2024. 04. 25. csütörtök
Márk
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Óvodai beiratkozás Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje intézményébe – E-mailben vagy papír alapon is benyújthatjuk a szándéknyilatkozatokat

Illés György Cinó  |  2021. 03. 31., 08:25

Hamarosan elérkezik az óvodai beiratkozás ideje. A tavalyi évhez hasonlóan idén is e-mailben illetve papíralapon küldhetik majd el a szülők a beiratkozáshoz szükséges szándéknyilatkozatokat. Az óvodába a 2021-2022-es nevelési évre a 2018. augusztus 31-ig született gyermekek beíratása kötelező.

A gyermek abban az évben, amelyben augusztus 31-ig a harmadik életévét betölti, az óvodai nevelési év első napjától, vagyis szeptember 1-től kezdődően napi négy órát óvodai nevelésben köteles részt venni.
A 2021-2022-es nevelési évre

AZ ÓVODÁBA A 2018. AUGUSZTUS 31-IG SZÜLETETT GYERMEKEK BEÍRATÁSA KÖTELEZŐ. AZ EMLÍTETT HATÁRNAPIG SZÜLETETT GYERMEKEK 2021. SZEPTEMBER 1-JÉTŐL ÓVODAKÖTELESEK.

[A jogi háttérről, köztük az óvodalátogatás alóli, indokolt esetben lehetséges felmentés kérelmezésének módjáról keretes írásunkban bővebben is olvashatnak! – A szerk.]

Online lehetőséget tudunk biztosítani a beiratkozásra, illetve igényüket papíralapon is benyújthatják, amennyiben kitöltik a szülők a szándéknyilatkozatokat, hogy hová, melyik óvodába szeretnénk beíratni a gyermeküket. Az óvodák közösségi oldalainak zárt csoportjaiba, illetve az intézmény honlapjára feltettük a beiratkozással kapcsolatos dokumentumokat és azt a szándéknyilatkozatot, amelyet a szülőknek ki kell tölteni.”– tájékoztatott Katus Györgyné, Kalocsa Város Óvodáinak és Bölcsődéjének vezetője.

Katus Györgyné a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár A főnök másik arca című sorozatának záróelőadásán, 2016 márciusában


A szándéknyilatkozatot, amelynek űrlapja a cikkünk alatt található ikonra kattintva is letölthető, elektronikus levélben a kalocsaiovodak@gmail.com címre küldhetjük vissza, papír alapon pedig Kalocsa, 6300. Szent István király út 19. címre postai úton, vagy személyesen az ugyanezen cím alatt található óvodavezetői iroda ablakán is leadhatjuk.

Fontos megemlíteni, hogy

AZOK A SZÜLŐK IS KITÖLTHETIK A NYILATKOZATOT, AKINEK A GYERMEKE AUGUSZTUS 31- E UTÁN, AZ ÉV HÁTRA LÉVŐ HÓNAPJAIBAN TÖLTI BE A HARMADIK ÉLETÉVÉT.

Első körben természetesen a három évet betöltött gyermekeket kell felvennünk, de a gyakorlat az, hogy marad szabad kapacitásunk, szabad férőhelyünk, és ezekre a szabad férőhelyekre van lehetőségünk az augusztus 31. után harmadik életévüket betöltő gyerekeket felvenni”– tudtuk meg az intézményvezetőtől, aki azt is elmondta, hogy a beiratkozáshoz szükséges iratokat, a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, TAJ kártyáját, adóigazolványát, lakcímét igazoló hatósági igazolványát, a szülő, törvényes képviselő személyes okmányait, illetve külföldi állampolgároknak a tartózkodás jogcímét igazoló okiratokat most, első körben még nem szükséges bemutatni.

Ha rendeződik a járványhelyzet, a várakozások szerint talán júniusban tartandó első szülőértekezleten fogunk pontos tájékoztatást adni a szülőknek, hogy nekünk mire van még szükségünk a beiratkozáshoz. Ha a nyár folyamán nem tudunk találkozni, akkor az óvodapedagógusok fogják tájékoztatni a szülőket szeptemberben, amikor a gyerekek először jönnek óvodába.”
AZ ÓVODAI BEIRATKOZÁS ÁPRILIS 19-TŐL ÁPRILIS 30-IG TART.

Az ahhoz szükséges információk, nyomtatványok megtalálhatóak az intézmény honlapján, de cikkünk alatt is letölthető. Ugyanott tájékozódhatunk az óvodai körzethatárokat illetően is.

A jogi háttér: Az óvodakötelezettségről
A 2011. évi CXC. Nkt. rendelkezései értelmében, a gyermek abban az évben, amelyben augusztus 31-ig a harmadik életévét betölti, az óvodai nevelési év első napjától, vagyis szeptember 1-től kezdődően napi négy órát óvodai nevelésben, köteles részt venni.
A szülő az óvodai nevelésben történő részvételre jogszabály alapján kötelezett gyermekét köteles beíratni az önkormányzat által közzétett közleményben vagy hirdetményben meghatározott időpontban a lakhely/tartózkodási hely szerint illetékes óvodába.
Az óvodába a 2021-2022-es nevelési évre a 2018. augusztus 31-ig született gyermekek beíratása kötelező. Az e határnapig született gyermekek 2021. szeptember 1-jétől óvodakötelesek. (A 2018. szeptember 1. után született gyermekek óvodakötelezettsége 2022. szeptember 1-jétől kezdődik.)
Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló óvodai nevelésben való részvételre kötelezett gyermekét kellő időben az óvodába nem íratja be, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 247. § a) pontja alapján szabálysértést követ el.
Az intézményvezető a felvétellel kapcsolatos döntése ellen a közléstől számított 15 napon belül jogorvoslati kérelmet nyújthat be. A jogorvoslati eljárást megindító kérelmet Kalocsa Város Jegyzőjéhez (6300 Kalocsa, Szent István király út 35.) kell benyújtani.
Szülő - tárgyév május 25. napjáig benyújtott - kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, a Kormány rendeletében kijelölt szerv (Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatal) felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja. Ha az eljárásban szakértőt kell meghallgatni, csak az óvodavezető vagy a védőnő rendelhető ki, és a függő hatályú döntésben nem kell rendelkezni a kérelmezett jog gyakorlásáról.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 24., 09:57
Itt van a tökéletes lávasüti receptje. Egészen megúszós lett, de közben nem hiányzik belőle a rengeteg csokoládé sem. Minden csokirajongónak kötelező megcsinálni! Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Még >>>
2024. 04. 23., 13:49
E hét pénteken és további négy hétvégén is szuper programokkal várnak mindenkit az Érsekkertben! Még >>>
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK