2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Gyermekkorú sértett és a szavahihetőség - a jogászegylet kriminál-pszichológust kért fel a téma bemutatására

Zsiga Ferenc  |  2016. 05. 09., 15:55

A vadászat című dán film cselekményére, egy pedofíliával ártatlanul megvádolt pedagógus vesszőfutásának történetére felfűzve tartott előadást Ignéczi Hajnalka kriminál-pszichológus május 6-án délelőtt a Kalocsai Járási Ügyészség előadótermében. A Magyar Jogászegylet Kalocsai Csoportja meghívására érkezett kriminál- pszichológus az igazságszolgáltatásban, a közigazgatásban és a rendőrségen dolgozó szakemberek részére tartott prezentációjában alapvetően arra kereste a választ: a hatóságok a gyermekkorú sértettek sérelmére elkövetett szexuális erőszak miatt indult eljárásokban milyen támogatásra számíthatnak a pszichológus szakértő részéről.

Az előadót és a mintegy 40 főnyi közönséget dr. Schön Ferenc, a jogászegylet és a Kalocsai Járásbíróság  elnöke köszöntötte, majd a Thomas Vinterberg rendező és forgatókönyv író által jegyzett film peregni kezdett. A cselekmény végkifejlete ugyan nem a klasszikus értelembe vett happy end, de mégis egyfajta elégtételt szolgáltatott az óvodai asszisztensként dolgozó férfinek, aki a poklok poklát járta meg a szinte védhetetlen, alaptalan vád miatt: legjobb barátja kislánya az óvodában azt mondta, hogy tett vele valamit.

Ami ezután következett, az rácáfolt azokra a sztereotípiákra, hogy a skandináv országokban toleránsabbak az emberek, a szexualitás bármilyen megnyilvánulásában nyitottabbak, mint Európa más vidékein.

A tudományos alapokra helyezett előadás mindazokat a lehetőségeket, tapasztalatokat összegezte, amelyek a klinikai pszichológus rendelkezésére állnak egy adott szakkérdés eldöntéséhez. Ám mint kiderült, ezek a szakvélemények inkább támpontot, iránymutatást adnak az eljárás folytatása és kimenetele szempontjából, mintsem egyértelmű megállapításokat, következtetéseket vonnak le.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A gyermeki képzelet csapongása, egy kitalált, vagy a felnőttek által sugallt esemény meggyőző előadása még nem jelenti azt, hogy a gyermekkorú különböző érzetei a valóságnak megfelelő képzetet váltják ki belőle.

A több mint három órás program konzultációval zárult.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK