2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Piacon tartott tájékoztatót a kecskeméti földművelésügyi osztály – Termelőknek szólt, de a vevők is értettek belőle

Zsiga Ferenc  |  2018. 07. 04., 15:51

Rendhagyó módon a kalocsai piacon tartottak tájékoztatót a Kecskeméti Járási Hivatal Földművelésügyi Osztálya Agrárügyi Munkacsoportja munkatársai szerdán délelőtt 10 órától a kalocsai piacon. A tárgyilagos tudósításhoz hozzá tartozik, hogy a piaci árusok egy része nem tartotta szerencsésnek az időpontot, ugyanis hagyományos ilyenkor fordult meg a legtöbb vevő a csarnokban. Így vagy a vevőre, vagy az előadóra kellett volna figyelni, ráadásul a piaci hangzavar a műanyagbolt előtti részen már teljesen elnyomta a kihangosított beszédhangot. Az árusok ennek a véleményüknek hangot is adtak, de akik nem voltak elég közel és egy helyen többen árultak, azok közül az egyik közelebb húzódott, hogy hasznosíthassa az elhangzottakat. Természetesen ha már ott voltak, a vásárlók is odafigyeltek egy-egy számukra fontosnak vagy érdekesnek tartott információra.

Elsőként Szabó János, a földművelésügyi osztály munkatársa köszöntötte a piacon tartózkodókat, és köszönetet mondott a Kalocsai Járási Hivatalnak, amiért biztosította a lehetőséget a tájékoztató megtartására. A piac az önkormányzat fenntartásában működik, ezért természetesen a jelen lévő piacfelügyelőnek is szerepe volt a helyszín biztosításában.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Szabó János, majd a növényvédelemmel foglalkozó Németh Károly az őstermelői igazolványok használatáról, az azzal kapcsolatos ellenőrzésekről, a zöldség, gyümölcstermesztés, árusítás szabályairól, a bejelentési kötelezettségekről, a permetezési naplóval kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg az őstermelő árusokkal, illetve a piacon működő zöldségkereskedőkkel.

Mint egyebek mellett elhangzott: az őstermelői igazolvány nem csak termelési forma, hanem egy kedvezményes adózási mód is, amelynek törvényi alapjait a személyi jövedelemadóról szóló törvény adja.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az őstermelői igazolványok kiállítását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai végzik, de bármilyen ezzel kapcsolatos változás is az ő feladatuk. Kétféle őstermelői igazolvány van: az egyéni-, a másik a közös őstermelői igazolvány. Utóbbiban az egyenes ági leszármazottak, illetve a 16 évnél idősebb gyermekek szerepelhetnek, de kikötés, hogy valamennyiüknek ugyanazon a lakcímen kell lakniuk. Az őstermelő csak azokat a termékeket árusíthatja, amelyeket a saját gazdaságában, saját, illetve a családja munkaerejével állított elő. A lényeg, hogy vásárolt terméket értékesítés céljából nem vihet a piacra.

Vásárolt termék értékesítésére vállalkozói igazolványt kell váltani. Ennek a szabálynak a betartása gyakorlatilag az ellenőrzés alapját is adja. Szabó János hangsúlyozta, hogy

az őstermelői igazolvány ellenőrzésének nem az őstermelők vegzálása a célja.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Sokkal inkább védelmük érdekében történik, hogy kiszűrjék azokat, akik jogtalan előnyre tesznek szert, esetleg vásárolt terméket árusítanak őstermelői igazolvánnyal. Gyakorlatilag kereskedelmi tevékenységet folytatnak és ezzel egy kedvezményes adózási forma előnyeit veszik igénybe. Az őstermelői igazolván hatálya a kiváltását követő öt évig tart, ám az csak akkor érvényes, ha beszerzik mellé az értékesítési betétlapot, amit egy évre, vagy három évre előre lehet kiváltani.

A tájékoztatás a permetezés módjának és dokumentálásának az ismertetésével folytatódott, majd az egyes termények címkézése rendjének szemléltetésével zárult.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés