2023. 03. 24. péntek
Gábor, Karina
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

A Csernobilban történtekből okult a szakma

2016. 04. 27., 11:49

Teltház előtt tartott előadást Budapesten Cserháti András a Magyar Nukleáris Társaság (MNT) paksi atomerőműben dolgozó elnök-helyettese a csernobili nukleáris balesetről. Harminc éve, április 26-án történt a világ eddigi legnagyobb atomkatasztrófája. Akkor kevés információ látott róla napvilágot, manapság viszont sok a szakmailag megalapozott tényszerű tájékoztatás mellett a szenzációhajhász megközelítésű, manipulált értekezés a témáról.

Idén negyven esztendeje, hogy Cserháti András a paksi atomerőmű munkatársa lett. Mint mondta, a szakmáját, munkáját szereti, az 1986. április 26-án történtek sem tántorították el, és nem rengették meg az atomenergiába vetett hitét. Azt viszont már a kezdettől lehetett tudni, hogy nagy horderejű eseményről van szó, aminek fontos, a jövőre nézve meghatározó következményei lesznek, azért is követte kiemelt figyelemmel a történéseket. 1986-ban megjelent, más szerzőkkel közös írásainak elemeit egyes sajtóorgánumok ma is közlik, mintha valami szupertitkos információkhoz jutottak volna. A Fizikai Szemle 1986 novemberi számában percre lebontva olvashatták a Lenin nevére keresztelt erőmű négyes blokkján történteket. Cserháti András azt mondta, a csernobiliból és minden esetből, beleértve a kisebb horderejűeket is, le is kell vonni a tanulságokat. Ezt a szakma megtette. – Sokat tanultunk belőle. Nemcsak műszaki változások történtek, hanem egy teljesen új kommunikációs rend és egy olyan új viselkedési mód született, amit biztonsági kultúrának nevezünk – részletezte.


Forrás: Vida Tünde

Cserháti András hat évvel ezelőtt tett személyes látogatásának élményeit is megosztotta közönségével. Zárásként azt mondta, a blokkot a környezettől hermetikusan elzáró, nemzetközi összefogásban épülő gigantikus fedél őszre elkészül.

Nyílt párbeszéd szükséges

A legfontosabb változás, amit a mai Ukrajna területén fekvő csernobili atomerőmű balesete hozott, a korábbinál sokkal nyíltabb információcsere, a nukleáris szakemberek világméretű együttműködése, az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége, a WANO létrehozása. A szervezet egy sor programot működtet, ami lehetővé teszi a nukleáris szakemberek találkozásait, egymás erőműveinek vizsgálatát, gyakorlatainak áttekintését, megtalálni és elterjeszteni az erősségeket, azonosítani és felszámolni a gyenge pontokat – fogalmazott az MNT elnök-helyettese.

Forrás: Tolnai Népújság / Vida Tünde

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK