2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

63 millióból megújul a KFC központi pályája, megkezdődik az 1 milliárdból felépülő új sportcsarnok tervezése

Zsiga Ferenc  |  2024. 05. 30., 08:50

Nagyszabású, hosszú évtizedek óta nem látott sportfejlesztési program indul Kalocsán. A város két meghatározó sportegyesülete, az Anda Kalocsai Futball Club (KFC) és a Kalocsai Kézilabda Club elnöke (KKC), Kohány Gábor és Hartman János dr. Filvig Géza polgármesterrel a május 29-én tartott sajtótájékoztatón ismertette a részleteket.

A sajtóesemény résztvevőit dr. Filvig Géza köszöntötte, majd emlékeztetett, hogy a kormány kialakított egy olyan rendszert, hogy a cégek által befizetett társasági adó egy részét a sportegyesületek az úgynevezett TAO pályázat keretében az általuk használt infrastruktúra fejlesztésére fordíthatják. A támogatható körbe a kiemelt sportágakban (futball, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong, röplabda) tevékenykedő sportszervezetek tartoznak. Az önkormányzattal, mint az ingatlanok tulajdonosával történt egyeztetést követően mindkét egyesület élt a pályázati lehetőséggel.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A polgármester rámutatott: a gyermekek sportos életre való nevelésében, az utánpótlás nevelésében fontos szerepet játszik, ha a helyi felnőtt sportágak sikeresek és jó a klubélet.
A városvezető elmondta: Kohány Gáborral, az Anda Kalocsai FC elnökével idén januárban tárgyalt Losonczy Lászlóval, az MLSZ Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóságának igazgatójával. A szakemberrel a helyszínen pontosították, hogy milyen fejlesztések valósulhatnának meg. Az akkori egyeztetést a pályázat benyújtása követte, majd 2024. május 22-én már a hivatalos határozat is megérkezett arról, hogy az Anda KFC 60 millió 964 ezer forint előfinanszírozott támogatásban részesül.

A polgármester a továbbiakban elmondta azt is, hogy Hartman Jánossal múlt év novemberében jártak a Magyar Kézilabda Szövetségnél Budapesten, ahol az országos vezetéssel egyeztettek. Ott amellett, hogy nagyon elismerően nyilatkoztak a kalocsai kézilabdáról, ígéretet kaptak arra, hogy az országos sportcsarnok építési programba Kalocsa is bekerülhet. Első körben meg is érkezett a határozat, hogy az új sportcsarnok tervezéséhez szükséges támogatást a KKC elnyerte. Így megnyílt a lehetősége annak, hogy egy a jelenlegihez hasonló méretű, a meglévő mellett létesítendő sportcsarnok épüljön a városban.

Megújul a központi pálya

Kohány Gábor, az Anda Kalocsai Futball Club elnöke elmondta:

Örömmel szeretném bejelenteni, hogy az MLSZ támogatja azt a fejlesztési elképzelésünket, ami már régóta ráfért a Molnár Ferenc Sport- és Szabadidő Központra. A múlt héten aláírt támogatási okirat szerint összesen 60 millió 964 ezer forintból valósulhat meg a beruházás. Az összeg már rendelkezésünkre áll, így a megvalósítás az ősszel elkezdődhet.” – mondta a sportvezető, hozzátéve:

A központi pálya egy automata öntözőberendezés telepítésével újul meg. Ez egy nagy volumenű munka lesz, ami a gyomirtózással kezdődik. A pályán folyó munkálatokkal egyidőben ujjászületik a küzdőteret körülvevő közel 400 méter hosszú korlát, ami gondozásmentes szerkezet lesz. A hátsó bejáratnál lévő 250 négyzetméteres parkolót elbontják, a helyén egy új térkövezettet alakítanak ki. A projekt keretében, a kispadok mögötti részen egy 400 fős mobil lelátó készül.”


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Kohány Gábort szólt arról is, hogy az Anda KFC a fejlesztés helyén az elmúlt hétvégén játszotta az utolsó mérkőzését. A város lakossága és a szurkolók a munkálatok állásáról és az új helyszínekről a Club honlapján tájékozódhatnak.

Az KFC elnöke köszönetét fejezte ki az MLSZ-nek, a névadó Anda Present Kft-nek és a városi önkormányzatnak a támogatásért.

Mint elhangzott,

a KFC itt nem kíván megállni, az MLSZ támogatásával egy új műfüves pályát szeretnének létesíteni.

Ezzel kapcsolatban azt az ígéretet kapták, hogy amint erre lehetőség lesz, a Club ezen kérését is teljesítik.


Megkezdődik az új sportcsarnok tervezése

A sajtótájékoztató második részében Hartman János, a KKC elnöke kifejtette:

Amióta a TAO pályázat létezik, a Kalocsai KC folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, hogy a várossal karöltve milyen infrastrukturális beruházásokat tud megvalósítani. Mivel egy-másfél éve megálmodtunk egy új sportcsarnokot, idén a tervezés költségére kívántunk pályázni. Barkóczi Gábornál, a Magyar Kézilabda Szövetség TAO pályázat igazgatójánál múlt év novemberében jártunk polgármester úrral. Igazgató úrtól „zöld lámpát” kaptunk a pályázat benyújtásához. Ehhez összeállítottunk egy tervet, aminek a minőségét az igazolja, hogy az elképzelésünket befogadták. Ez azonban még a „nulladik lépés”. Most kezdődik az a nagyon átgondolt tervezési folyamat, amelyben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a létesítmény a városi tömegsportnak is helyet biztosítson. A tervezésbe be fogjuk vonni azokat a társadalmi és civil szervezeteket, amelyek bármilyen hasznos javaslatot tudnak tenni. A tervezés költsége 71 millió forint, amelyhez a Szövetség 52 millió forintot biztosított. A fennmaradó összeget saját erőből, tehát szponzori támogatásokból kell előteremteni.”mondta a KKC elnöke.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hartman János azt is megosztotta velünk, hogy a jövő évi pályázatuk már arról fog szólni, hogy a Szövetség által támogatott, a végén 1 milliárd forint értékben megvalósuló könnyűszerkezetes csarnok két ütemben valósuljon meg. Azért gondolkodnak két ütemben, mert a szükséges önerőt bizonyosan nem lesz könnyű előteremteni a szponzoroktól és esetlegesen más pályázatokból.

Mint emlékezetes, a városi képviselő-testület az új sportcsarnok építésére irányuló pályázat benyújtását támogatta, az ahhoz szükséges tulajdonosi hozzájárulást megadta. A létesítmény helyének a jelenlegi Városi Sportcsarnok mögötti területet jelölték ki, a komplexum a Kossuth Lajos utcával párhuzamosan kerülhet kialakításra.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 15:53:00
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK