2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Téli felkészülésről tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság

Zsiga Ferenc  |  2017. 10. 16., 18:38

A télre való felkészülésről tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság (HVB) október 12-én, Kalocsán. A Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán megtartott ülésen a védelmi igazgatásban résztvevők, a polgármesterek, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügyi igazgatóság, a gáz- és áramszolgáltató, a közútkezelő vezető beosztású képviselői voltak jelen. A szakemberek tájékoztatást adtak a téli rendkívüli időjárásra való felkészülésről, az élet és vagyonbiztonság megóvása, a közbiztonság fenntartása érdekében szakterületükön már végrehajtott, az esetleges rendkívüli időjárás idején végrehajtandó feladatokról. Természetesen az igénybe vehető erők, eszközök, valamint az egyes szervek együttműködésének leghatékonyabb módjáról is szó esett. A korábbi évektől eltérően ezúttal az önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzásáról és esetleges alkalmazásáról, valamint a honvédség rendkívüli időjárás idején történő igénybevételéről is előadás hangzott el.

A HVB ülésre érkezett polgármestereket és szakembereket dr. Bedics Andrea, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke köszöntötte, majd az első előadást Kardosné Magony Mária, a Katasztrófavédelmi szervezet munkatársa tartotta meg.

A tűzoltó százados részletesen ismertette, milyen megelőző munkát végeztek a járás településinek téli biztonsága megteremtése érdekében. A havazás és hófúvás, esetleg ónos eső következtében kialakuló helyzet kezeléséről, a károk elkerülésének és felszámolás módjairól, valamint az élet és vagyonbiztonság érdekében tett intézkedésekről tartott prezentáció a különböző készenléti fokozatok ismertetését is magában foglalta.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az előadó felhívta a polgármesterek figyelmét arra: célszerű, ha a terhes nők állapotát, a művese kezelt betegek kezelési időpontjait az önkormányzat családsegítő szolgálatai is figyelemmel kísérik, mert ha a település valamilyen oknál fogva nem, vagy csak nehezen közelíthető meg, közösen kell megszervezni a betegek kórházba szállítását.

Kardosné elmondta azt is, hogy valamennyi önkormányzat melegedő helyet jelölt ki, ezek az épületek többnyire művelődési házak, tornatermek vagy iskolák. A kijelölés célja, hogy rendkívüli helyzetben, amikor esetlegesen a közszolgáltatások (víz, áram, gáz) szünetelnek, vagy bármely okból emberek nagyobb csoportját kell elhelyezni, az ellátást egy helyre koncentráltan lehessen biztosítani.

Mayer József ezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője ezt az alkalmat ragadta meg, hogy a Védelmi Bizottság tagjainak bemutassa Németh Bertold őrnagyot, közrendvédelmi osztályvezetőt. A rendőrség téli felkészüléséről Németh Bertold tartott előadást. Az elmondottakból kiviláglott, hogy a rendőrség általános, rendkívüli időjárás esetén követendő szakmai protokolljának az is része, hogy különösen a kisebb településeken, külterületeken szolgálatot teljesítők az idős, egyedülálló, vagy beteg állampolgárok helyzetéről is tájékozódjanak, ha szükséges, közvetlen segítséget tudjanak nyújtani.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Király Róbert, az ADUVIZIG Kalocsai Szakaszmérnökség munkatársa a működési területüket érintő ár- és belvízvédelmi készültség helyzetéről, a védőművek őszi felülvizsgálatáról, illetve a vízkár-elhárítási tervek állapotáról tartott előadásában kitért arra is, a szakaszmérnökség az ilyenkor szokásos gépszemléjét már megtartotta, a Baján állomásozó jégtörő hajók műszaki felülvizsgálata is megtörtént.

Az áramszolgáltatót képviselő Gyetvai Zoltán, a gázszolgáltató munkatársa Győri Zoltán, a Nemzeti Közútkezelő Kht. Kiskőrösi Üzemmérnökségének vezetője, Liszkai Pál előadásából kiderült: az erős téli lehűlés, intenzív havazás általában idejében jelezhető, ezért megfelelő előrelátással készülni lehet arra, hogy a közlekedés nehézségei miatt akadozhat a közműszolgáltatás, az alapvető élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a betegszállítás, a gyógyszerek beszerzése. A hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, járművek akadhatnak el az utakon. Rendkívüli helyzetben a gázvezetékek befagyása miatt ideiglenesen a vezetékes gázellátás is leállhat. Az elektromos áram felhasználásának növekedése, a vezetékekre ráfagyott jég miatt az áramszolgáltatásban is átmeneti zavarok lehetnek.

Mindezek megelőzése és a minél gyorsabb helyreállítás érdekében valamennyi szervezetnél megtörtént a gépszemle, de az ügyeleti beosztásokat is előre megtervezték. Amennyiben a közútkezelő munkagépparkja kevésnek bizonyulna, szerződés alapján további 8 munkagépet küldenek az utakra. A közutak járhatóságának biztosítására is külön terv készül. E szerint elsőbbséget élvez az 51-es, majd a Kalocsa Kiskőrös közötti út, ezt követi a Duna-menti falvakat összekötő út, az egyes települések belterületi útjai járhatóságának biztosítása. A Solti, Kiskőrösi Üzemmérnökség feladatellátása a Fajszi bekötőútig terjed, de szükség esetén az M9-es körforgóig síkosság mentesítik, vagy a hótól tisztítják az utat.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ipcsics József ömt. alezredes ezúttal nemcsak a honvédség rendkívüli időjárási körülmények közötti alkalmazásáról, de az úgynevezett területvédelmi önkéntes századokba történő jelentkezéséről is beszélt a hallgatóságnak. Mint elhangzott: a névből következik, a területvédelmi tartalékos századok területi alapon szerveződnek, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő.

A századba bármely nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező, büntetlen előéletű és cselekvőképes állampolgár jelentkezhet, egészen a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig. A katonai szolgálatra szerződést kötni alkalmas minősítésű egészségi, pszichikai vizsgálatot követően lehet.

Jelentkezhetnek nők és férfiak, a szolgálat lehetősége 18-tól 65 éves korig áll nyitva. Az alezredes hangsúlyozta: aki egészségügyileg és fizikailag alkalmas, az nagy eséllyel tagja lehet a járási századnak.

Számítanak azokra a fiatalokra, akiknek még nincs katonai tapasztalata, de van érdeklődése és elkötelezettsége a honvédelem ügye iránt. Ugyanakkor szükség van azokra is, akik korábban teljesítettek katonai, sorkatonai szolgálatot és a katonaságról, a katona életről már vannak tapasztalataik. Ezekben a századokban az egyes korosztályok minden képviselőjének más és más képességei tudnak hasznos egységgé kovácsolódni. Az önkéntes területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, felkészítést kapnak, amely növeli a helyi közösség védelmi képességét, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katona a szerződéskötés után egyszeri szerződéskötési díjra (bruttó 31 215 forint), továbbá utólag, rendelkezésre állási díjra jogosult (ez igazodik a mindenkori minimálbér összegéhez, jelenleg bruttó 127 500 forint/év). A tartalékos a tényleges szolgálatteljesítése idejére a szerződésében foglalt beosztásához előírt rendfokozat szerinti alapilletményt kap, emellett laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési és hadiruházati ellátásra, továbbá egyes szociális támogatásokra jogosult.

Az önkéntes tartalékos szolgálat és az ahhoz kapcsolódó előnyök, kedvezmények, támogatások igénybe vételének egyetlen feltétele, hogy a tartalékos katona részt vegyen az önkéntes területvédelmi tartalékos alapfelkészítésen, a további felkészítéseken, valamint az elrendelt honvédelmi, katasztrófavédelmi feladatokban – mondta Ipcsics József alezredes a Helyi Védelmi Bizottság télre való felkészülésről szóló ülésén.

Dr. Bedics Andrea, a járási hivatal vezetője, a HVB elnöke a tanácskozás végén megállapította: a beszámolók alapján valamennyi szerv felkészült a téli időjárással összefüggésbe hozható eseményekre, az esetleges rendkívüli időjárásra. A kulcsszó természetesen az emberi élet biztonságának megteremtése, ám a hivatalos szervek felkészülése és munkája nem helyettesíti a személyes felelősséget. Egyebek mellett azt, hogy rendkívüli időjárási körülmények között ne induljunk útnak, gondoskodjunk saját hozzátartozóinkról, még a havazások előtt gondoskodjunk hólapátról, homokról, feltöltött mobiltelefonról és minden olyan eszközről, amelyet magunk és családunk biztonsága érdekében javasolnak vagy fontosnak tartunk.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés