2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Központi felvételi Kalocsán – Kétszázan futottak versenyt az idővel

2016. 01. 21., 13:16

A Kalocsai Szent István Gimnáziumba a jó tanulmányi eredmény mellett bekerülési követelmény az is, hogy két tárgyból – anyanyelvi ismeretekből és matematikából – úgynevezett központi felvételi vizsgát írjanak a náluk továbbtanulni vágyó nyolcadikosok. Bár a dolgozatok javítása még folyamatban van, Perity Lajos intézményvezető felkeresésünkre megosztott velünk néhány (régi-új) tapasztalatot.

– A felvételi dolgozatokra kapott pontszám, illetve a hetedik és nyolcadik osztályból hozott tanulmányi eredmény lesz a mérvadó, amikor azt rangsoroljuk, hogy kik kezdhetik elsősként ősszel a tanévet iskolánkban – vázolta a bekerülés feltételeit az intézményvezető.

– 224 tanuló jelezte, hogy nálunk szeretné megírni a felvételi dolgozatot és 219-en el is jöttek. Minden zökkenőmentesen zajlott. Szaktanáraink folyamatosan javítják a dolgozatokat, amelyek megírására tárgyanként 45-45 perc állt rendelkezésre – írta le az eseményeket Perity Lajos.

Mint minden esztendőben, az idén is ismerős feladattípusok köszöntek vissza a dolgozatokban, mondta az igazgató, kollegáival folytatott egyeztetésekre hivatkozva.

Perity Lajos kitért arra is, hogy az idén is kiütközött az a jellemző probléma, ami a dolgozatot javító pedagógusok korábbi tapasztalatai és nyilatkozatai szerint súlyos pontokkal rövidítik meg a teszt végeredményét:

az időhiány!

– Mondhatnám azt, hogy ez a rendszer egyik komoly problémája, ami évek óta visszatérő gond a tanulók számára. Túl sok feladat szerepel a vizsgán, azonban az ezek megoldására biztosított 45 perc, a gyakorlat szerint, nem elegendő. Ilyenkor nagyon ügyesen kell gazdálkodniuk a dolgozatíróknak, hogy mindenre jusson idejük, azonban ez rendre megoldhatatlan problémát okoz nekik – így Perity Lajos.

– A kijavított dolgozatok eredményeit egy internetes felületre kell feltöltenünk, és innen nyomtatjuk majd ki a jövő héten kiküldésre kerülő hivatalos értékelőlapokat. Mielőtt ez megtörténne,

a tanulók január 22-én 8 órától 16 óráig személyesen is megnézhetik a kijavított dolgozatokat,

és ha bármilyen problémával találkoznak, akkor ezt igyekszünk itt a helyszínen orvosolni – mondta az igazgató.

– Körülbelül kétszázan jelentkeztek Kalocsa járás körzetében lévő iskolákból a felvételi dolgozatok megírására a Szent István Gimnáziumba. De többen érkeztek az idén például Kecelről és Akasztóról is. Császártöltésről vagy Dusnokról jellemzően többen Bajára jelentkeznek a dolgozat megírására. A felvételizők java tehát Kalocsáról és annak szűkebb környezetéből érkezett az idén is – konstatálta Perity Lajos.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK