2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Három millióra kell hizlalni a Kft-k törzstőkéjét – az vállalkozzon, akinek pénze, tehetsége van

Zsiga Ferenc  |  2016. 02. 22., 16:03

A jelenlegi 500 ezer forintról 3 millió forintra kell emelni a Kft-k törzstőkéjét március 15-ig. A két éve hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 2 éves moratóriumának lejárta után a Cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárás keretében bármikor ellenőrizheti a törzstőke emelést. Aki nem teljesít, azt először felszólítják, majd 100 ezertől 10 millió forintig terjedő, mérlegeléssel megállapított pénzbírságot szabhatnak ki, végső esetben pedig akár megszüntethetik a céget.

Ezekben a hetekben, napokban Kalocsán is nagy a jövés-menés a gazdasági ügyekkel foglalkozó ügyvédeknél, mert március 15-ig az újnak mondott, igaz már két éve hatályban lévő Ptk. rendelkezéseivel kell összhangba hozni a cégek alapító okiratát. A Kft.-k mellett a részvénytársaságokra is érvényes a márciusi határidő, de ez csak kevés céget érint járásunkban.

Portálunknak az önreklámozás vádja elkerülése érdekében név nélkül nyilatkozó kalocsai ügyvédnő elmondta: a rendelkezés azon cégek és vezetőik ellen irányul, amelyek nem, vagy csak kényszervállalkozóként végeznek, esetleg látszólagosan végeznek gazdasági tevékenységet.

Aki nem tud törzstőkét emelni, annak cége végelszámolás útján is megszűntethető. Ezt a cég maga kezdeményezheti, míg a hivatalosan indított eljárásban a cégbíróság rendeli el a kényszertörlést. A kényszertörlést az előző Ptk. is ismerte, Kalocsa környékén számos céget eddig is ilyen módon szüntettek meg.

A szakember beszélt még arról, hogy a megszűnő Kft.-k után általában senki nem hullajt oroszlánkönnyeket. A vállalkozások ilyen módon történő „szűrése” javítja a gazdasági élet átláthatóságát, kiszámíthatóságát, kevesebb alkalmat ad a „zavarosban történő halászásra.”

A törvény célja, hogy tőkeerős felek szerződjenek egymással, lehetőleg azok vállalkozzanak, akiknek elegendő pénzük és tehetségük van hozzá.

Az ügyvédnő szerint, aki tartozást maga után hagyó, kényszertörléssel megszűntetett cégben volt vezető tisztségviselő, esetleg többségi tulajdonos, azt öt évre eltiltják a cégvezetéstől vagy gazdasági társaságban való többségi tulajdonszerzéstől.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK