2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Útlevél igénylés 2022 - Ennyibe kerül az ára soron kívüli eljárásban

Zsiga Ferenc  |  2022. 07. 25., 14:48

Mióta kitört az orosz-ukrán háború, a magyar Belügyminisztérium adatai alapján az első hetekben négyszer többen akartak útlevelet igényelni, mint korábban. Most pedig a nyaralási szezon közepén döntenek nagyon sokan úgy, hogy az alkalmat megragadva repülős utat választanak, amelyhez azonban elengedhetetlen az útlevél. Ilyenkor szembesülhet az utazni vágyó azzal, hogy lejárt az útlevele, netalán a család legkisebb tagjának még nincs is útlevele, avagy három - hat hónapnál rövidebb időn belül jár le az útlevél, ami viszont a fogadó ország részéről nem elfogadható. Minderre figyelemmel összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy milyen feltételekkel és hogyan tudunk normál eljárásban, illetve soron kívül útlevelet igényelni. Jó hír mindenki számára, hogy szinte minden helyzetre van megoldás, legfeljebb mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkba. Akinek nincs időhöz kötve az új útlevél megérkezése, a jelenlegi gyakorlat szerint az is úgy 8-12 napon belül a postástól, vagy a kormányablakban az előzetes értesítést (sms) követően átveheti.

Az elmúlt évek útlevél kibocsátási adatait vizsgálva tisztán látható a járványhatás: 2020-ban például kevesebb mint feleannyi úti okmányt adtak ki Magyarországon, mint az azt megelőző évben, ugyanis az utazási korlátozások miatt sokkal kevesebb lehetőség nyílt az utazásra.

2021-re már valamelyest visszatértünk a régi kerékvágásba: ahogy enyhültek az utazási korlátozások, úgy tértek vissza az igénylők a hivatalokba, a kalocsai járásban a kalocsai és a solti kormányablakba, illetve okmányirodába. Mint megtudtuk, ugyan a kiadott okmányok száma még nem érte el a járvány előtti szintet, de tavaly már bő 90 ezerrel több úti okmányt bocsátottak ki Magyarországon, mint a koronavírus-járvány első évében.

Tavaly a második félévben kezdett el felfutni az útlevél kibocsátások száma. Ekkorra váltak elterjedtebbé a COVID-oltások, és enyhültek az utazási korlátozások is a vakcinával rendelkezők előtt. 2022-ben talán már elérhetjük a járvány előtti szintet is, ám ennek még komoly akadálya lehet, hogy ismét egyre több ország jelent be korlátozásokat a Covid újabb variánsa által okozott tömeges megbetegedések miatt.

Mikor lehet szükségünk útlevélre?

Utazás előtt mindig tájékozódjunk arról, hogy a célországban milyen beutazási és kiutazási feltételek vannak érvényben. Magyarországi személyi igazolvánnyal az Európai Gazdasági Térség országaiba utazhatunk be – ezekbe a tagállamokba nem szükséges az útlevél igénylése -, illetve Svájcba is elutazhatunk,-a szomszédos Szerbiába szintén - azonban a világ összes többi országába kell, hogy legyen érvényes útlevelünk. A legtöbb helyen még azt is előírják, hogy minimum hány hónapnak kell lennie az útlevél érvényességének, ami rendszerint 3, 6 hónap, de akár egy év is lehet.

Mennyi idő alatt érkezik meg az útlevél?

Az útlevélnek az igényléstől számított megérkezése (első és második magánútlevél) attól függ, hogy megelégszünk-e a rendes eljárással, vagy gyorsított eljárásban, soron kívül szeretnénk megkapni azt. Utóbbira bármikor szükség lehet, például, ha váratlanul külföldre kell utaznunk a munkánk miatt, vagy ha az Unión kívüli országba foglaltunk nyaralást, ám nem vettük észre, hogy lejárt az útlevelünk, vagy repülős utat választunk. Az útlevél igénylés időtartama a következőképpen változik az útlevél igénylés sürgőssége szerint:

 • útlevél igénylés rendes eljárás keretei között: 20 nap (+ az okmány kézbesítési ideje);
 • útlevél igénylés soron kívül: 5 nap;
 • útlevél igénylés sürgősségi eljárásban: 3 nap;
 • útlevél igénylés azonnal: 24 óra.

 


Útlevél igénylés: ki igényelhet, ki nem?

Útlevélre, hivatalos megnevezéssel „magánútlevélre” a magyar állampolgárok jogosultak, ám az útlevél igénylés tekintetében is vannak kivételek: akik ellen valamilyen büntetőjogi, adósságbehajtási eljárás van folyamatban, nem igényelhetnek új útlevelet. Útlevél igénylés alól kivételt képeznek azok, akik nem utazhatnak külföldre, mert: letartóztatásban vannak, bűnügyi felügyelet alatt állnak, végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték őket, akiknek a bíróság kényszergyógykezelést vagy javítóintézeti nevelést rendelt el, és azoknak is tilos az útlevél igénylés, akik az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvény alapján nem hagyhatják el Magyarország területét. Továbbá az útlevél igénylés akadálya az is, ha nem fizetjük meg az illetéket – amennyiben ez szükséges.

Mi kell az útlevél igényléshez?

Az útlevél igénylés csak akkor sikeres, amennyiben a következő okmányok egyikét sem felejtjük el magunkkal vinni:

 • személyazonosságunk igazolására alkalmas érvényes hatósági igazolvány (például személyazonosító igazolvány, jogosítvány) + lakcímkártya;
 • ha nem rendelkezünk személyazonosításra alkalmas okmánnyal: születési anyakönyvi kivonat vagy házassági anyakönyvi kivonat;
 • ha egészségügyi állapotunk miatt nem tudunk személyesen elmenni, akkor kell egy igazolványkép és erről egy orvosi igazolás;
 • az előző, még érvényes útlevél, ha rendelkezünk ilyennel vagy rendőrségi jegyzőkönyv, ha ellopták tőlünk.


Az útlevél igénylése hol történik?

Útlevelet az ország bármelyik járási hivatalának kormányablakában vagy okmányirodájában igényelhetünk, de az általános hatáskörű útlevélhatóságnál (Budapest) is intézhető. Ha pedig külföldön ér minket a meglepetés, hogy lejárt az útlevelünk, akkor a magyar konzuli szolgálaton tudjuk leadni a kérelmünket.

Online útlevél igénylés ügyfélkapu segítségével

Fontos tudnunk, hogy az útlevél igénylés online nem minden esetben lehetséges. Nem lehet online útlevelet igényelni akkor, ha valakinek az első útlevelét állítják ki, azonban az útlevél megújítása, ellopott vagy megrongálódott útlevél pótlása már intézhető interneten keresztül. Az útlevél igénylés Ügyfélkapu használatával továbbá csak akkor lehetséges, ha a pótlandó útlevelünket 2013. január 1-e után igényeltük, ha igényléskor írásban hozzájárultunk ujjlenyomataink elektronikus tárolásához, ha nem következett be változás a személyi adatainkban és lakcímünkben, ha az igényléstől számított minimum 12 napig érvényes lenne még a pótlandó útlevelünk, vagy ha a saját nevünkben járunk el és nem közvetítő segítségével történik az útlevél igénylése.

Útlevél igénylés árak: mennyibe kerül egy új útlevél?

Az útlevél igénylés költségei attól függenek, hogy az első útlevelünket igényeljük-e, illetve, hogy mekkora az útlevél lejárati dátuma – értelemszerűen ez minél hosszabb, annál drágább az útlevél.

 • Nagykorú kérelmező esetében az 5 évig érvényes magánútlevél 7.500 Ft-ba kerül, a 10 évig érvényes útlevél ára pedig 14.000 Ft.
 • Második útlevél igénylése esetén nincs 10 éves opció, csak az 5 éves lejárati idejű magánútlevelet igényelhetjük, aminek az ára 15.000 Ft.
 • 65 év fölött az útlevél igénylés illetékmentes – ez az útlevél 10 évre szól.
 • A kiskorúak útlevél igénylése is más szabályok szerint történik: 6 év alatti gyerek esetén 3 év lehet a maximális érvényességi idő, afölött csak 5 évig érvényes magánútlevelet lehet igényelni. Mindkét esetben egy gyerek számára az első útlevél 2.500 Ft, ha egy háztartásban két kiskorú gyereket nevelnek, akkor 1.250 Ft, míg ha három vagy több kiskorút nevelnek egy háztartásban, akkor csak 500 Ft/gyerek. A második magánútlevél minden esetben 5.000 Ft-ba kerül.
 • Ideiglenes útlevél (maximum 6, indokolt esetben 12 hónapos útlevél igénylés), ami a külföldön való további tartózkodáshoz és a hazautazáshoz kell (pl. ha külföldön elveszik az útlevelünk): az útlevél igénylés illetékmentes, ám 30 € konzuli közreműködői díj fizetendő).


Külföldi útlevél igénylése: kihez forduljunk?

Amennyiben külföldi állampolgárok tartózkodnak Magyarországon, akiknek bármilyen okból fogva új okmányokra, útlevélre van szükségük, mindenképpen a saját konzuli szolgálatukhoz kell fordulniuk ugyanúgy, mint amikor egy magyar reked külföldön útlevél nélkül.

Az útlevél igénylés gyorsított eljárásban mennyi idő, és mennyibe kerül?

 • A soron kívüli útlevél igénylése (útlevél igénylés 5 napon belül): az alapdíjon felül +19.000 Ft pótdíj.
 • A sürgősségi útlevél igénylés (útlevél igénylés 3 napon belül): az alapdíjon felül + 29.000 Ft pótdíj.
 • Az azonnali útlevél igénylés (útlevél igénylés 1 napon belül): az alapdíjon felül + 39.000 Ft pótdíj.


Az útlevél igénylés gyorsított eljárással bármelyik okmányirodában kezdeményezhető, azonban csak személyesen vehető át a Központi Okmányirodában (Budapest, XIII. kerület, Visegrádi utca 110-112.). A 24 órás útlevél igénylésnek a kezdeményezését is itt kell megtennünk.

Nyitóképünk illusztráció! Forrás: kormanyhivatal.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK