2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Célegyenesben – Jövő héten zárulhat az uszoda fejlesztése

2016. 09. 29., 11:50

Mint arról már írtunk, tavasszal elkezdődött a kalocsai uszoda termálrészlegét kiszolgáló berendezés és a vizet a kútból a medencéhez szállító vezeték modernizálása. Ehhez jelentős pályázati támogatást nyert az önkormányzat a Paksi Atomerőmű által létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól. Már látszik a vége!

A helyi vállalkozó által folytatott kivitelezés a nyár végéig mondhatni, a nagykönyvben írtak szerint menetelt előre. Leszigetelték a kútból a medencéhez termálvizet szállító csővezetéket, hogy a forrásból a célig ne veszítsen annyi hőt, mint korábban, és kevesebb energiát használjanak fel annak megfelelő hőfokra melegítéséhez.

Hasonlóképp folyt a régi hőszivattyúk cseréje, egészen addig a pillanatig, amíg az Olaszországban gyártott új elemek a helyükre nem kerültek augusztus közepén, amikor is kiderült, hogy az egyik panel gyári hibás. Ezt vissza kellett küldeni a nyári „csökkentett üzemmódból” újjáéledő gyártóhoz, ahonnan a hetekben érkezett vissza Kalocsára az eszköz, amely immáron párosan felel a termálmedence vízének melegítéséért… már amikor működik. Szerencsére többnyire működik, de „az ördög nem alszik” alapon néhány napig tesztelik a rendszert, mielőtt lezárnák a műszaki átadás-átvételt.

– Az eljárást múlt csütörtökön kezdtük. Mindkét hőszivattyú megy, de vannak beállítási problémáink. Éjszaka valamilyen oknál fogva le-leállnak, amikor pedig ilyen történik, akkor automatikusan leáll a rendszer is, az újraindítása pedig elég körülményes, tekintve, hogy a műszaki kollegák is most tanulják annak kezelését – nyújtott friss helyzetjelentést a beruházás felől Szigeti Attila, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. műszaki igazgatója.


Forrás: Gyógyfürdő és uszoda - Kalocsa / Facebook

– Úgy határoztunk a műszaki osztállyal egyetértésben, hogy amíg egy hétig problémamentesen nem üzemelnek ezek a berendezések, addig nem zárjuk le a műszaki átadás-átvételt – folytatta, mondván, legutóbb hétfő éjszaka „volt egy kis zűr”. – Úgy gondolom, legkésőbb a jövő hét elején le tudjuk zárni a próbaüzemet. Amikor ugyanis működik, akkor nagyon szépen dolgozik a rendszer. Kipróbáltuk, még 38 Celsius fokra is fel tudja melegíteni a medence vízét –mutatott rá Szigeti, ezúton is üzenve az usziba készülőknek, hogy az olvasottak ne tartsák vissza őket attól, hogy ellátogassanak a „felfrissülés forrásába”,

a rendszer tesztelés ugyanis semmilyen szempontból nem befolyásolja a létesítmény működését.

– Hosszú távon azt várjuk a rendszertől, hogy gazdaságosabb lesz annak fenntartása, akár télen, akár nyáron. Eddig ugyanis télen olyannyira csúcsra kellett járatni a hőszivattyúk kapacitását, hogy nem tudtunk kellőképpen meleg vizet előállítani a termálmedencébe. Ezzel a technológiával ez már nem okozhat problémát – tekintett a jövőbe a szakember.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK