2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Központi felvételi Kalocsán – Kétszázan futottak versenyt az idővel

2016. 01. 21., 13:16

A Kalocsai Szent István Gimnáziumba a jó tanulmányi eredmény mellett bekerülési követelmény az is, hogy két tárgyból – anyanyelvi ismeretekből és matematikából – úgynevezett központi felvételi vizsgát írjanak a náluk továbbtanulni vágyó nyolcadikosok. Bár a dolgozatok javítása még folyamatban van, Perity Lajos intézményvezető felkeresésünkre megosztott velünk néhány (régi-új) tapasztalatot.

– A felvételi dolgozatokra kapott pontszám, illetve a hetedik és nyolcadik osztályból hozott tanulmányi eredmény lesz a mérvadó, amikor azt rangsoroljuk, hogy kik kezdhetik elsősként ősszel a tanévet iskolánkban – vázolta a bekerülés feltételeit az intézményvezető.

– 224 tanuló jelezte, hogy nálunk szeretné megírni a felvételi dolgozatot és 219-en el is jöttek. Minden zökkenőmentesen zajlott. Szaktanáraink folyamatosan javítják a dolgozatokat, amelyek megírására tárgyanként 45-45 perc állt rendelkezésre – írta le az eseményeket Perity Lajos.

Mint minden esztendőben, az idén is ismerős feladattípusok köszöntek vissza a dolgozatokban, mondta az igazgató, kollegáival folytatott egyeztetésekre hivatkozva.

Perity Lajos kitért arra is, hogy az idén is kiütközött az a jellemző probléma, ami a dolgozatot javító pedagógusok korábbi tapasztalatai és nyilatkozatai szerint súlyos pontokkal rövidítik meg a teszt végeredményét:

az időhiány!

– Mondhatnám azt, hogy ez a rendszer egyik komoly problémája, ami évek óta visszatérő gond a tanulók számára. Túl sok feladat szerepel a vizsgán, azonban az ezek megoldására biztosított 45 perc, a gyakorlat szerint, nem elegendő. Ilyenkor nagyon ügyesen kell gazdálkodniuk a dolgozatíróknak, hogy mindenre jusson idejük, azonban ez rendre megoldhatatlan problémát okoz nekik – így Perity Lajos.

– A kijavított dolgozatok eredményeit egy internetes felületre kell feltöltenünk, és innen nyomtatjuk majd ki a jövő héten kiküldésre kerülő hivatalos értékelőlapokat. Mielőtt ez megtörténne,

a tanulók január 22-én 8 órától 16 óráig személyesen is megnézhetik a kijavított dolgozatokat,

és ha bármilyen problémával találkoznak, akkor ezt igyekszünk itt a helyszínen orvosolni – mondta az igazgató.

– Körülbelül kétszázan jelentkeztek Kalocsa járás körzetében lévő iskolákból a felvételi dolgozatok megírására a Szent István Gimnáziumba. De többen érkeztek az idén például Kecelről és Akasztóról is. Császártöltésről vagy Dusnokról jellemzően többen Bajára jelentkeznek a dolgozat megírására. A felvételizők java tehát Kalocsáról és annak szűkebb környezetéből érkezett az idén is – konstatálta Perity Lajos.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés