2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Gyermekkorú sértett és a szavahihetőség - a jogászegylet kriminál-pszichológust kért fel a téma bemutatására

Zsiga Ferenc  |  2016. 05. 09., 15:55

A vadászat című dán film cselekményére, egy pedofíliával ártatlanul megvádolt pedagógus vesszőfutásának történetére felfűzve tartott előadást Ignéczi Hajnalka kriminál-pszichológus május 6-án délelőtt a Kalocsai Járási Ügyészség előadótermében. A Magyar Jogászegylet Kalocsai Csoportja meghívására érkezett kriminál- pszichológus az igazságszolgáltatásban, a közigazgatásban és a rendőrségen dolgozó szakemberek részére tartott prezentációjában alapvetően arra kereste a választ: a hatóságok a gyermekkorú sértettek sérelmére elkövetett szexuális erőszak miatt indult eljárásokban milyen támogatásra számíthatnak a pszichológus szakértő részéről.

Az előadót és a mintegy 40 főnyi közönséget dr. Schön Ferenc, a jogászegylet és a Kalocsai Járásbíróság  elnöke köszöntötte, majd a Thomas Vinterberg rendező és forgatókönyv író által jegyzett film peregni kezdett. A cselekmény végkifejlete ugyan nem a klasszikus értelembe vett happy end, de mégis egyfajta elégtételt szolgáltatott az óvodai asszisztensként dolgozó férfinek, aki a poklok poklát járta meg a szinte védhetetlen, alaptalan vád miatt: legjobb barátja kislánya az óvodában azt mondta, hogy tett vele valamit.

Ami ezután következett, az rácáfolt azokra a sztereotípiákra, hogy a skandináv országokban toleránsabbak az emberek, a szexualitás bármilyen megnyilvánulásában nyitottabbak, mint Európa más vidékein.

A tudományos alapokra helyezett előadás mindazokat a lehetőségeket, tapasztalatokat összegezte, amelyek a klinikai pszichológus rendelkezésére állnak egy adott szakkérdés eldöntéséhez. Ám mint kiderült, ezek a szakvélemények inkább támpontot, iránymutatást adnak az eljárás folytatása és kimenetele szempontjából, mintsem egyértelmű megállapításokat, következtetéseket vonnak le.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A gyermeki képzelet csapongása, egy kitalált, vagy a felnőttek által sugallt esemény meggyőző előadása még nem jelenti azt, hogy a gyermekkorú különböző érzetei a valóságnak megfelelő képzetet váltják ki belőle.

A több mint három órás program konzultációval zárult.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés