2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Vidám disznótor és sváb bál Hartán – kitűnően megszervezték a III. Hagyományok és Ízek Fesztiválját

Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 08., 18:18

A Bács-Kiskun megyei német nemzetiségi települések egyik gyöngyszeme Harta, ahol a sváb hagyományokat, népszokásokat, táncot, zenét és viseletet, a népi iparművészet remekei közé sorolt hartai festett bútorok készítésének, díszítésének technikáját a helyi Hagyományőrző Kulturális Egyesület nemcsak őrzi, de népszerűsíti is. A lokálpatriótákból álló közösség minden erejével azon van, hogy a település egyedi arculatának jellegzetességeit a felnövekvő generációknak is értékként mutassa be és átörökítse mindazt, amit ükapáik, ükanyáik, déd- és nagyszüleik hagytak rájuk. A hartai közösségi élet egyik legnagyobb rendezvényéről, a november 4-én, szombaton harmadik alkalommal megtartott Hagyományok és Ízek Fesztiváljáról, a hagyományos sváb disznótorról és sváb bálról, az egész nap tartó kulturális programokról Iván Andreát, a Hartai Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnökét kérdeztük.

A hajnal óta talpon lévő főszervezőt a báli forgatag kellős közepén értük utol és invitáltuk egy kis beszélgetésre. A talpig autentikus hartai népviseletbe öltözött Iván Andrea, aki a több generációs tánccsoport produkcióit is betanította, elmondta: a rendezvény fő vonzerejének a délelőtti nyilvános, kóstolóval egybekötött disznóvágást, majd a 20 órakor kezdődő Sváb bált szánták, de a két esemény között is számos közösségi program színesítette és vonzotta a művelődési házba és a könyvtárba az érdeklődőket.

Amint azt az elnök hangsúlyozta: a Hartai Kulturális és Hagyományőrző Egyesület a sváb gyökerek, a népviselet ápolása mellett immár azzal is ismertséget szerzett, hogy évente ősszel egész napos közösségi programra, majd bálba invitálja a nagyközség apraját és nagyját és természetesen mindenkit, aki jól akarja érezni magát.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
Iván Andrea
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A gyerekeknek a könyvtárban 10-12 óráig tartottak hartai motívumokat megjelenítő kézműves foglalkozást, majd a kicsik egy film levetítésével a régi helyi disznótoros népi hagyományokból is ízelítőt kaptak.

A bálba 18 órától várták a vendégeket, akik elsőként a hartai gyerektánccsoport produkciójában gyönyörködhettek. A szépen feldíszített teremben, a gyönyörűen megterített asztalokhoz 19 órakor ült le a több száz résztvevő, hogy a vacsorára elkészített orjalevest és disznótoros töltött káposztát elfogyassza.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A vacsora menüjét a település határain kívül is ismert és népszerű helyi Kisvendéglő tulajdonosának, Kurucz Györgynek a fia, Ifj. Kurucz György készítette, és mint annyi máskor, az ételeket, az éjféli svédasztal fogásaival együtt, ezúttal is remekbe szabta.

A bál fergeteges hangulatát 23 órakor csak rövid időre szakította meg a hartai felnőtt tánccsoport meglepetés műsora, hogy aztán a 24 órakor feltálalt disznótoros svédasztal után hajnalig folytatódjon a mulatság.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint elhangzott, a zenét ezúttal is a sváb dallamvilágban jártas Vaskúti Bohémek zenekar szolgáltatta. Iván Andrea arról is beszámolt, hogy a fesztivál megrendezését az egyesült tagjai segítették, akik közül külön is kiemelte Győb Gyulánénak, a Hartai Helytörténeti Gyűjtemény és Német Nemzetiségi Tájház vezetőjének munkáját. A színvonalas, programokban gazdag rendezvény megtartását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Címoldali főkép forrása: Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-24 13:19:32
Ebben a történetben már az is szép, hogy az utolsó fordulóra is maradt még esélyünk a bennmaradásra.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 28., 17:00
A gyanúsítottnál tartott kutatás alkalmával tetemes készpénzre, arany ékszerekre, zálogjegyekre akadtak a rendőrök. Még >>>
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK