2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Szakmai előadások a Kalocsai Rendőrkapitányság állománygyűlésén – Terítéken a jogi segítségnyújtás, áldozat- és fogyasztóvédelem

Zsiga Ferenc  |  2017. 10. 13., 09:12

Mayer József ezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője meghívására a Kalocsai Járási Hivatal Hatósági, Gyámügyi és Igazságügyi osztálya szakügyintézői a hivatalhoz 2017. január 1-jétől került három új ügycsoport, jogi segítségnyújtás, áldozatvédelem és fogyasztóvédelem aktuális kérdéseiről tartottak előadást október 11-én a kapitányság épületében. Az állománygyűlésre érkezett tisztek, zászlósok és tiszthelyettesek részére tartott prezentációk középpontjában azok a témák szerepeltek hangsúlyosan, amelyekkel a rendőri állomány szolgálata ellátása során találkozik, vagy a rendőröknek egyes esetekben a járási hivatal munkatársaival van közös ellenőrzési feladatuk.

A dr. Varga Gabriella Katalin jogi segítségnyújtási és áldozatvédelmi szakügyintéző előadásában elhangzottak nem voltak teljesen ismeretlenek a Kalocsai Rendőrkapitányság bűnügyi nyomozói és vizsgálótisztjei számára. A tisztek a korábban első fokon a Megyei Kormányhivatalhoz tartozó ügycsoport ügyintézőivel álltak szakmai kapcsolatban annak érdekében, hogy a bűncselekmények elszenvedői az állami segítségnyújtást a leghatékonyabban vehessék igénybe.

Mint elhangzott, természetesen ebben a segítségnyújtásban a terheltek, azaz a bűncselekmények gyanúsítottjai, vádlottjai és elítéltjei nem részesülhetnek, ám a sértettek szociális rászorultság alapján igen. A járási hivatalhoz került hatáskör egyik előnyeként említették, hogy az ügyfél földrajzilag is közelebb került az ügyintézés helyéhez, de ugyanebből az okból a rendőrség és a járási hivatal munkatársai is szorosabb szakmai kapcsolatot alakíthatnak ki.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szakügyintéző szavaiból az is kiviláglott, hogy a kérelmező csak szigorúan meghatározott feltételek esetén, jóhiszemű együttműködés mellett részesülhet jogi segítségnyújtásban.

Az előadás második részének fontos megállapítása volt, hogy az áldozatsegítési szolgáltatások iránti kérelmeket közvetlenül a szakügyintézőnél, vagy a Kormányablakban lehet előterjeszteni.

Azonnali pénzügyi segély a bűncselekmény következtében krízishelyzetbe került áldozatnak állapítható meg. A kérelem előterjesztésének határideje a bűncselekmény elkövetését követő 5 nap.

Amennyiben az áldozatnak a bűncselekmény következtében személyes okmányai pótlására van szükség, úgy áldozati státusza megállapítását kérheti okmányai esetleges térítésmentes pótlása érdekében. A bűncselekmény áldozata meghatározott feltételek esetén szakjogász segítségét is kérheti a bűncselekménnyel okozott kára megtérítése érdekében.

Dr. Varga Gabriella prezentációja az úgynevezett állami kárenyhítés keretében nyújtott segítségnyújtással folytatódott. A bűncselekménnyel okozott igazolt kár megtérítésére a személy elleni erőszakos, szándékos bűncselekmény áldozata jogosult. Az állami kárenyhítés előterjesztésének határideje a bűncselekmény elkövetését követő 3 hónap.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Állami kárenyhítés (nem azonos a bűncselekménnyel okozott kár megtérítésére irányuló igénnyel) iránti kérelmet bármelyik járási hivatalnál vagy a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Igazságügyi Osztályánál, mint döntő hatóságnál is elő lehet terjeszteni.

Nagy Csaba fogyasztóvédelmi szakügyintéző előadásának kezdetén arra hívta fel a figyelmet, hogy idén január 1-jétől már mind a 197 járási hivatalban elérhető a fogyasztóvédelem, de a hangsúlyosabb fogyasztóvédelmi ügyekben, a megye egész területén a Kecskeméti Járási Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya illetékes. Ám ezzel együtt mindenki a lakóhelyéhez legközelebbi hivatalban intézheti fogyasztóvédelmi ügyét, kérhet tanácsot például jótállási, szavatossági, panaszkezelési kérdésekben.

A másodfokú hatósági feladatok országos illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatalhoz kerültek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium általános jogutódként továbbra is ellátja a fogyasztóvédelmet érintő stratégiai feladatokat. Az ellenőrzéseket a járási hivatalok munkatársai végzik a minisztérium által jóváhagyott éves ellenőrzési és vizsgálati program alapján.

Az előadó arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei év ellenőrzéseinek fókuszába a robbanásszerűen növekvő e-kereskedelem, vagyis az internetes vásárlással összefüggő fogyasztóvédelmi kérdések kerültek. Ezekben az ügyekben a Kecskeméti Járási Hivatal illetékes.

2017-ben a tavalyi évhez hasonlóan 40 vizsgálatot és ellenőrzést végez a fogyasztóvédelem. Változatlanul kiemelt területnek számít az idős emberek megtévesztését célzó árubemutatók ellenőrzése, a gyermekgondozási és gyermekruházati termékek, játékok vizsgálata.

A minisztériumnak lehetősége van arra, hogy eseti jelleggel rendkívüli ellenőrzést rendeljen el olyan fogyasztókat érintő probléma feltárása érdekében, mely azonnali beavatkozást igényel és a hatóság hatásköre erre kiterjed.

Nagy Csaba tételesen is felsorolta a járási hivatalhoz tartozó fogyasztóvédelmi feladatokat. Így szó esett az ár, egységár feltüntetésével kapcsolatos feladatokról, a fogyasztói panaszkezelésről, a minőségi kifogásokról, a szavatossággal, jótállással összefüggő ügyekről.

A járási hivatal folytatja le az eljárást akkor is, ha a vásárlók könyvét nem helyezték ki, azt nem hitelesítették, vagy a nyitvatartási időt nem jelentették be a jegyzőnél, illetve a nyitvatartási időt nem tüntették fel. Ugyancsak járási hatáskörbe tartozik a mozgóboltra, közterületi értékesítésre vonatkozó fogyasztóvédelmi előírások ellenőrzése, továbbá fiatalkorú kiszolgálása alkoholtartalmú itallal, dohánytermékkel, vagy a fiatalkorú részére szexuális termék értékesítése. A sorból nem maradt ki a dohányzásra kijelölt helyiség megjelölésének ellenőrzése, dohánytermék értékesítésére vonatkozó jogszabályi előírások betartásának az ellenőrzése sem.

Mint elhangzott, a nyár folyamán az egyik település jegyzőjének kezdeményezésére a rendőrséggel, katasztrófavédelemmel közös ellenőrzésre került sor, de ez az ellenőrzés alapvető hiányosságokat egyik hatóság részéről sem tárt fel.

A szakügyintéző az eddigi ellenőrzések tapasztalatairól szólva elmondta: a nyári ellenőrzések során két alkalommal is feltártak olyan esetet, amikor a vendéglátó helyen kiskorút szolgáltak ki szeszesitallal. Mivel mindkét helyen első alkalommal tártak fel ilyen szabályszegést, a bírság összegét 100-100 ezer forintban határozták meg.

A rendőrség állománygyűlése rendőrszakmai kérdések megbeszélésével folytatódott.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK