2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A Csernobilban történtekből okult a szakma

2016. 04. 27., 11:49

Teltház előtt tartott előadást Budapesten Cserháti András a Magyar Nukleáris Társaság (MNT) paksi atomerőműben dolgozó elnök-helyettese a csernobili nukleáris balesetről. Harminc éve, április 26-án történt a világ eddigi legnagyobb atomkatasztrófája. Akkor kevés információ látott róla napvilágot, manapság viszont sok a szakmailag megalapozott tényszerű tájékoztatás mellett a szenzációhajhász megközelítésű, manipulált értekezés a témáról.

Idén negyven esztendeje, hogy Cserháti András a paksi atomerőmű munkatársa lett. Mint mondta, a szakmáját, munkáját szereti, az 1986. április 26-án történtek sem tántorították el, és nem rengették meg az atomenergiába vetett hitét. Azt viszont már a kezdettől lehetett tudni, hogy nagy horderejű eseményről van szó, aminek fontos, a jövőre nézve meghatározó következményei lesznek, azért is követte kiemelt figyelemmel a történéseket. 1986-ban megjelent, más szerzőkkel közös írásainak elemeit egyes sajtóorgánumok ma is közlik, mintha valami szupertitkos információkhoz jutottak volna. A Fizikai Szemle 1986 novemberi számában percre lebontva olvashatták a Lenin nevére keresztelt erőmű négyes blokkján történteket. Cserháti András azt mondta, a csernobiliból és minden esetből, beleértve a kisebb horderejűeket is, le is kell vonni a tanulságokat. Ezt a szakma megtette. – Sokat tanultunk belőle. Nemcsak műszaki változások történtek, hanem egy teljesen új kommunikációs rend és egy olyan új viselkedési mód született, amit biztonsági kultúrának nevezünk – részletezte.


Forrás: Vida Tünde

Cserháti András hat évvel ezelőtt tett személyes látogatásának élményeit is megosztotta közönségével. Zárásként azt mondta, a blokkot a környezettől hermetikusan elzáró, nemzetközi összefogásban épülő gigantikus fedél őszre elkészül.

Nyílt párbeszéd szükséges

A legfontosabb változás, amit a mai Ukrajna területén fekvő csernobili atomerőmű balesete hozott, a korábbinál sokkal nyíltabb információcsere, a nukleáris szakemberek világméretű együttműködése, az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége, a WANO létrehozása. A szervezet egy sor programot működtet, ami lehetővé teszi a nukleáris szakemberek találkozásait, egymás erőműveinek vizsgálatát, gyakorlatainak áttekintését, megtalálni és elterjeszteni az erősségeket, azonosítani és felszámolni a gyenge pontokat – fogalmazott az MNT elnök-helyettese.

Forrás: Tolnai Népújság / Vida Tünde

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei