2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Gyermekkorú sértett és a szavahihetőség - a jogászegylet kriminál-pszichológust kért fel a téma bemutatására

Zsiga Ferenc  |  2016. 05. 09., 15:55

A vadászat című dán film cselekményére, egy pedofíliával ártatlanul megvádolt pedagógus vesszőfutásának történetére felfűzve tartott előadást Ignéczi Hajnalka kriminál-pszichológus május 6-án délelőtt a Kalocsai Járási Ügyészség előadótermében. A Magyar Jogászegylet Kalocsai Csoportja meghívására érkezett kriminál- pszichológus az igazságszolgáltatásban, a közigazgatásban és a rendőrségen dolgozó szakemberek részére tartott prezentációjában alapvetően arra kereste a választ: a hatóságok a gyermekkorú sértettek sérelmére elkövetett szexuális erőszak miatt indult eljárásokban milyen támogatásra számíthatnak a pszichológus szakértő részéről.

Az előadót és a mintegy 40 főnyi közönséget dr. Schön Ferenc, a jogászegylet és a Kalocsai Járásbíróság  elnöke köszöntötte, majd a Thomas Vinterberg rendező és forgatókönyv író által jegyzett film peregni kezdett. A cselekmény végkifejlete ugyan nem a klasszikus értelembe vett happy end, de mégis egyfajta elégtételt szolgáltatott az óvodai asszisztensként dolgozó férfinek, aki a poklok poklát járta meg a szinte védhetetlen, alaptalan vád miatt: legjobb barátja kislánya az óvodában azt mondta, hogy tett vele valamit.

Ami ezután következett, az rácáfolt azokra a sztereotípiákra, hogy a skandináv országokban toleránsabbak az emberek, a szexualitás bármilyen megnyilvánulásában nyitottabbak, mint Európa más vidékein.

A tudományos alapokra helyezett előadás mindazokat a lehetőségeket, tapasztalatokat összegezte, amelyek a klinikai pszichológus rendelkezésére állnak egy adott szakkérdés eldöntéséhez. Ám mint kiderült, ezek a szakvélemények inkább támpontot, iránymutatást adnak az eljárás folytatása és kimenetele szempontjából, mintsem egyértelmű megállapításokat, következtetéseket vonnak le.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A gyermeki képzelet csapongása, egy kitalált, vagy a felnőttek által sugallt esemény meggyőző előadása még nem jelenti azt, hogy a gyermekkorú különböző érzetei a valóságnak megfelelő képzetet váltják ki belőle.

A több mint három órás program konzultációval zárult.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK