2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Óvodai beiratkozás Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje intézményébe – E-mailben vagy papír alapon is benyújthatjuk a szándéknyilatkozatokat

Illés György Cinó  |  2021. 03. 31., 08:25

Hamarosan elérkezik az óvodai beiratkozás ideje. A tavalyi évhez hasonlóan idén is e-mailben illetve papíralapon küldhetik majd el a szülők a beiratkozáshoz szükséges szándéknyilatkozatokat. Az óvodába a 2021-2022-es nevelési évre a 2018. augusztus 31-ig született gyermekek beíratása kötelező.

A gyermek abban az évben, amelyben augusztus 31-ig a harmadik életévét betölti, az óvodai nevelési év első napjától, vagyis szeptember 1-től kezdődően napi négy órát óvodai nevelésben köteles részt venni.
A 2021-2022-es nevelési évre

AZ ÓVODÁBA A 2018. AUGUSZTUS 31-IG SZÜLETETT GYERMEKEK BEÍRATÁSA KÖTELEZŐ. AZ EMLÍTETT HATÁRNAPIG SZÜLETETT GYERMEKEK 2021. SZEPTEMBER 1-JÉTŐL ÓVODAKÖTELESEK.

[A jogi háttérről, köztük az óvodalátogatás alóli, indokolt esetben lehetséges felmentés kérelmezésének módjáról keretes írásunkban bővebben is olvashatnak! – A szerk.]

Online lehetőséget tudunk biztosítani a beiratkozásra, illetve igényüket papíralapon is benyújthatják, amennyiben kitöltik a szülők a szándéknyilatkozatokat, hogy hová, melyik óvodába szeretnénk beíratni a gyermeküket. Az óvodák közösségi oldalainak zárt csoportjaiba, illetve az intézmény honlapjára feltettük a beiratkozással kapcsolatos dokumentumokat és azt a szándéknyilatkozatot, amelyet a szülőknek ki kell tölteni.”– tájékoztatott Katus Györgyné, Kalocsa Város Óvodáinak és Bölcsődéjének vezetője.

Katus Györgyné a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár A főnök másik arca című sorozatának záróelőadásán, 2016 márciusában


A szándéknyilatkozatot, amelynek űrlapja a cikkünk alatt található ikonra kattintva is letölthető, elektronikus levélben a kalocsaiovodak@gmail.com címre küldhetjük vissza, papír alapon pedig Kalocsa, 6300. Szent István király út 19. címre postai úton, vagy személyesen az ugyanezen cím alatt található óvodavezetői iroda ablakán is leadhatjuk.

Fontos megemlíteni, hogy

AZOK A SZÜLŐK IS KITÖLTHETIK A NYILATKOZATOT, AKINEK A GYERMEKE AUGUSZTUS 31- E UTÁN, AZ ÉV HÁTRA LÉVŐ HÓNAPJAIBAN TÖLTI BE A HARMADIK ÉLETÉVÉT.

Első körben természetesen a három évet betöltött gyermekeket kell felvennünk, de a gyakorlat az, hogy marad szabad kapacitásunk, szabad férőhelyünk, és ezekre a szabad férőhelyekre van lehetőségünk az augusztus 31. után harmadik életévüket betöltő gyerekeket felvenni”– tudtuk meg az intézményvezetőtől, aki azt is elmondta, hogy a beiratkozáshoz szükséges iratokat, a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, TAJ kártyáját, adóigazolványát, lakcímét igazoló hatósági igazolványát, a szülő, törvényes képviselő személyes okmányait, illetve külföldi állampolgároknak a tartózkodás jogcímét igazoló okiratokat most, első körben még nem szükséges bemutatni.

Ha rendeződik a járványhelyzet, a várakozások szerint talán júniusban tartandó első szülőértekezleten fogunk pontos tájékoztatást adni a szülőknek, hogy nekünk mire van még szükségünk a beiratkozáshoz. Ha a nyár folyamán nem tudunk találkozni, akkor az óvodapedagógusok fogják tájékoztatni a szülőket szeptemberben, amikor a gyerekek először jönnek óvodába.”
AZ ÓVODAI BEIRATKOZÁS ÁPRILIS 19-TŐL ÁPRILIS 30-IG TART.

Az ahhoz szükséges információk, nyomtatványok megtalálhatóak az intézmény honlapján, de cikkünk alatt is letölthető. Ugyanott tájékozódhatunk az óvodai körzethatárokat illetően is.

A jogi háttér: Az óvodakötelezettségről
A 2011. évi CXC. Nkt. rendelkezései értelmében, a gyermek abban az évben, amelyben augusztus 31-ig a harmadik életévét betölti, az óvodai nevelési év első napjától, vagyis szeptember 1-től kezdődően napi négy órát óvodai nevelésben, köteles részt venni.
A szülő az óvodai nevelésben történő részvételre jogszabály alapján kötelezett gyermekét köteles beíratni az önkormányzat által közzétett közleményben vagy hirdetményben meghatározott időpontban a lakhely/tartózkodási hely szerint illetékes óvodába.
Az óvodába a 2021-2022-es nevelési évre a 2018. augusztus 31-ig született gyermekek beíratása kötelező. Az e határnapig született gyermekek 2021. szeptember 1-jétől óvodakötelesek. (A 2018. szeptember 1. után született gyermekek óvodakötelezettsége 2022. szeptember 1-jétől kezdődik.)
Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló óvodai nevelésben való részvételre kötelezett gyermekét kellő időben az óvodába nem íratja be, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 247. § a) pontja alapján szabálysértést követ el.
Az intézményvezető a felvétellel kapcsolatos döntése ellen a közléstől számított 15 napon belül jogorvoslati kérelmet nyújthat be. A jogorvoslati eljárást megindító kérelmet Kalocsa Város Jegyzőjéhez (6300 Kalocsa, Szent István király út 35.) kell benyújtani.
Szülő - tárgyév május 25. napjáig benyújtott - kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, a Kormány rendeletében kijelölt szerv (Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatal) felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja. Ha az eljárásban szakértőt kell meghallgatni, csak az óvodavezető vagy a védőnő rendelhető ki, és a függő hatályú döntésben nem kell rendelkezni a kérelmezett jog gyakorlásáról.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK