2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Vidám disznótor és sváb bál Hartán – kitűnően megszervezték a III. Hagyományok és Ízek Fesztiválját

Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 08., 18:18

A Bács-Kiskun megyei német nemzetiségi települések egyik gyöngyszeme Harta, ahol a sváb hagyományokat, népszokásokat, táncot, zenét és viseletet, a népi iparművészet remekei közé sorolt hartai festett bútorok készítésének, díszítésének technikáját a helyi Hagyományőrző Kulturális Egyesület nemcsak őrzi, de népszerűsíti is. A lokálpatriótákból álló közösség minden erejével azon van, hogy a település egyedi arculatának jellegzetességeit a felnövekvő generációknak is értékként mutassa be és átörökítse mindazt, amit ükapáik, ükanyáik, déd- és nagyszüleik hagytak rájuk. A hartai közösségi élet egyik legnagyobb rendezvényéről, a november 4-én, szombaton harmadik alkalommal megtartott Hagyományok és Ízek Fesztiváljáról, a hagyományos sváb disznótorról és sváb bálról, az egész nap tartó kulturális programokról Iván Andreát, a Hartai Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnökét kérdeztük.

A hajnal óta talpon lévő főszervezőt a báli forgatag kellős közepén értük utol és invitáltuk egy kis beszélgetésre. A talpig autentikus hartai népviseletbe öltözött Iván Andrea, aki a több generációs tánccsoport produkcióit is betanította, elmondta: a rendezvény fő vonzerejének a délelőtti nyilvános, kóstolóval egybekötött disznóvágást, majd a 20 órakor kezdődő Sváb bált szánták, de a két esemény között is számos közösségi program színesítette és vonzotta a művelődési házba és a könyvtárba az érdeklődőket.

Amint azt az elnök hangsúlyozta: a Hartai Kulturális és Hagyományőrző Egyesület a sváb gyökerek, a népviselet ápolása mellett immár azzal is ismertséget szerzett, hogy évente ősszel egész napos közösségi programra, majd bálba invitálja a nagyközség apraját és nagyját és természetesen mindenkit, aki jól akarja érezni magát.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
Iván Andrea
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A gyerekeknek a könyvtárban 10-12 óráig tartottak hartai motívumokat megjelenítő kézműves foglalkozást, majd a kicsik egy film levetítésével a régi helyi disznótoros népi hagyományokból is ízelítőt kaptak.

A bálba 18 órától várták a vendégeket, akik elsőként a hartai gyerektánccsoport produkciójában gyönyörködhettek. A szépen feldíszített teremben, a gyönyörűen megterített asztalokhoz 19 órakor ült le a több száz résztvevő, hogy a vacsorára elkészített orjalevest és disznótoros töltött káposztát elfogyassza.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A vacsora menüjét a település határain kívül is ismert és népszerű helyi Kisvendéglő tulajdonosának, Kurucz Györgynek a fia, Ifj. Kurucz György készítette, és mint annyi máskor, az ételeket, az éjféli svédasztal fogásaival együtt, ezúttal is remekbe szabta.

A bál fergeteges hangulatát 23 órakor csak rövid időre szakította meg a hartai felnőtt tánccsoport meglepetés műsora, hogy aztán a 24 órakor feltálalt disznótoros svédasztal után hajnalig folytatódjon a mulatság.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint elhangzott, a zenét ezúttal is a sváb dallamvilágban jártas Vaskúti Bohémek zenekar szolgáltatta. Iván Andrea arról is beszámolt, hogy a fesztivál megrendezését az egyesült tagjai segítették, akik közül külön is kiemelte Győb Gyulánénak, a Hartai Helytörténeti Gyűjtemény és Német Nemzetiségi Tájház vezetőjének munkáját. A színvonalas, programokban gazdag rendezvény megtartását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Címoldali főkép forrása: Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 11. 15., 21:36
A reformáció 500 éves évfordulójának ünnepségei szolgáltattak apropót a mezőbergenyei Kálvin-szobor felállításához. A fölavatott szobor a kalocsai Farkas Tibort alkotása. Nemrégiben a fővárosban is kiállítása volt Farkas Tibor szobrászművésznek, méghozzá az egész eddigi életművét felölelő válogatással. Mindezek kapcsán készült vele interjú.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 11. 17., 16:21
Eltűntek a „Művház” szobrai! Ismeretlenek vitték el őket tegnap. Még >>>
2017. 11. 17., 10:04
Kalocsán is van varázsa az Amerikából indul Black Fridaynek. A Hufbau-Akker műszaki szaküzlet előtt már reggel hatkor a fél 9-es nyitásra vártak a vásárlók. Még >>>
2017. 11. 16., 17:46
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Kalocsai Mikulásfutás és bringázás esemény a Futóbarátok által. Még >>>
2017. 11. 15., 19:40
Szent Asztrik érsek liturgikus ünnepén, november 12-én délelőtt tíz órakor tartották a főszékesegyházban azt az istentiszteletet, amire az államfő is ellátogatott. Még >>>
2017. 11. 14., 22:11
Dani úton volt a forradalom 61. – és a köztársaság kikiáltásának 28. évfordulóján. A hosszú vonatozás alkalmat adott neki egy mély és őszinte elmélkedésre, s arra, hogy visszatekintsen a forradalomra, az azóta eltelt időre, benne saját életére, és a mienkre is. Nagyon mai tükörből… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Joco
 2017-10-24 12:36:15
 1 Elmegy ez a polgármester a .......! Hihetetlen ami aa városban történik! Majd minket vállalkozókat nem fizetnek ki azért mert a város és ...

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 kisbéta
 2017-10-29 12:55:23
 6 Nem normális, a hidat nem 5 perc alatt lehet felépíteni, nem győzi meg néhány kapavágás....., ostoba liba

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.
Az amerikai Draken International vállalat a napokban 22 darab spanyol, már hadrendből kivont Mirage F1M-et vásárolt. A most beszerzett repülőgépek tovább növelik a vállalat amúgy sem kevés példányszámú, közel 100 gépes flottáját.
Az Airbus Defence and Space (DS) a C295 szállító repülőgép speciálisan átalakított és felfegyverzett változatát mutatta be a nagyközönségnek, amelyet kifejezetten felderítő-hírszerző-előrejelző szerepkörre szánnak - erre utal az ISR (intelligence surveillance and reconnaissance) rövidítés a nevében.
Alig nyolc hónappal az építési munkák megkezdése után máris elérte a legfelső szintet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, 2B oldali utasmóló (Pier B) fejlesztése.