2022. 12. 01. csütörtök
Elza
: 410 Ft   : 393 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Konyhalányképzés a kalocsai börtönben

2015. 05. 06., 18:35

Konyhai kisegítőnek tanulhattak a kalocsai női börtön fogvatartottjai az elmúlt hónapokban. Esélyt kapva így arra, hogy ne a munkaügyi hivatalban kelljen elindítaniuk új életüket.

A Kalocsai Fegyház és Börtönben másfél éve működő reintegrációs projektnek köszönhetően, 2015. április 30-án 18 női fogvatartott konyhai kisegítő szakmából sikeres vizsgát tett. A képzéssel OKJ-s bizonyítványt szereztek.

A TÁMOP 5.6.3 „A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje” elnevezésű kiemelt projekt egyik alappillére volt, hogy a projektbe önként belépett fogvatartottak piacképes szakmát szerezhessenek.
A szakmák kiválasztásánál a vezetés törekedett arra, hogy azok illeszkedjenek az adott térség felvevő piacához, ezzel is segítve, hogy szabadulásuk után minél nagyobb eséllyel kapcsolódjanak be a munka világába az egykori elítéltek.

A szakma megszerzése, a tanulás folyamata és a bizonyítvány megszerzése ugyanolyan feltételekhez volt kötve, mint a kinti életben: elméleti és gyakorlati órák váltották egymást a szakmához szükséges előírt óraszámban. A képzés az elítéltek számára ingyenes volt, sőt részvételük és tanulmányi eredményeik alapján ösztöndíjban is részesültek.

A Kalocsai Fegyház és Börtönben – az országosan kialakított rendszer alapján – 3 főből álló szakmai stáb nyújtott szolgáltatásokat a komplex segítségnyújtás érdekében. A fogvatartottak – akik folyamatosan kapcsolatban vannak a szakemberek – az egyéni és csoportfoglalkozások alkalmával például álláskeresési technikákat is elsajátíthattak, illetve személyes iratainak pótlásában is segítő közreműködést kaptak.

Ezen felül humán szolgáltatások, jóvátételi programok, szabadulásra felkészítő foglakozások is megvalósultak. A foglalkozások során, egymással és az intézettel hatékonyan együttműködve jutnak el a fogvatartottak a projektbe történő bevonástól, a készségfejlesztő tréningeken át a piacképes szakma megszerzéséig.

A szakmaképzésnek nagy jelentősége van abban is, hogy a fogvatartottak számára a tanulás, majd az azt követő sikeres megmérettetés, mint egy bizonyítvány megszerzése, önbizalmat adjon és kellő motivációt nyújtson egy új élet megkezdéséhez, és a beilleszkedés is sikeresebb lehet a szabadulást követően.

Ezek a programok a BvOP reintegrációs törekvéseivel, valamint a büntetés-végrehajtás számára meghatározott fogvatartottak teljes munkáltatásának elősegítésével is egybeesnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 01., 10:17
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Gyűjtsd össze mindet! Mutatjuk a részleteket! Még >>>
2022. 11. 30., 14:07
A pótösszeírás lezárultával véget ért a 2022-es népszámlálás, a határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél. Még >>>
2022. 11. 30., 12:22
A nagy sikerű kihelyezett osztályfőnöki órán a fiatalok kipróbálhatták a terhességi szimulációs mellényt és az öregségi szimulációs szettet, mely az empátiás készségek fejlesztésére hat. Még >>>
2022. 11. 30., 10:43
A rendőrök a látogatóknak tartottak tájékoztatót a felvételi eljárásról és a várható szolgálati feladatokról. Még >>>
2022. 11. 30., 09:37
A gyanúsított a sértettől élelmiszert és aprópénzt vett el, majd a bozótvágó késsel több helyen megsebesítette. Még >>>
2022. 11. 30., 09:25
Nagy szeretettel várnak mindenkit vasárnaponként Solton, a Béke téri Adventi gyertyagyújtásra, az azt követő fáklyás felvonulásra és az ünnepre hangoló kísérő programokra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK