2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Idén januártól csak alacsony energiaigényű házat lehet építeni – A célt régi ház felújításánál is elérhetjük

Idén januártól csak alacsony energiaigényű házat lehet építeni – A célt régi ház felújításánál is elérhetjük
Zsiga Ferenc  |  2021. 04. 10., 14:48

Ha új házat épít, mindenképpen a jövő követelményei alapján tegye azt! Némi többletráfordítással hosszú távra búcsút mondhat a magas rezsiszámláknak és még az éghajlatot is védi közben. A megfelelő megoldások alkalmazásával maximális lakókomfortot hozhatunk létre a felhasznált energia minimalizálása mellett, télen-nyáron egyaránt. Már csak azért is, mert 2021. január 1-től kezdődően csak úgynevezett közel nulla energiaigényű családi házak részére adható használatbavételi engedély.

További követelmény, hogy az energiaigény negyedét megújuló forrásból kell majd kielégíteni. E követelményrendszer a lentebb bemutatott kategóriák közül leginkább az alacsony energiaigényű háznak feleltethető meg.

Az alacsony energiaigényű házak a hagyományos és a passzívházak között „félúton helyezkednek el”. Építészeti és részben gépészeti megoldások tekintetében is sokban hasonlítanak a passzívházakhoz:

JELLEMZŐJÜK A HATÉKONY HŐSZIGETELÉS, A NAP JÁRÁSÁHOZ IGAZÍTOTT TÁJOLÁS, A MEGÚJULÓ ALAPÚ FŰTÉSI RENDSZEREK SZÉLESKÖRŰ HASZNÁLATA. MINDAZONÁLTAL HIÁNYZIK BELŐLÜK A HŐVISSZANYERŐ GÉPI SZELLŐZTETÉS ÉS NEM JELLEMZŐ A FOKOZOTT LÉGTÖMÖRSÉG SEM.

Mindezek eredményeképpen az ilyen épületek energiaigénye körülbelül fele a hagyományos házakénak, beruházási költségeik viszont nagyságrendileg nem magasabbak az utóbbiakénál.


Mi a passzívház?

A passzívháznak csak olyan épületek nevezhetők, amelyek a vonatkozó szabványokban rögzített, igen szigorú energetikaikövetelményeknek megfelelnek.
Hazai éghajlaton valamilyen hőtermelő berendezésre a passzívházakban is szükség van, de

A KELLEMES KOMFORTÉRZETHEZ SZÜKSÉGES HŐ KÉTHARMADÁT A NAPSUGÁRZÁS, VALAMINT AZ ÉPÜLET HASZNÁLÓI, ÍGY AZ OTT LAKÓ EMBEREK, ÉS MŰKÖDŐ BERENDEZÉSEK BIZTOSÍTJÁK.

Így a megfelelő tájolás a napsugárzás maximális kihasználása érdekében; extrém hőszigetelés valamennyi határoló felületen; hővisszanyerő gépi szellőzés; légtömörség; szükség esetén napkollektorok, hőszivattyúk alkalmazása; hatékony árnyékoló rendszerek.

Mindezek eredményeképpen az épületek fűtési és hűtési igénye a hagyományos épületekének a töredéke, mindössze 10 százaléka. Ehhez képest nem is kirívóan magas a beruházási költségük, a hagyományos házakénál átlagosan 15 százalékkal magasabb.


Mi az aktívház?


Az aktívház olyan épület, amely a saját energiaszükségletén felül képes energiát termelni és azt a villamosenergia-hálózatba betáplálni. Általában olyan passzívházakról van szó, amelyek napelemek által megtermelt árammal működő hőszivattyús fűtési/hűtési rendszerrel rendelkeznek, ugyanakkor éves átlagban több villamosenergiát képesek megtermelni, mint amennyire a hőszivattyús rendszernek szüksége van.


Mi az autonóm, vagy reziliens ház?


Ebbe a kategóriába azok az épületek tartoznak, amelyek nem csak az áram-, illetve földgáz-, hanem az ivóvízellátás, szennyvíz- és hulladékkezelés terén is a nagy ellátórendszerektől való függetlenségre törekednek.


Melyiket válasszam a sok közül?

Nem vitás, hogy a döntést – a szándékaink mellett – mindenekelőtt a pénztárcánk fogja meghatározni. Ami biztos:

15-20 ÉVES TÁVLATOT VIZSGÁLVA EGYÉRTELMŰEN A PASSZÍVHÁZ A LEGJOBB MEGOLDÁS.

Amennyiben azonban forrásaink csak az olcsóbb megoldásokat engedik, úgy is sokat tehetünk a jövőnkért, hiszen az optimális megtérülési idővel rendelkező alacsony energiaigényű ház is sokkal kevesebb energiát fogyaszt, mint napjaink házainak szinte mindegyike!

ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ HÁZAT AKÁR EGY RÉGI HÁZ FELÚJÍTÁSÁVAL IS TEREMTHETÜNK A MEGFELELŐ ELJÁRÁSOK ALKALMAZÁSÁVAL.

A lényeg ebben az esetben is a nyitottság, érdeklődés és utánajárás.Forrás: bacskiskun.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK