2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Befagyott a Vajas egy része – Tilos a jégre menni!

Zsiga Ferenc  |  2016. 12. 09., 17:21

Az elmúlt napok tartósan nulla fok alatti, éjszakánként mínusz 9-10 fokos hőmérséklete hatására befagyott a Vajas és a Foktő irányába elágazó, Kalocsán Gigának, Foktőn Foknak nevezett csatorna egy része. Aki figyelmesen hajt át a hidakon, láthatja, hogyan hízik a jég napról napra fentről lefelé, a csatorna szélétől a közepe irányába. A Vajas városon belüli szakasza még nem fagyott be, de ha ilyen marad az idő, arra sem kell sokáig várni. Hogy ez a cikk megszületett, abban szerepe van annak is, hogy az iskolából hazafelé tartó gyerekek pénteken délután a Giga szélén lábbál próbálgatták, milyen vastag a jég. A csillogó jégfelületen cipőjük sarkával próbáltak lyukat ütni.

Valószínűleg még hetek telnek el, amíg a tavakat, csatornákat borító jég olyan vastagságú lesz, hogy nyugodtan előkaphatjuk a korcsolyánkat. Ám az elmúlt évek egy-egy tragédiája nyomán talán már most érdemes a kérdéssel foglalkozni.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Vajason tábla sehol nem tiltja, de tilos a jégre menni! Különösen most, amikor a víz áramlása miatt a csatorna, de még a nagyobb tavaink, például a Szelidi-tó sem fagy be egyenletesen. A part közelében, valamint a felszálló gázok miatt szabad vizeink bizonyos szakaszain vékonyabb a jégtakaró. Egyes helyeken a csatornába legálisan vagy illegálisan folyó melegebb vizek miatt lehet vékonyabb a jég.

Más a helyzet a magánkézben lévő horgász- és halastavakon, amelyek vízmélysége gyakran az 1,5 métert sem éri el. Ezek a tavak a tulajdonos hozzájárulásával – amennyiben tartós marad a hideg időjárás – saját felelősségre használhatók csúszkálásra, korcsolyázásra, de a gyermekek csak szüleik, vagy azok felhatalmazása alapján felnőtt felügyelete mellett tartózkodhatnak a jégen.

Mint megtudtuk, saját testi épségének kockáztatásán túl szabálysértést is elkövet az, aki a szabad vizek jegén való tartózkodás részletes szabályait megszegi. Ezeknek a vizeknek a jegén csak akkor szabad tartózkodni, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog.

A fő szabály szerint 18 (!) centiméter vastagságú jégre még szánkóval is rámehetünk. Tizenkét centiméteres jégvastagságnál a befagyott vízfelület akár csoportos sporttevékenységre is használható, de 8 (!) centiméter alatt semmiképpen ne lépjünk a jégre, mert az egy felnőtt ember súlyát nem tartja meg biztonságosan.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ezen felül tilos a szabad vizek jegére éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között rálépni. Aki már csúszkált befagyott tavon, vagy csatornán, az tudja, hogy bármennyire is óvatos valaki, gyanús reccsenést, roppanást bármikor hallhat. A szakemberek szerint ilyenkor legjobb, ha minél nagyobb testfelülettel a jégre fekszünk, majd lassan, hason csúszva próbáljuk elérni a legközelebbi partot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK