2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Befejeződött a belváros újrafásítási programja – Jó szervezés, zökkenőmentes végrehajtás, a lakosság együttműködése jellemezte

Zsiga Ferenc  |  2020. 11. 24., 09:29

November 23-án gyakorlatilag befejeződött Kalocsa belvárosának újrafásítási programja, amely a közvéleményt eleinte nem csak megosztotta, de a megszokott városképnek való búcsút intés miatt mélyen érintette. Ezen a helyzeten, a felkavaró nosztalgikus érzéseken leginkább az segített úrrá lenni, hogy a parkgondozási feladatokat ellátó Vagyonhasznosítási Kft. a rá háruló feladatokat, a fák kivágását, gallyazását, elszállítását az első lépéstől az utolsóig jól szervezetten, fegyelmezetten, a forgalom minimális akadályozásával, a lakosság empátiáját, elismerését elnyerve hajtotta végre. Lehet ezt így is! - mondták többen. Nem különben az önkormányzattal vállalkozási szerződésben álló Majax Kft. szakemberei is kiérdemlik a dicséretet, ugyanis a tuskók kiszedése, a talajcsere, faültetés, a burkolatok helyreállítása az I-IV. ütemig a változó időjárási körülmények ellenére kulturáltan, a munkaterület, a belváros folyamatos tisztántartása mellett, a vegetációs időszakot nem érintve valósult meg.

Mint emlékezetes, nagy horderejű döntést hozott az újonnan alakult városi képviselő-testület az elmúlt év januárjában: I-IV. ütemben végrehajtják az előző képviselő-testület által hozott döntést, újrafásítják a város főutcáját, a Szent István király út mindkét oldalán.

Már-már úgy tűnt, a közérdeklődést és részben ellenérzéseket kiváltó újrafásítás egy ideig nyugvópontra jutott, de azért szinte minden hétre fel-fel lángoltak a kritikus hangok.
Ám a régi fák szakszerű és gyors eltávolítása, majd az újak hasonló tempóban végzett telepítése, az előnevelt fák folyamatos erősödése még azokat is a fatelepítés mellett sorakoztatta fel, akik túl azon, hogy tudomásul vették az elöregedett, kivágásra érett fák állapotát, nosztalgikus érzéseket tápláltak a régi kalocsai utcakép iránt.

Képgaléria megtekintése (2 db kép)
Kiss Balázs, a kalocsai főutca újrafásítását végzett Majax Kft. tulajdonosa és vezetője


A hivatalos fórumokon gyakorlatilag minden rendben ment, egészen a szeptember 29-i képviselő-testületi ülésig, amikor ismét fellobbant a fákról szóló vita. Ezt az az eredeti döntésnél is bizonytalanságot okozó kérdés okozta: kell-e, érdemes- e meghagyni azt az összesen kilenc fát mutatóba, amelyeket a még az előző önkormányzat által elfogadott, eredeti terv megtartani javasolt, vagy az egységes utcakép érdekében ezek helyett is újakat kell ültetni?

A képviselő-testület végül 7 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett a városháza előtti fák cseréjét elfogadta, így ezt a munkát is a program keretében, igaz, plusz költségen végezték el, immár a program záróakkordjaként.

Az alkalmat megragadva, a városháza előtti frissen ültetett fákat szemlélő Kiss Balázst, az újrafásításra szerződött Majax Kft. tulajdonos ügyvezetőjét arra kértük, összegezze a megvalósítás során szerzett tapasztalatokat.
A szakember elmondta:

– Örömmel számolhatok be arról, hogy gyakorlatilag a héten a fásítási program befejeződik. Ez azt jelenti, hogy a fák a helyükre kerültek, magunk után összetakarítottunk. Hál’ Istennek az időjárás kegyes volt hozzánk és sikerült minden fát időben a helyére rakni. Ezalatt azt értem, hogy vegetációs időn kívül vagyunk, a fáknak pont ez volt az optimális idő az ültetésre.

Szeretném kiemelni a lakosság hozzáállását, megköszönni, hogy a legtöbbször segítették a munkánkat! Köszönjük a türelmüket is! Bízom benne, hogy a várost hosszú távon és jól szolgálja majd az újrafásítási program – mondta a cégvezető.

Kiss Balázs kérdésre válaszolva kifejtette: a tavaszi rügyezéskor annyi teendő lesz a fákkal, hogy a dréncsöveken keresztül heti- kétheti rendszerességgel öntözni kell azokat. Ezen kívül semmi más gondozást nem igényelnek.

Cégünk eredési garanciát vállalt a fákra, ami azt jelenti: amelyik fának nem pattan ki a rügye, és látszik, hogy az élet nem indult meg benne, azokat a fákat természetesen cseréljük - mondta a Majax Kft. tulajdonos ügyvezetője, Kiss Balázs, akinek a cége hamarosan levonul a munkaterületről, azaz elhagyják Kalocsa belvárosát, ahová immár visszatérhet a megszokott élet.Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>
2021. 12. 03., 11:10
Vasárnap este a színházban lesz az ismert színészek nevével fémjelzett előadás, amelyre a színész a KIK közösségi médiás oldalán invitálja a közönséget. Még >>>
2021. 12. 03., 10:45
Januártól a magánszemélyek kezdeményezhetik, hogy az állami nyilvántartásokban tárolt adataik változása esetén értesítést kapjanak azok a közművek és cégek, amelyekkel szerződésük van. Még >>>
2021. 12. 03., 10:22
Íme a harmadik feladvány, játékra fel! Még >>>
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés