húst, zsiradékot, plusz belet és sörasztalt biztosít a csapatoknak. Ám a tapasztalatok szerint ezt a hat kilogrammot messze túlszárnyalja majd az elkészített kolbász mennyisége. Aki szeretné, az meg is sütheti a csapat által betöltött kolbászt.


Forrás: Zsiga Ferenc

A versenyen indulók asztalainál kóstoló is fogadja majd a látogatókat. Korábban elkészített hurka, kolbász, sonka, sajt és egyéb finomságok kóstolására nyílik lehetőség.

A kolbásztöltő verseny fél 2-kor kezdődik, de egy óra elteltével már a pálinka versenybe benevezett párlatokat is le kell adni. A kolbásztálak 16 órakor kerülnek a zsűri elé. Negyed óra múlva már az is kiderül, kinek a pálinkája lett a legjobb az V. Hartai Kolbászfesztiválon.A kolbásztöltő verseny eredményhirdetése fél 6-kor kezdődik, a díjazott kategóriák közül a legrangosabb a Harta kolbásza I-III. helyezés.

A különdíjak sem elhanyagolhatók, hiszen a legkreatívabb, legjobb generációs, legjobb megjelenésű, legjobb hangulatú csapat elismerések is kiosztásra kerülnek majd. Emellett a zsűri a legszebb tálalást, a legszebben díszített asztalt is kiválasztja, és az értékeléskor méltatja.


Forrás: Zsiga Ferenc

Fontos szabály, hogy a kolbászhús elkészítésénél kizárólag kézi daráló használható, tehát a hagyományőrzés ennél a munkafolyamatnál is előtérbe kerül. Természetesen egész délután kürtöskalács, sült kolbász, lángos, pecsenye, forralt bor, várja majd az egyéni és a családjukkal, barátaikkal érkező látogatókat – mondta a polgármester.

Dollenstein László arról is beszámolt, hogy kolbászfesztivál nem csak a gasztronómiáról szól. Olyan kulturális esemény is, amelyen a helyiek mellett az idén díszvendégként bemutatkozó császártöltési Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület tánccsoportja, a császártöltési fúvószenekar, Fuch József és énekkara is fellép. A megnyitó után táncházat, „Malac-ságok” címen játékokat szerveznek a gyerekeknek.


Forrás: Zsiga Ferenc

Az estébe nyúló program gerincét Szávolovics Gabriella kétszeres aranykoszorús énekes és zenekara adja - tájékoztatta portálunkat Dollenstein Lászó, Harta Nagyközség polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés