2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Piacon tartott tájékoztatót a kecskeméti földművelésügyi osztály – Termelőknek szólt, de a vevők is értettek belőle

Zsiga Ferenc  |  2018. 07. 04., 15:51

Rendhagyó módon a kalocsai piacon tartottak tájékoztatót a Kecskeméti Járási Hivatal Földművelésügyi Osztálya Agrárügyi Munkacsoportja munkatársai szerdán délelőtt 10 órától a kalocsai piacon. A tárgyilagos tudósításhoz hozzá tartozik, hogy a piaci árusok egy része nem tartotta szerencsésnek az időpontot, ugyanis hagyományos ilyenkor fordult meg a legtöbb vevő a csarnokban. Így vagy a vevőre, vagy az előadóra kellett volna figyelni, ráadásul a piaci hangzavar a műanyagbolt előtti részen már teljesen elnyomta a kihangosított beszédhangot. Az árusok ennek a véleményüknek hangot is adtak, de akik nem voltak elég közel és egy helyen többen árultak, azok közül az egyik közelebb húzódott, hogy hasznosíthassa az elhangzottakat. Természetesen ha már ott voltak, a vásárlók is odafigyeltek egy-egy számukra fontosnak vagy érdekesnek tartott információra.

Elsőként Szabó János, a földművelésügyi osztály munkatársa köszöntötte a piacon tartózkodókat, és köszönetet mondott a Kalocsai Járási Hivatalnak, amiért biztosította a lehetőséget a tájékoztató megtartására. A piac az önkormányzat fenntartásában működik, ezért természetesen a jelen lévő piacfelügyelőnek is szerepe volt a helyszín biztosításában.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Szabó János, majd a növényvédelemmel foglalkozó Németh Károly az őstermelői igazolványok használatáról, az azzal kapcsolatos ellenőrzésekről, a zöldség, gyümölcstermesztés, árusítás szabályairól, a bejelentési kötelezettségekről, a permetezési naplóval kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg az őstermelő árusokkal, illetve a piacon működő zöldségkereskedőkkel.

Mint egyebek mellett elhangzott: az őstermelői igazolvány nem csak termelési forma, hanem egy kedvezményes adózási mód is, amelynek törvényi alapjait a személyi jövedelemadóról szóló törvény adja.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az őstermelői igazolványok kiállítását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai végzik, de bármilyen ezzel kapcsolatos változás is az ő feladatuk. Kétféle őstermelői igazolvány van: az egyéni-, a másik a közös őstermelői igazolvány. Utóbbiban az egyenes ági leszármazottak, illetve a 16 évnél idősebb gyermekek szerepelhetnek, de kikötés, hogy valamennyiüknek ugyanazon a lakcímen kell lakniuk. Az őstermelő csak azokat a termékeket árusíthatja, amelyeket a saját gazdaságában, saját, illetve a családja munkaerejével állított elő. A lényeg, hogy vásárolt terméket értékesítés céljából nem vihet a piacra.

Vásárolt termék értékesítésére vállalkozói igazolványt kell váltani. Ennek a szabálynak a betartása gyakorlatilag az ellenőrzés alapját is adja. Szabó János hangsúlyozta, hogy

az őstermelői igazolvány ellenőrzésének nem az őstermelők vegzálása a célja.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Sokkal inkább védelmük érdekében történik, hogy kiszűrjék azokat, akik jogtalan előnyre tesznek szert, esetleg vásárolt terméket árusítanak őstermelői igazolvánnyal. Gyakorlatilag kereskedelmi tevékenységet folytatnak és ezzel egy kedvezményes adózási forma előnyeit veszik igénybe. Az őstermelői igazolván hatálya a kiváltását követő öt évig tart, ám az csak akkor érvényes, ha beszerzik mellé az értékesítési betétlapot, amit egy évre, vagy három évre előre lehet kiváltani.

A tájékoztatás a permetezés módjának és dokumentálásának az ismertetésével folytatódott, majd az egyes termények címkézése rendjének szemléltetésével zárult.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK