2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Nyilatkozz mielőbb az adókedvezményről, ha már a januárit igénybe szeretnéd venni venni!

Nyilatkozz mielőbb az adókedvezményről, ha már a januárit igénybe szeretnéd venni venni!
Sz. Fanny  |  2021. 01. 21., 09:06

Ha még nem tetted meg, még az első bérszámfejtés előtt nyilatkozz az adókedvezményekről, így a munkáltatók már a januári fizetésben is figyelembe tudják venni a munkavállalóknak járó adókedvezményeket. A nyilatkozat kitöltését megkönnyíti az adóhivatal alkalmazása, az úgynevezett ONYA, ugyanis az online nyomtatványkitöltő alkalmazással az adóelőleg-nyilatkozat online is benyújtható.

AZ ADÓBÓL KEDVEZMÉNY JÁR A GYERMEKES CSALÁDOKNAK, AZ ELSŐ HÁZASOKNAK, A NÉGY VAGY TÖBB GYERMEKET NEVELŐ ANYÁKNAK, ILLETVE A BIZONYOS BETEGSÉGEKBENSZENVEDŐKNEK

– tájékoztatotta Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-n keresztül.

Izer Norbert elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium immár negyedik éve tart tájékoztatási akcióprogramot, amelynek eredményét mutatja, hogy egyre többen veszik igénybe már év elejétől a nekik járó adókedvezményeket.

A JANUÁRI BÉRSZÁMFEJTÉSI, ILLETVE NYILATKOZAT-ÁTADÁSI HATÁRIDŐT LEKÉSVE, A JANUÁRI ADÓKEDVEZMÉNY ÖSSZEGE LEGKORÁBBAN 2022-BEN AZ SZJA-BEVALLÁSBAN KÉRHETŐ VISSZA.

Ám így az adóhivatal által készített bevallás sem fogadható el automatikusan, azt ki kell egészíteni, vagyis az

IDŐBEN LEADOTT NYILATKOZAT NEMCSAK MAGASABB JANUÁRI NETTÓ BÉRT, HANEM KEVESEBB ADMINISZTRÁCIÓT IS JELENT

-összegezte Izer Norbert.

A kormány több, az Európai Unióban is egyedülálló adókedvezményt biztosít a családoknak, a lakosságnak, emelte ki az államtitkár.
Ilyen,

NEMZETKÖZI SZINTEN IS PÉLDAÉRTÉKŰ AZ ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYE, AMELY 24 HÓNAPON KERESZTÜL HAVI ÖTEZER FORINT ADÓMEGTAKARÍTÁST JELENT A HÁZASPÁROKNAK. A CSALÁDI KEDVEZMÉNNYEL PEDIG AZ EGY GYERMEKET NEVELŐKNÉL 10 EZER, A KÉT GYERMEKET NEVELŐKNÉL GYERMEKENKÉNT 20 EZER, A HÁROM VAGY TÖBB GYERMEKET NEVELŐKNÉL PEDIG GYERMEKENKÉNT 33 EZER FORINTTAL TÖBB KERÜLHET HAVONTA A CSALÁDI KASSZÁBA.

Januárban havi 8050 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik

ROKKANTSÁGI JÁRADÉKBAN VAGY FOGYATÉKOSSÁGI TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜLNEK ÉS AZOKNAK, AKIK OLYAN BETEGSÉGBEN SZENVEDNEK, AMELY SÚLYOS FOGYATÉKOSSÁGNAK SZÁMÍT

– sorolta az államtitkár.

Izer Norbert kitért a 2020. január 1-én debütált, a

NÉGY- VAGY TÖBBGYERMEKES ANYÁK KEDVEZMÉNYÉRE IS, AMELYNEK RÉVÉN AZ ÉRINTETTEK MENTESÜLNEK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ ALÓL.

Megjegyezte, hogy a koronavírus-válság ellenére jelentősen nőtt a kedvezményt igénybe vevők száma: míg 2020 januárjában 38 ezer legalább négygyermekes anya élt a kedvezménnyel, addig novemberben már 46 ezer. A négy vagy több gyermeket nevelő anyák 11 hónap alatt összességében 17,6 milliárd forinttal többet vihettek haza.

Az adóelőleg-nyilatkozatok kitöltését jelentősen megkönnyíti az adóhivatal alkalmazása, az úgynevezett ONYA. Az online nyomtatványkitöltő alkalmazással az adóelőleg-nyilatkozat online is kitölthető.

A beérkezett nyilatkozatokat az adóhivatal automatikusan továbbítja az abban megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek, és mivel nincs szükség többek között nyomtatásra és irattárolásra sem, így nemcsak környezetvédelmi szempontból előnyös az ONYA használata, hanem a munkáltató adminisztrációs terheit is csökkenti.
Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés