2023. 02. 06. hétfő
Dóra, Dorottya
: 389 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Vidám disznótor és sváb bál Hartán – kitűnően megszervezték a III. Hagyományok és Ízek Fesztiválját

Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 08., 18:18

A Bács-Kiskun megyei német nemzetiségi települések egyik gyöngyszeme Harta, ahol a sváb hagyományokat, népszokásokat, táncot, zenét és viseletet, a népi iparművészet remekei közé sorolt hartai festett bútorok készítésének, díszítésének technikáját a helyi Hagyományőrző Kulturális Egyesület nemcsak őrzi, de népszerűsíti is. A lokálpatriótákból álló közösség minden erejével azon van, hogy a település egyedi arculatának jellegzetességeit a felnövekvő generációknak is értékként mutassa be és átörökítse mindazt, amit ükapáik, ükanyáik, déd- és nagyszüleik hagytak rájuk. A hartai közösségi élet egyik legnagyobb rendezvényéről, a november 4-én, szombaton harmadik alkalommal megtartott Hagyományok és Ízek Fesztiváljáról, a hagyományos sváb disznótorról és sváb bálról, az egész nap tartó kulturális programokról Iván Andreát, a Hartai Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnökét kérdeztük.

A hajnal óta talpon lévő főszervezőt a báli forgatag kellős közepén értük utol és invitáltuk egy kis beszélgetésre. A talpig autentikus hartai népviseletbe öltözött Iván Andrea, aki a több generációs tánccsoport produkcióit is betanította, elmondta: a rendezvény fő vonzerejének a délelőtti nyilvános, kóstolóval egybekötött disznóvágást, majd a 20 órakor kezdődő Sváb bált szánták, de a két esemény között is számos közösségi program színesítette és vonzotta a művelődési házba és a könyvtárba az érdeklődőket.

Amint azt az elnök hangsúlyozta: a Hartai Kulturális és Hagyományőrző Egyesület a sváb gyökerek, a népviselet ápolása mellett immár azzal is ismertséget szerzett, hogy évente ősszel egész napos közösségi programra, majd bálba invitálja a nagyközség apraját és nagyját és természetesen mindenkit, aki jól akarja érezni magát.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
Iván Andrea
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A gyerekeknek a könyvtárban 10-12 óráig tartottak hartai motívumokat megjelenítő kézműves foglalkozást, majd a kicsik egy film levetítésével a régi helyi disznótoros népi hagyományokból is ízelítőt kaptak.

A bálba 18 órától várták a vendégeket, akik elsőként a hartai gyerektánccsoport produkciójában gyönyörködhettek. A szépen feldíszített teremben, a gyönyörűen megterített asztalokhoz 19 órakor ült le a több száz résztvevő, hogy a vacsorára elkészített orjalevest és disznótoros töltött káposztát elfogyassza.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A vacsora menüjét a település határain kívül is ismert és népszerű helyi Kisvendéglő tulajdonosának, Kurucz Györgynek a fia, Ifj. Kurucz György készítette, és mint annyi máskor, az ételeket, az éjféli svédasztal fogásaival együtt, ezúttal is remekbe szabta.

A bál fergeteges hangulatát 23 órakor csak rövid időre szakította meg a hartai felnőtt tánccsoport meglepetés műsora, hogy aztán a 24 órakor feltálalt disznótoros svédasztal után hajnalig folytatódjon a mulatság.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint elhangzott, a zenét ezúttal is a sváb dallamvilágban jártas Vaskúti Bohémek zenekar szolgáltatta. Iván Andrea arról is beszámolt, hogy a fesztivál megrendezését az egyesült tagjai segítették, akik közül külön is kiemelte Győb Gyulánénak, a Hartai Helytörténeti Gyűjtemény és Német Nemzetiségi Tájház vezetőjének munkáját. A színvonalas, programokban gazdag rendezvény megtartását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Címoldali főkép forrása: Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>
2023. 02. 05., 15:41
A kiskunhalasi rendőrök két hónap alatt négyszer is elfogtak egy 26 éves férfit, amint eltiltás hatálya alatt vezetett, most kezdeményezik a letartóztatását. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK