2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Most jött el az aknaszigetelés ideje

2018. 02. 20., 17:39

Ezres nagyságrendben vonultak a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. szakemberei házakhoz, hogy javítsák, cseréljék a téli mínuszok áldozatává vált vízórákat. Az elfagyott műszerek pótlása rengeteg munkát adott a társaságnak, a lakosságnak pedig sok tízezret húzott ki a zsebéből.

A héten beköszönteni látszik az igazi tél, és napokon belül jó eséllyel nappal sem emelkedik nulla Celsius fok fölé a hőmérséklet, éjszaka viszont akár mínusz tíz alá is süllyedhet.

2017-ben egymást érték a bejelentések Kalocsa térségéből a vízszolgáltatóhoz, a hasonlóan hideg éjszakákat ugyanis rendre nem vészelték át a vízóraaknákban lapuló mérőberendezések, holott a közel ezer káreset java némi odafigyeléssel és pár óvintézkedés megtételével elkerülhető lett volna.

A kép illusztráció! Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A legfontosabb talán, hogy az aknát záró fedőlap tökéletesen legyen a helyére téve, biztosítva a záró funkciót, amit praktikus, kéznél lévő anyaggal lehet szigetelni is a mínuszos éjszakákon.

Egy kidobásra váró nagykabát, egy házszigetelésből megmaradt hungarocell-tábla, rajta egy téglával bőven megteszi, ha ezt rátesszük az aknafedélre, hívja fel a lakosság, pontosabban a fogyasztók figyelmét a társaság műszaki vezetője, Szigeti Attila.

A szakember reméli, hogy nem ismétli meg magát a fagyásszéria, ami arányaiban Imrehegy községben volt a legsúlyosabb.

Érdemes tehát megszívlelni az egykori Kalocsavíz Kft. irányítójának szavait. Az aknafedő extra szigetelése azért különösen fontos, és azért nem elegendő magában a fedlaptól várni, hogy megvédje az órát a hidegben, mert ahogy annak az anyaga lehűl, az „tovább sugározza a hideget”, ami árt a műszernek. Különösképpen érdemes erre az olyan ingatlanok tulajdonosainak figyelnie, akik nincsenek rendszeresen otthon, hetekig kevés a vízmozgás, vagy egyáltalán nincs is mozgás a csövekben. Jellemzően ilyen helyszíneken történik meg először a baj, a rendszeren átáramló víz ugyanis „melegen tartja annyira a csövet”, hogy a vázolt mértékben ne tudja károsítani a külső hideg.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK