2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Bioépítészet – Szakmai előadással is debütált az Öko-pont

Illés György Cinó  |  2016. 01. 11., 13:42

Múlt pénteken tartották meg az első szakmai előadást a tavaly év végén indult Öko-pontban. Bioépítészet címmel Zalavári Márk projektoros prezentációval egybekötött előadásából a környezettel harmonizáló, energiahatékony építészeti megoldások filozófiájával, felhasznált anyagaival, műszaki megoldásaival ismerkedhettek az érdeklődők.

Aktív és passzív házak, régi anyagok új megközelítésben, új és régi anyagok kombinációi – mindez annak érdekében, hogy az emberi lakhatási igényeket úgy elégítsük ki, hogy azzal a legkisebb környezeti ártalmat okozzuk, figyelembe véve az építmények teljes élettartamát, az anyagok előállításához, szállításához használt energiától a gyártás környezeti hatásain át a lakáshasználatból fakadó energiafogyasztáson és egyéb környezetterhelésen át az épület anyagainak későbbi újrahasznosításainak kérdéseiig.
Ez a téma annyira átfogó, hogy inkább csak egy gyors ízelítőt adhatott az előadó a létrehozásában és fönntartásában, valamint majdani lebontásában is környezetbarát építészeti törekvésekről.

Az anyagfölhasználás terén nagy hangsúlyt kapott a vályog, amelyről méltatlanul él negatív kép a fejekben, ugyanis a mai igényekhez igazítva, korszerű vízszigeteléssel kiegészítve kevés, kiküszöbölhető hátránya mellett óriási előnyökkel bír a modern építőanyagokkal szemben – temperáló hatás, levegőzés, párakiegyenlítő hatás, tartósság és ellenálló képesség.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Kiemelt figyelmet szentelt Zalavári Márk a „tömlővályog” építészetnek, amellyel kapcsolatban a legtöbb személyes tapasztalattal rendelkezik.
Ennek a technikának a lényege, hogy a helyben bányászott talajt nagy szakítószilárdságú műanyag alapú textíliából készült csőbe, lényegében egy végtelenített krumpliszsákba töltik, laposra döngölik, majd egy szöges acélhuzal kötőelem alkalmazásával a következő réteget erre fektetik rá, és így tovább. Az előadó kiemelte a technológia földrengésállóságát, amit tapasztalatok is igazolnak, valamint az olcsó építést és a jó szellőzés mellett is kiváló hőszigetelést.

Szó volt a földházakról is, és kiderült: a hallgatóság soraiban megjelent Török Ferenc egy ideig maga is lakott ilyen házban, mégpedig a hazánkban épültek közül az egyik elsőként létesültben. Az előző kalocsai polgármester személyes tapasztalatai alapján elégedetten szólt erről a háztípusról is.

Külön fejezetet érdemeltek a növényi építőanyagok, köztük leginkább a szalma, amely az elmúlt évszázadban vált a kísérletező kedvű építészek népszerű anyagává, főleg kiváló hőszigetelő tulajdonságai miatt. Kiderült: a vele kapcsolatban táplált ellenérzések alaptalanok, hiszen sokan a tűzveszélyességtől tartanak, holott kísérletekkel igazolták, hogy megfelelő építési technológia alkalmazásával a szalmafalazatok nehezen éghetőek.
Szintén sokaknak újszerű lehetett a kenderrost építészeti alkalmazása, amellyel kapcsolatban az előadó arra is rámutatott, hogy a kender – rendkívül nagy biológiai produkciója miatt – nagyon sok széndioxidot köt meg, ezzel az üvegházhatást is csökkentheti tömeges termesztése. Persze, itt az ipari célra szánt, alacsony hatóanyag-tartalmú változatra kell gondolni. Hozzátette: hazánk nem is régen nagyhatalom volt a kendertermesztésben.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az energiatakarékosság szempontjai mellett szó esett az emberi lakhatás más környezeti vonatkozásairól is, így a hulladék- és szennyvízkezelés alternatív lehetőségeiről, a víztisztító élőgépektől a száraz alomszékes illemhelyekig, a komposztálástól a rothasztó-berendezésben termelt biogáz főzésre való felhasználásáig, és a hidropóniás kertészet és az azzal egymást kiegészítő házi haltenyésztés előnyeiről.

Zalavári Márk néhány éve költözött családjával Szentendréről Kalocsára, és az óta is több külföldi építőmunkában vett részt. Előadása elején elmondta: nem végzett építész, bioépítészeti tudását autodidaktaként gyűjtötte össze, de emellé sok gyakorlati tapasztalatot is szerzett, amikor az irányzat hazai úttörői mellett dolgozhatott. Ma már önállóan is épít, természetesen statikussal, építésszel együttműködve. 
Számos hazai projekt után külföldön is dolgozott ilyen épületeken: épített már tömlővályogházat Mongóliában és Tanzániában is. 

Zalavári bemutatója Jean Michel Jarre Oxygene című albumának hangjaival vette kezdetét. Az előadó elmondta: ez a zene és a hozzá kapcsolódó szellemi tartalom ébresztette rá már gyermekfejjel a környezetvédelem, környezettudatosság fontosságára, és azóta foglalkozik a környezetbarát építészeti, illetve lakáskialakítási módszerekkel, fönntartható lakáshasználat kérdéseivel is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK