2018. 03. 23. péntek
Emőke
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Vidám disznótor és sváb bál Hartán – kitűnően megszervezték a III. Hagyományok és Ízek Fesztiválját

Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 08., 18:18

A Bács-Kiskun megyei német nemzetiségi települések egyik gyöngyszeme Harta, ahol a sváb hagyományokat, népszokásokat, táncot, zenét és viseletet, a népi iparművészet remekei közé sorolt hartai festett bútorok készítésének, díszítésének technikáját a helyi Hagyományőrző Kulturális Egyesület nemcsak őrzi, de népszerűsíti is. A lokálpatriótákból álló közösség minden erejével azon van, hogy a település egyedi arculatának jellegzetességeit a felnövekvő generációknak is értékként mutassa be és átörökítse mindazt, amit ükapáik, ükanyáik, déd- és nagyszüleik hagytak rájuk. A hartai közösségi élet egyik legnagyobb rendezvényéről, a november 4-én, szombaton harmadik alkalommal megtartott Hagyományok és Ízek Fesztiváljáról, a hagyományos sváb disznótorról és sváb bálról, az egész nap tartó kulturális programokról Iván Andreát, a Hartai Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnökét kérdeztük.

A hajnal óta talpon lévő főszervezőt a báli forgatag kellős közepén értük utol és invitáltuk egy kis beszélgetésre. A talpig autentikus hartai népviseletbe öltözött Iván Andrea, aki a több generációs tánccsoport produkcióit is betanította, elmondta: a rendezvény fő vonzerejének a délelőtti nyilvános, kóstolóval egybekötött disznóvágást, majd a 20 órakor kezdődő Sváb bált szánták, de a két esemény között is számos közösségi program színesítette és vonzotta a művelődési házba és a könyvtárba az érdeklődőket.

Amint azt az elnök hangsúlyozta: a Hartai Kulturális és Hagyományőrző Egyesület a sváb gyökerek, a népviselet ápolása mellett immár azzal is ismertséget szerzett, hogy évente ősszel egész napos közösségi programra, majd bálba invitálja a nagyközség apraját és nagyját és természetesen mindenkit, aki jól akarja érezni magát.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
Iván Andrea
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A gyerekeknek a könyvtárban 10-12 óráig tartottak hartai motívumokat megjelenítő kézműves foglalkozást, majd a kicsik egy film levetítésével a régi helyi disznótoros népi hagyományokból is ízelítőt kaptak.

A bálba 18 órától várták a vendégeket, akik elsőként a hartai gyerektánccsoport produkciójában gyönyörködhettek. A szépen feldíszített teremben, a gyönyörűen megterített asztalokhoz 19 órakor ült le a több száz résztvevő, hogy a vacsorára elkészített orjalevest és disznótoros töltött káposztát elfogyassza.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A vacsora menüjét a település határain kívül is ismert és népszerű helyi Kisvendéglő tulajdonosának, Kurucz Györgynek a fia, Ifj. Kurucz György készítette, és mint annyi máskor, az ételeket, az éjféli svédasztal fogásaival együtt, ezúttal is remekbe szabta.

A bál fergeteges hangulatát 23 órakor csak rövid időre szakította meg a hartai felnőtt tánccsoport meglepetés műsora, hogy aztán a 24 órakor feltálalt disznótoros svédasztal után hajnalig folytatódjon a mulatság.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint elhangzott, a zenét ezúttal is a sváb dallamvilágban jártas Vaskúti Bohémek zenekar szolgáltatta. Iván Andrea arról is beszámolt, hogy a fesztivál megrendezését az egyesült tagjai segítették, akik közül külön is kiemelte Győb Gyulánénak, a Hartai Helytörténeti Gyűjtemény és Német Nemzetiségi Tájház vezetőjének munkáját. A színvonalas, programokban gazdag rendezvény megtartását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Címoldali főkép forrása: Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 21., 10:01
Az ezredfordulón már a tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Vatai László országos serdülő kötöttfogású egyéni birkózóversenyt Kalocsán, a hajdani kiváló birkózó, edző, az FTC örökös bajnoka emlékének adózva, aki a római olimpiáról egy sajnálatos „buli-focimeccs” során szerzett sérülése miatt maradt le, pedig már a formaruháját is átvette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 22., 17:49
Életmentő tetoválás cukorbetegeknek, ingyen. Három nap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát a magyar tetoválóművész kezdeményezése Még >>>
2018. 03. 22., 16:47
Az Óbecsei Gimnázium vendégei voltak a Szent István Gimnázium diákjai és tanárai. Még >>>
2018. 03. 22., 15:58
Áprilistól tilos a fecskék fészkeinek leverése, ezt még a ház átalakítása, szigetelése vagy festése sem indokolhatja Még >>>
2018. 03. 22., 08:32
Tudományos szenzáció kellett ahhoz, hogy megtudjuk, mi, laikusok, hogy a jég tök másmilyen is lehet, mint amilyennek ismerjük. Pedig a tudományos szempontból műveltebbek már tudhatták, hogy a világűrben van ilyen, ám most kiderült: a Földön is lehetséges! Még >>>
2018. 03. 21., 17:13
Szekeres Erzsébet „Gyümölcsoltó Boldogasszony” című kiállítását Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek nyitja meg Virágvasárnap 15:00 órai kezdettel Még >>>
2018. 03. 21., 10:57
Sorsdöntő választásra készülünk – jelentette ki egy solti kampányrendezvényen Szájer József, aki prófétához méltó szakállával okozott meglepetést az Európa parlamenti munkáját naprakészen nem követő hallgatóságnak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.
2018. március 20-án, kedden lezuhant a Brit Királyi Légierő világhírű Red Arrows bemutató csapat, illetve az Indiai Légierő egy-egy Hawk típusú kiképző repülőgépe.
Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.