2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Három millióra kell hizlalni a Kft-k törzstőkéjét – az vállalkozzon, akinek pénze, tehetsége van

Zsiga Ferenc  |  2016. 02. 22., 16:03

A jelenlegi 500 ezer forintról 3 millió forintra kell emelni a Kft-k törzstőkéjét március 15-ig. A két éve hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 2 éves moratóriumának lejárta után a Cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárás keretében bármikor ellenőrizheti a törzstőke emelést. Aki nem teljesít, azt először felszólítják, majd 100 ezertől 10 millió forintig terjedő, mérlegeléssel megállapított pénzbírságot szabhatnak ki, végső esetben pedig akár megszüntethetik a céget.

Ezekben a hetekben, napokban Kalocsán is nagy a jövés-menés a gazdasági ügyekkel foglalkozó ügyvédeknél, mert március 15-ig az újnak mondott, igaz már két éve hatályban lévő Ptk. rendelkezéseivel kell összhangba hozni a cégek alapító okiratát. A Kft.-k mellett a részvénytársaságokra is érvényes a márciusi határidő, de ez csak kevés céget érint járásunkban.

Portálunknak az önreklámozás vádja elkerülése érdekében név nélkül nyilatkozó kalocsai ügyvédnő elmondta: a rendelkezés azon cégek és vezetőik ellen irányul, amelyek nem, vagy csak kényszervállalkozóként végeznek, esetleg látszólagosan végeznek gazdasági tevékenységet.

Aki nem tud törzstőkét emelni, annak cége végelszámolás útján is megszűntethető. Ezt a cég maga kezdeményezheti, míg a hivatalosan indított eljárásban a cégbíróság rendeli el a kényszertörlést. A kényszertörlést az előző Ptk. is ismerte, Kalocsa környékén számos céget eddig is ilyen módon szüntettek meg.

A szakember beszélt még arról, hogy a megszűnő Kft.-k után általában senki nem hullajt oroszlánkönnyeket. A vállalkozások ilyen módon történő „szűrése” javítja a gazdasági élet átláthatóságát, kiszámíthatóságát, kevesebb alkalmat ad a „zavarosban történő halászásra.”

A törvény célja, hogy tőkeerős felek szerződjenek egymással, lehetőleg azok vállalkozzanak, akiknek elegendő pénzük és tehetségük van hozzá.

Az ügyvédnő szerint, aki tartozást maga után hagyó, kényszertörléssel megszűntetett cégben volt vezető tisztségviselő, esetleg többségi tulajdonos, azt öt évre eltiltják a cégvezetéstől vagy gazdasági társaságban való többségi tulajdonszerzéstől.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK