2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Téli horgászat, változó sikerrel a Vajason – Még három nap van a karácsonyi ponty kifogására

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 19., 09:45

Ahogy karácsony előtt évek óta, most is horgászok népesítik be a Vajas belvárosi szakaszát, hogy saját fogással biztosítsák a pontyot, esetleg más nemes halat az ünnepi asztalra. A legtöbben a horgász szerencsében nem alaptalanul bíznak. Az egyik pecás, akit kutyája is rendszeresen elkísér a partra, a minap egymás után két darab két kiló körüli pontyot fogott a kora délutáni órákban. Egy másik, szinte mellette, öt kilós harcsát emelt a partra. Az idei horgász engedélyek december 31-ig érvényesek, tehát még azoknak is van idejük a fogási napló eredményeinek szépítésére, akik a főszezonban kudarcot vallottak.

Kedden délután három órakor termo ruhába, bakancsba öltözött, de a hideg miatt még így is elgémberedett kezeiket melengető horgászokkal találkoztunk a Vajas Ecetgyár utcai hídja és a Mátyás király úti híd közötti szakaszán.


Forrás: Zsiga Ferenc

A rendkívül finom készséggel, tehát vékony zsinórral, kis horoggal, érzékeny úszóval horgászók egy része abban a reményben vetette ki a csontkukac csokrot, hogy a néhol már jegesedő vízben jó esetben pontyot, esetleg keszeget fog.

Ott tartózkodásunk alatt néhányan halszelettel, illetve kishallal is próbálkoztak, elsősorban harcsát, süllőt, csukát szerettek volna fogni. Ám ahogy lemondóan mondták, erre csak a sötétedés beálltával lehet esélyük, ha egyáltalán ebben a kutya hidegben addig kitartanak.

Ha halat akkor nem is fogtak, de a téli pecázás alkalom volt az idei, szerintük nem éppen halban bő esztendő mérlegének megvonására. A beszélgetést gyakran szakította félbe, hogy a mínusz négy fokban a zsinór szinte dobásonként belefagyott a bot spiccébe, hogy aztán a jeges gyűrűket pár percenként, leheletükkel bírják olvadásra.


Forrás: Zsiga Ferenc

A rutinosabb horgászok persze nagyobb gyűrűkkel rendelkező botokkel érkeztek, így ők mentesültek az ilyenfajta bosszúság alól. Ahogy ott álldogáltunk, egyszer csak valami határozottan megrántotta az egyik bot spiccét. A horgász kitűnően érzékelte a kapást.

Bevágott, de hiába feszült a zsinór, a rablóhal még az előtt leakadt, hogy a parthoz közelebb csalogathatta volna.

Az eset arra azért jó volt, hogy az eddig lankadó figyelműek is új impulzust kapjanak. Mint elhangzott: van itt hal, csak meg kellene fogni!


Forrás: Zsiga Ferenc

A partra úgy másfél óra múlva tértünk vissza, és láss csodát, az egyik horgász keszegekkel teli haltartót mutatott. Sajnos ezen az estén komolyabb hal nem akadt a horogra, a Vajas mozdulatlan víztükrén csak az úszók látszottak.

Este hat körül a keszegeket hátizsákba tuszkoló horgász mondta ki a végszót: számára ez a nap tett pontot a szezon végére, de azért holnap is kinéz. Kibicként hátha megtapasztalja, hogy valaki mégis csak fog néhány, a karácsonyi asztalra szánt pontyot. Ha nem, hát majd az idei tapasztalatokból építkezve, jövőre újult lendülettel, már február elején nekilát a zsákmány nélkül is élményt jelentő horgászatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK