2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Befagyott a Vajas egy része – Tilos a jégre menni!

Zsiga Ferenc  |  2016. 12. 09., 17:21

Az elmúlt napok tartósan nulla fok alatti, éjszakánként mínusz 9-10 fokos hőmérséklete hatására befagyott a Vajas és a Foktő irányába elágazó, Kalocsán Gigának, Foktőn Foknak nevezett csatorna egy része. Aki figyelmesen hajt át a hidakon, láthatja, hogyan hízik a jég napról napra fentről lefelé, a csatorna szélétől a közepe irányába. A Vajas városon belüli szakasza még nem fagyott be, de ha ilyen marad az idő, arra sem kell sokáig várni. Hogy ez a cikk megszületett, abban szerepe van annak is, hogy az iskolából hazafelé tartó gyerekek pénteken délután a Giga szélén lábbál próbálgatták, milyen vastag a jég. A csillogó jégfelületen cipőjük sarkával próbáltak lyukat ütni.

Valószínűleg még hetek telnek el, amíg a tavakat, csatornákat borító jég olyan vastagságú lesz, hogy nyugodtan előkaphatjuk a korcsolyánkat. Ám az elmúlt évek egy-egy tragédiája nyomán talán már most érdemes a kérdéssel foglalkozni.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Vajason tábla sehol nem tiltja, de tilos a jégre menni! Különösen most, amikor a víz áramlása miatt a csatorna, de még a nagyobb tavaink, például a Szelidi-tó sem fagy be egyenletesen. A part közelében, valamint a felszálló gázok miatt szabad vizeink bizonyos szakaszain vékonyabb a jégtakaró. Egyes helyeken a csatornába legálisan vagy illegálisan folyó melegebb vizek miatt lehet vékonyabb a jég.

Más a helyzet a magánkézben lévő horgász- és halastavakon, amelyek vízmélysége gyakran az 1,5 métert sem éri el. Ezek a tavak a tulajdonos hozzájárulásával – amennyiben tartós marad a hideg időjárás – saját felelősségre használhatók csúszkálásra, korcsolyázásra, de a gyermekek csak szüleik, vagy azok felhatalmazása alapján felnőtt felügyelete mellett tartózkodhatnak a jégen.

Mint megtudtuk, saját testi épségének kockáztatásán túl szabálysértést is elkövet az, aki a szabad vizek jegén való tartózkodás részletes szabályait megszegi. Ezeknek a vizeknek a jegén csak akkor szabad tartózkodni, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog.

A fő szabály szerint 18 (!) centiméter vastagságú jégre még szánkóval is rámehetünk. Tizenkét centiméteres jégvastagságnál a befagyott vízfelület akár csoportos sporttevékenységre is használható, de 8 (!) centiméter alatt semmiképpen ne lépjünk a jégre, mert az egy felnőtt ember súlyát nem tartja meg biztonságosan.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ezen felül tilos a szabad vizek jegére éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között rálépni. Aki már csúszkált befagyott tavon, vagy csatornán, az tudja, hogy bármennyire is óvatos valaki, gyanús reccsenést, roppanást bármikor hallhat. A szakemberek szerint ilyenkor legjobb, ha minél nagyobb testfelülettel a jégre fekszünk, majd lassan, hason csúszva próbáljuk elérni a legközelebbi partot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés