2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Már lehet keresztfélévre jelentkezni

2015. 10. 19., 22:30

Megnyílt az elektronikus felvételi, mostantól csaknem egy hónapon át lehet jelentkezni az egyetemek és főiskolák jövő februárban induló, keresztféléves képzéseire. Az intézmények együttesen csaknem 125 ezer férőhelyet hirdettek meg – főleg mesterszakokon –, legtöbben a Pécsi Tudományegyetemre kerülhetnek be. A felvételi kérelmeket november 15-ig várják.

Elindult a jövő évi keresztféléves felvételi eljárás, a 2016 februárjában kezdődő képzések már elérhetők a Felvi.hu portálon. A jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, melyik egyetem vagy főiskola melyik szakán szeretnének tovább tanulni, a kérelmeket november 15-ig lehet beadni, kizárólag elektronikus úton. Ezúttal 36 intézmény összesen csaknem 125 ezer férőhelyet kínál: a mesterképzések között sok az állami ösztöndíjas hely, míg az alapszakok és a felsőoktatási szakképzések csak fizetős formában indulnak.


Forrás: Béres Attila / Magyar Nemzet

Az önköltséges képzések zöme félévenként 200-300 ezer forintos tandíj fejében érhető el, de néhol ennek a dupláját sem restek elkérni a fiataloktól: a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) tájépítész és kertművész képzése például nem kevesebb mint 600 ezer forintba kerül szemeszterenként, a Kodolányi János Főiskola (KJF) előadó-művészeti szakán pedig 485 ezret taksál az önköltség. A tavalyi felvételin legnépszerűbbnek bizonyult vezetés és szervezés mesterszak országszerte számos egyetemen ingyen elérhető, fizetős verzióját pedig igen változatos áron kínálják: Gyöngyösön és Debrecenben „csak” 250 ezerbe kerül egy félév, ám ugyanezért a Corvinuson már 395 ezret kell fizetni.

Aki biztosra megy

Aki biztosra akar menni, annak a Pécsi Tudományegyetemre (PTE) érdemes jelentkeznie, ide vehetik fel ugyanis a legtöbb hallgatót. Az intézmény csaknem 15 ezer férőhelyet kínál, miközben például a Pető András Főiskolára (PAF) mindöszszesen 30 főnek van esélye bejutni. Érdemes alaposan átböngészni a kínálatot, több állami intézmény ugyanis a keresztféléves eljárásban nem vagy nem minden karon hirdet képzést. Az ELTE kilenc kara közül most csak kettőre vár hallgatókat, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) vagy a Nyíregyházi Főiskola pedig egyáltalán nem indít új képzést februárban, és hiába keressük az orvosi, fogorvosi szakokat is.

Fontos tudni továbbá, hogy a következő évtől induló egyetemi integrációs folyamatok miatt lesznek képzések, amelyek menet közben másik anyaintézmény irányítása alá kerülnek. Így például aki most a Corvinus kertészeti vagy élelmiszer-tudományi karára felvételizik, az a diplomáját már a Szent István Egyetemtől (SZIE) fogja kapni.

Fontos tudnivalók

Az Educatio Kft. felhívta lapunk figyelmét: mesterképzésekre azok is felvételizhetnek, akik az ehhez szükséges felsőfokú végzettséggel még nem rendelkeznek, de legkésőbb 2016 januárjában megszerzik azt. Hozzátették: a jelentkezéseket november 23-ig kell majd hitelesíteni, a ponthatárokat pedig előreláthatólag 2016. január 20-án hirdetik ki.

A jogszabályi minimum az alap- és osztatlan mesterképzések esetében továbbra is 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont. Ennél azonban várhatóan jóval többre lesz majd szükség a sikerhez: legutóbb több helyre is csak maximális pontszámmal lehetett bejutni, ilyen volt például a Műegyetem angol nyelvű gépészeti modellezés szakja vagy a Pázmány orvostechnológiai képzése.

A 2015. évi keresztféléves eljárásban egyébként csaknem hatezren jelentkeztek, akik közül több mint négy és fél ezren, vagyis a felvételizők mintegy 80 százaléka bekerült valamelyik egyetemre vagy főiskolára.


Forrás: MNO

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés