2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: 388 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Fontos, mindenkit érint: Búcsúzik a nem hiteles tulajdoni lap - Évente kétszer ingyen lekérhető

Fontos, mindenkit érint: Búcsúzik a nem hiteles tulajdoni lap - Évente kétszer ingyen lekérhető
Zsiga Ferenc  |  2023. 01. 22., 17:22

Megváltoztak az ingatlanok adatait tartalmazó tulajdoni lap lekérésének szabályai. 2023-tól már csak hiteles másolatot adnak, de évente kettő abból is ingyenes, és online is beszerezhető.

Tulajdoni lap lekérése

A tulajdoni lap tartalmába bárki betekinthet, aki igazolja a személyazonosságát. Az adatszolgáltatás - ahogy az ingatlan-nyilvántartás vezetése és az ingatlanokkal kapcsolatos ügyek intézése - a területileg illetékes földhivatalok feladata. (Ezek jelenleg a budapesti és a vármegyei kormányhivatalok földhivatali főosztályai, illetve osztályai keretében működnek – az utóbbiak területileg egy vagy több járást fednek le.)

A tulajdoni lapról papír alapú hiteles másolatot - kérelemre vagy megkeresésre - aföldhivatalok szolgáltatnak. A kormányablakokban is kérhető hiteles tulajdonilap-másolat. A közjegyzők is kiállíthatnak a tulajdoni lap tartalmáról tanúsítványt, amely a hiteles tulajdonilap-másolattal azonos hatályú.

A tulajdoni lapról igényelhető másolat lehet

 • szemle, amely csak a fennálló bejegyzéseket tartalmazza és
 • teljes másolat, amely az ingatlanon lévő valamennyi - fennálló és törölt – bejegyzést tartalmazza.


Elektronikus dokumentumként hiteles tulajdonilap-másolat a számítógépes ingatlan-nyilvántartási rendszerből igényelhető: magánszemélyeknek a Földhivatal Online szolgáltatása keretében ügyfélkapus vagy KAÜ-s (Központi Azonosítási Ügynök) azonosítással. (Ez egy hitelesítési záradékkal ellátott elektronikus okirat, amely csak elektronikusan hiteles, kinyomtatva nem. Ezért ha valamilyen hivatalos ügyben papíralapon kell benyújtani hiteles tulajdonilap-másolatot, akkor az csak személyesen kérhető ki bármelyik földhivatalban.

Különböző felhasználói csoportok – mint például ügyvédek, közjegyzők, végrehajtók, felszámolók, pénzintézetek, önkormányzatok, ingatlanirodák vagy más cégek - kötelezően vagy választhatóan csatlakozhatnak a TakarNet földhivatali számítógépes rendszerhez, amelyből kikérhetik ügyfeleiknek, illetve a munkavégzésükhöz szükséges tulajdonilap-másolatokat, és egyéb szolgáltatásokat is igénybe vehetnek. (A TakarNet-csatlakozásért fizetni kell, a kérelemért 3000 forintot, a belépést biztosító digitális igazolványért 3 évre 40 ezer forint plusz áfát, mint ahogy a lekért földhivatali szolgáltatásokért is fizetni kell (például az e-hiteles tulajdoni lap másolatért 3000 forintot).

Mennyit kell fizetni a tulajdoni lap másolatáért?

A papír alapú, biztonsági elemekkel ellátott, hiteles tulajdonilap-másolat kikérési díja ingatlanonként 6250 forint, a térképmásolaté (helyszínrajz) 3000 forint.

Az elektronikus dokumentumként szolgáltatott hiteles tulajdonilap-másolatért 3000 forint adatszolgáltatási díjat kell fizetni, a térképmásolatért 3000 forintot.

Mikor ingyenes az e-hiteles tulajdonilap-másolat?

Magánszemélyeknek évente két alkalommal díjmentes az elektronikus dokumentumként szolgáltatott hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezése. Ezen felül ingatlanonként 3000 forintot kell fizetni. (Változás 2023. január 1-jétől, hogy megszűnt a nem hiteles tulajdonilap- és térképmásolat, amelyek díja 1000, illetve 2250 forint volt, már csak hiteles másolat kérhető, drágábban.)

Díjmentes a tulajdonilap-másolat lekérdezése a lakás építéséhez, vásárlásához vagy bővítéséhez igénybe vehető vissza nem térítendő állami támogatás igényléséhez, az igénylő megbízásából évente egyszer a hitelintézetnek.

Számos más esetben is ingyenes lehet az e-hiteles tulajdonilap-másolat, többek közt a hagyatéki, gyámügyi, kisajátítási, a részarány-földtulajdonnal kapcsolatos vagy az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárásokhoz, valamint egyes közigazgatási hatósági, bírósági és ügyészségi eljárások lefolytatásához. Személyi mentességet élveznek a díjfizetés alól az állami és egyházi szervezetek (az utóbbiak évente egyszer kérhetik le ingatlanjaik tulajdoni lapját).

Hogyan kérhető le online a tulajdoni lap másolata?

Magánszemélyeknek a Földhivatal Online rendszerbe – az ügyfélkapus vagy KAÜ-s azonosítással – belépve, a „Szolgáltatások indítása” menüpontra, majd az „Ingatlan keresése” menüpontra kell kattintani, ahol az ingatlan pontos címe vagy helyrajzi száma alapján kereshetik ki az adott ingatlan tulajdoni lapját.

 • Díjmentesen letölthető havonta húsz ingatlan tulajdoni lapjának I. része, amely csak az ingatlan leíró adatait tartalmazza, tulajdonos és egyéb bejegyzés nélkül.
 • Az e-hiteles tulajdonilap-másolatból (amely lehet teljes, amely az ingatlan valamennyi bejegyzését tartalmazza, és lehet szemle, amely csak a hatályos adatokat tartalmazza) évente két darab díjmentes, ezt követően 3000 forintba kerül ingatlanonként.
 • Az e-hiteles térképmásolat díja 3000 forint/ingatlan.
 • Díjmentesen elérhető a „társasházi információk” lekérdezése is, amely a társasházi épületben lévő külön tulajdonú lakások beazonosítását segíti.
 •  


A letöltött dokumentumokat a felhasználók lementhetik a saját számítógépükre, de azok a lekérdezéstől számított hat hónapig elérhetők az ügyfél-fiókjukban, a „Lekérdezett dokumentumok” menüpont alatt is.

Hogyan kerül jelzálogjog a tulajdoni lapra?

Zálogjogot jegyezhet be az ingatlan tulajdoni lapjára

 • a hitelező pénzintézet lakáshitel vagy más ingatlanfedezettel biztosított hitel és kölcsön folyósításakor,
 • a munkáltató vagy az önkormányzat munkáltatói, illetve önkormányzati kölcsön biztosítékaként,
 • az állam tíz évre a CSOK-támogatás feltételének teljesüléséig,
 • az adóhivatal vám- és adótartozás esetén,
 • a közműszolgáltatók tartozás esetén,
 • vagy magánszemély kölcsönügylet biztosítékaként.


Mennyibe kerül a zálogjog bejegyzése és törlése a tulajdoni lapról?

A legtöbb földhivatali eljárás díja (így a jelzálog törlése is) 6600 forintba kerül ingatlanonként, de a jelzálogjog bejegyzése és a bejegyzés módosítása iránti eljárás díja ingatlanonként 12 600 forint.

A soron kívüli eljárás díja, amit az ügyfél kérelmez, 10 000 forint/ingatlan.

Mi a tulajdoni lap?
A tulajdoni lap az a hivatalos állami dokumentum, ami közhitelesen mutatja egy ingatlan legfontosabb adatait, tulajdonosait, terheit, a rá bejegyzett jelzálogjogot. A tulajdoni lapot bárki lekérheti, évente korlátozott számban ingyenesen.
A tulajdoni lap része a nyilvános ingatlan-nyilvántartásnak, amely településenként tartalmazza az ország valamennyi ingatlanának törvényben meghatározott adatait (így az ingatlan számszerű adatait, a tulajdonos adatait, valamint az ingatlanra vonatkozó jogokat és jogi szempontból jelentős tényeket – az utóbbi adatokat tekintve a nyilvántartás közhiteles, azaz hitelesen tanúsítja, hogy a bejegyzett jogok és tények fennállnak).

Az adatokat a tulajdoni lapra jegyzik be. Minden tulajdoni lapnak van száma, amely az elektronikus ingatlan-nyilvántartásban megegyezik az ingatlan helyrajzi számával, és feltüntetik rajta a település nevét is.

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

A tulajdoni lap részei

A tulajdoni lap három részből áll:

- Az I. rész az ingatlan megnevezését és számszerű adatait tartalmazza: a helyrajzi számot, címet, területnagyságot, az ingatlan rendeltetés szerinti jellegét (például lakás, üdülő, gazdasági épület) vagy jogi jellegét (például társasház, bányatelek, országos vagy helyi védett épület), földterületnél a művelési ágat és a föld minőségi osztályát. Itt tüntetik fel az ingatlan mindenkori tulajdonosát megillető telki szolgalmi és földhasználati jogokat is.

- A II. rész tartalmazza a tulajdonjogi információkat, állami vagyonnál a vagyonkezelő adatait. Látható a tulajdonos(ok) neve, tulajdoni hányada és a tulajdonszerzés jogcíme.

- A III. rész az ingatlanra vonatkozó egyéb jogokat és tényeket tartalmazza. Itt tüntetik fel az ingatlan terheit, korlátozásait (a jelzálogjogot, a végrehajtási, haszonélvezeti és tartási jogot, stb.), az ingatlannal kapcsolatos peres eljárások indítását, a tulajdonos jogainak korlátozását (például az elidegenítési és terhelési tilalmat, amit gyakran a bankok a jelzálogjog biztosítására jegyeznek be; a vételi jogot, az építési és telekalakítási tilalmat, a közműszolgáltatók ingatlant érintő vezetékjogát.

Miért szükséges a tulajdoni lap?

Jelzáloghitelek igényléséhez 30 napnál nem régebbi, hiteles tulajdonilap-másolatot kérnek a bankok, ez igazolja a fedezetként bevont ingatlan adatait, a tulajdonjogot és azt, hogy per-, igény- és tehermentes az ingatlan.

Ingatlanvásárlási és albérleti szerződések megkötése előtt a tulajdonilap-másolat kikérésével több információt is megtudhatunk az adott ingatlanról. Például azt, hogy valóban az eladó/bérlő az ingatlan tulajdonosa, vagy hogy a lakás mérete akkora-e, mint amennyit feltüntettek a hirdetésben. Megtudhatjuk azt is, hogy az adásvételt korlátozza-e valamilyen jog vagy teher.

A tulajdonilap-másolat szükséges lehet a közüzemi szerződések megkötéséhez is, amikor tulajdonost vált az ingatlan (a közműszolgáltatók ugyanakkor a tulajdoni lap mellett elfogadják az adásvételi/bérleti szerződést is az ingatlanhasználat jogcímének igazolására).

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK