2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Nyilatkozz mielőbb az adókedvezményről, ha már a januárit igénybe szeretnéd venni venni!

Nyilatkozz mielőbb az adókedvezményről, ha már a januárit igénybe szeretnéd venni venni!
Sz. Fanny  |  2021. 01. 21., 09:06

Ha még nem tetted meg, még az első bérszámfejtés előtt nyilatkozz az adókedvezményekről, így a munkáltatók már a januári fizetésben is figyelembe tudják venni a munkavállalóknak járó adókedvezményeket. A nyilatkozat kitöltését megkönnyíti az adóhivatal alkalmazása, az úgynevezett ONYA, ugyanis az online nyomtatványkitöltő alkalmazással az adóelőleg-nyilatkozat online is benyújtható.

AZ ADÓBÓL KEDVEZMÉNY JÁR A GYERMEKES CSALÁDOKNAK, AZ ELSŐ HÁZASOKNAK, A NÉGY VAGY TÖBB GYERMEKET NEVELŐ ANYÁKNAK, ILLETVE A BIZONYOS BETEGSÉGEKBENSZENVEDŐKNEK

– tájékoztatotta Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-n keresztül.

Izer Norbert elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium immár negyedik éve tart tájékoztatási akcióprogramot, amelynek eredményét mutatja, hogy egyre többen veszik igénybe már év elejétől a nekik járó adókedvezményeket.

A JANUÁRI BÉRSZÁMFEJTÉSI, ILLETVE NYILATKOZAT-ÁTADÁSI HATÁRIDŐT LEKÉSVE, A JANUÁRI ADÓKEDVEZMÉNY ÖSSZEGE LEGKORÁBBAN 2022-BEN AZ SZJA-BEVALLÁSBAN KÉRHETŐ VISSZA.

Ám így az adóhivatal által készített bevallás sem fogadható el automatikusan, azt ki kell egészíteni, vagyis az

IDŐBEN LEADOTT NYILATKOZAT NEMCSAK MAGASABB JANUÁRI NETTÓ BÉRT, HANEM KEVESEBB ADMINISZTRÁCIÓT IS JELENT

-összegezte Izer Norbert.

A kormány több, az Európai Unióban is egyedülálló adókedvezményt biztosít a családoknak, a lakosságnak, emelte ki az államtitkár.
Ilyen,

NEMZETKÖZI SZINTEN IS PÉLDAÉRTÉKŰ AZ ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYE, AMELY 24 HÓNAPON KERESZTÜL HAVI ÖTEZER FORINT ADÓMEGTAKARÍTÁST JELENT A HÁZASPÁROKNAK. A CSALÁDI KEDVEZMÉNNYEL PEDIG AZ EGY GYERMEKET NEVELŐKNÉL 10 EZER, A KÉT GYERMEKET NEVELŐKNÉL GYERMEKENKÉNT 20 EZER, A HÁROM VAGY TÖBB GYERMEKET NEVELŐKNÉL PEDIG GYERMEKENKÉNT 33 EZER FORINTTAL TÖBB KERÜLHET HAVONTA A CSALÁDI KASSZÁBA.

Januárban havi 8050 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik

ROKKANTSÁGI JÁRADÉKBAN VAGY FOGYATÉKOSSÁGI TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜLNEK ÉS AZOKNAK, AKIK OLYAN BETEGSÉGBEN SZENVEDNEK, AMELY SÚLYOS FOGYATÉKOSSÁGNAK SZÁMÍT

– sorolta az államtitkár.

Izer Norbert kitért a 2020. január 1-én debütált, a

NÉGY- VAGY TÖBBGYERMEKES ANYÁK KEDVEZMÉNYÉRE IS, AMELYNEK RÉVÉN AZ ÉRINTETTEK MENTESÜLNEK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ ALÓL.

Megjegyezte, hogy a koronavírus-válság ellenére jelentősen nőtt a kedvezményt igénybe vevők száma: míg 2020 januárjában 38 ezer legalább négygyermekes anya élt a kedvezménnyel, addig novemberben már 46 ezer. A négy vagy több gyermeket nevelő anyák 11 hónap alatt összességében 17,6 milliárd forinttal többet vihettek haza.

Az adóelőleg-nyilatkozatok kitöltését jelentősen megkönnyíti az adóhivatal alkalmazása, az úgynevezett ONYA. Az online nyomtatványkitöltő alkalmazással az adóelőleg-nyilatkozat online is kitölthető.

A beérkezett nyilatkozatokat az adóhivatal automatikusan továbbítja az abban megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek, és mivel nincs szükség többek között nyomtatásra és irattárolásra sem, így nemcsak környezetvédelmi szempontból előnyös az ONYA használata, hanem a munkáltató adminisztrációs terheit is csökkenti.
Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK