2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Téli horgászat, változó sikerrel a Vajason – Még három nap van a karácsonyi ponty kifogására

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 19., 09:45

Ahogy karácsony előtt évek óta, most is horgászok népesítik be a Vajas belvárosi szakaszát, hogy saját fogással biztosítsák a pontyot, esetleg más nemes halat az ünnepi asztalra. A legtöbben a horgász szerencsében nem alaptalanul bíznak. Az egyik pecás, akit kutyája is rendszeresen elkísér a partra, a minap egymás után két darab két kiló körüli pontyot fogott a kora délutáni órákban. Egy másik, szinte mellette, öt kilós harcsát emelt a partra. Az idei horgász engedélyek december 31-ig érvényesek, tehát még azoknak is van idejük a fogási napló eredményeinek szépítésére, akik a főszezonban kudarcot vallottak.

Kedden délután három órakor termo ruhába, bakancsba öltözött, de a hideg miatt még így is elgémberedett kezeiket melengető horgászokkal találkoztunk a Vajas Ecetgyár utcai hídja és a Mátyás király úti híd közötti szakaszán.


Forrás: Zsiga Ferenc

A rendkívül finom készséggel, tehát vékony zsinórral, kis horoggal, érzékeny úszóval horgászók egy része abban a reményben vetette ki a csontkukac csokrot, hogy a néhol már jegesedő vízben jó esetben pontyot, esetleg keszeget fog.

Ott tartózkodásunk alatt néhányan halszelettel, illetve kishallal is próbálkoztak, elsősorban harcsát, süllőt, csukát szerettek volna fogni. Ám ahogy lemondóan mondták, erre csak a sötétedés beálltával lehet esélyük, ha egyáltalán ebben a kutya hidegben addig kitartanak.

Ha halat akkor nem is fogtak, de a téli pecázás alkalom volt az idei, szerintük nem éppen halban bő esztendő mérlegének megvonására. A beszélgetést gyakran szakította félbe, hogy a mínusz négy fokban a zsinór szinte dobásonként belefagyott a bot spiccébe, hogy aztán a jeges gyűrűket pár percenként, leheletükkel bírják olvadásra.


Forrás: Zsiga Ferenc

A rutinosabb horgászok persze nagyobb gyűrűkkel rendelkező botokkel érkeztek, így ők mentesültek az ilyenfajta bosszúság alól. Ahogy ott álldogáltunk, egyszer csak valami határozottan megrántotta az egyik bot spiccét. A horgász kitűnően érzékelte a kapást.

Bevágott, de hiába feszült a zsinór, a rablóhal még az előtt leakadt, hogy a parthoz közelebb csalogathatta volna.

Az eset arra azért jó volt, hogy az eddig lankadó figyelműek is új impulzust kapjanak. Mint elhangzott: van itt hal, csak meg kellene fogni!


Forrás: Zsiga Ferenc

A partra úgy másfél óra múlva tértünk vissza, és láss csodát, az egyik horgász keszegekkel teli haltartót mutatott. Sajnos ezen az estén komolyabb hal nem akadt a horogra, a Vajas mozdulatlan víztükrén csak az úszók látszottak.

Este hat körül a keszegeket hátizsákba tuszkoló horgász mondta ki a végszót: számára ez a nap tett pontot a szezon végére, de azért holnap is kinéz. Kibicként hátha megtapasztalja, hogy valaki mégis csak fog néhány, a karácsonyi asztalra szánt pontyot. Ha nem, hát majd az idei tapasztalatokból építkezve, jövőre újult lendülettel, már február elején nekilát a zsákmány nélkül is élményt jelentő horgászatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés