2018. 01. 16. kedd
Gusztáv
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Vidám disznótor és sváb bál Hartán – kitűnően megszervezték a III. Hagyományok és Ízek Fesztiválját

Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 08., 18:18

A Bács-Kiskun megyei német nemzetiségi települések egyik gyöngyszeme Harta, ahol a sváb hagyományokat, népszokásokat, táncot, zenét és viseletet, a népi iparművészet remekei közé sorolt hartai festett bútorok készítésének, díszítésének technikáját a helyi Hagyományőrző Kulturális Egyesület nemcsak őrzi, de népszerűsíti is. A lokálpatriótákból álló közösség minden erejével azon van, hogy a település egyedi arculatának jellegzetességeit a felnövekvő generációknak is értékként mutassa be és átörökítse mindazt, amit ükapáik, ükanyáik, déd- és nagyszüleik hagytak rájuk. A hartai közösségi élet egyik legnagyobb rendezvényéről, a november 4-én, szombaton harmadik alkalommal megtartott Hagyományok és Ízek Fesztiváljáról, a hagyományos sváb disznótorról és sváb bálról, az egész nap tartó kulturális programokról Iván Andreát, a Hartai Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnökét kérdeztük.

A hajnal óta talpon lévő főszervezőt a báli forgatag kellős közepén értük utol és invitáltuk egy kis beszélgetésre. A talpig autentikus hartai népviseletbe öltözött Iván Andrea, aki a több generációs tánccsoport produkcióit is betanította, elmondta: a rendezvény fő vonzerejének a délelőtti nyilvános, kóstolóval egybekötött disznóvágást, majd a 20 órakor kezdődő Sváb bált szánták, de a két esemény között is számos közösségi program színesítette és vonzotta a művelődési házba és a könyvtárba az érdeklődőket.

Amint azt az elnök hangsúlyozta: a Hartai Kulturális és Hagyományőrző Egyesület a sváb gyökerek, a népviselet ápolása mellett immár azzal is ismertséget szerzett, hogy évente ősszel egész napos közösségi programra, majd bálba invitálja a nagyközség apraját és nagyját és természetesen mindenkit, aki jól akarja érezni magát.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
Iván Andrea
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A gyerekeknek a könyvtárban 10-12 óráig tartottak hartai motívumokat megjelenítő kézműves foglalkozást, majd a kicsik egy film levetítésével a régi helyi disznótoros népi hagyományokból is ízelítőt kaptak.

A bálba 18 órától várták a vendégeket, akik elsőként a hartai gyerektánccsoport produkciójában gyönyörködhettek. A szépen feldíszített teremben, a gyönyörűen megterített asztalokhoz 19 órakor ült le a több száz résztvevő, hogy a vacsorára elkészített orjalevest és disznótoros töltött káposztát elfogyassza.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A vacsora menüjét a település határain kívül is ismert és népszerű helyi Kisvendéglő tulajdonosának, Kurucz Györgynek a fia, Ifj. Kurucz György készítette, és mint annyi máskor, az ételeket, az éjféli svédasztal fogásaival együtt, ezúttal is remekbe szabta.

A bál fergeteges hangulatát 23 órakor csak rövid időre szakította meg a hartai felnőtt tánccsoport meglepetés műsora, hogy aztán a 24 órakor feltálalt disznótoros svédasztal után hajnalig folytatódjon a mulatság.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint elhangzott, a zenét ezúttal is a sváb dallamvilágban jártas Vaskúti Bohémek zenekar szolgáltatta. Iván Andrea arról is beszámolt, hogy a fesztivál megrendezését az egyesült tagjai segítették, akik közül külön is kiemelte Győb Gyulánénak, a Hartai Helytörténeti Gyűjtemény és Német Nemzetiségi Tájház vezetőjének munkáját. A színvonalas, programokban gazdag rendezvény megtartását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Címoldali főkép forrása: Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 15., 08:00
Angeli Gabriella elszólta magát a legutóbbi testületi ülésen, legalábbis az alpolgármester szerint, aki ezért gyorsan a fejére is koppintott, illetve köszönetet mondott neki. A képviselő szerint nyilvános információt tett közzé. A lényeg: a CLLD pályázaton nyertünk egy kazal pénzt egy csomó célra. Később azt is megtudtuk, hogy mennyit. Hogy nagyjából mire, azt már sejtettük.
2018-01-12 10:57:43
Illusztris vendégek tisztelték meg a kalocsai képviselő-testület „karácsonyi” ülését. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke Schmidt Gábor föl is szólalt, ismertetve a szövetségnek a meszesi Duna-parton kalocsai konzorciumi részvétellel zajló projektjük jelentőségét, és üdvözölve a város vízi tömegsport, illetve vízi turisztikai célú fejlesztési elképzeléseit.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 16., 14:03
Szép fehér köntösbe öltözött a város! Bár nem esett túl sok hó, közlekedni azért csak óvatosan és lassan lehetett. Az utak és a járdák egyaránt havas, jeges és csúszós egyveleggel várták a legbátrabbakat Még >>>
2018. 01. 16., 12:13
Színes csodákat varázsol úgy, hogy Ő ezeket csak a lelki szemeivel látja. Heti Napló Sváby Andrással és Lakatos Norbival. Még >>>
2018. 01. 15., 20:08
Úgy tudjuk eredményes volt a ma záruló jelöltállítási folyamat, legalábbis abban az értelemben, hogy érkezett jelölés a címre. A beérkezett jelölések érvényességét ad hoc bizottság ellenőrzi, a cím odaítéléséről a testület minősített többséggel dönt. Még >>>
2018. 01. 15., 14:25
Hamarosan jöhet a 400 forint feletti átlagos benzinár. Három éve nem látott csúcsra drágult ugyanis az olaj a világpiacon, és várhatóan folytatódik a tendencia. Az előrejelzések szerint ez összességében több mint 10 százalékos áremelkedést okozhat Magyarországon, ráadásul heteken belül. Még >>>
2018. 01. 15., 13:59
Hallottátok a Piroska napi népi jóslatot, ami szerint Piroska napján ha fagy, negyven napig el nem hagy? Ma is érezhettük, ahogy megcsúszik az autónk, vagy ahogy működésbe lép az ABS. Csak óvatosan, ne feledjétek, hogy csak munkanapokon és munkaidőben síkosságmentesítenek! Még >>>
2018. 01. 14., 19:22
Vikidál Gyula, a magyar rocklegenda is felfigyelt A Dal 2018 indulói közül a zenekarra, és azt is elárulta, miért pont a Leander Kills "Nem szól harang" című dalának szurkol. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. január 16-i információk szerint, Lengyelország újabb négy (további 4 gépes opcióval) M-346 Master típusú kiképzőgépet rendelt az olasz Leonardo repülőgépgyártó vállalattól.
Az Alma-atai Katonai Körzet Taldikorgánszki helyőrségi katonai bírósága 4 év szabadságvesztésre ítélte azt a kazah pilótát, aki felelős a még 2016 decemberében elvesztett Szu-27-esért.
Folytatódnak a járatfejlesztések a Budapest Airportnál: csak az eddigi előzetes bejelentések alapján, 2018 nyarán egymilliónál is több ülőhelyet kínálnak a légitársaságok a Budapestről induló járatokon, mint a tavalyi év azonos időszakában.
A mintegy 193,8 millió dollár értékű üzlet szerint, a szaúdi forgószárnyasok egyedi konfigurációban készülnek majd.