2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Évadnyitó éves programismertető a városházán – Akkor még egyszer a jövőre tartandó Duna menti Folklórfesztiválról

Zsiga Ferenc  |  2020. 02. 25., 09:33

A város 2020. évi programnaptárát ismertették a városházán hétfőn délelőtt. A koncepció és a konkrét események bemutatásához dr. Filvig Géza polgármester, Pécsi Vivien, a kulturális bizottság elnöke és Tóth Emese, az új nevén Kalocsa Művelődési Központ vezetője ült a sajtó képviselői elé. Az idén esedékes, de az előkészületi munkák elmaradása miatt jövőre megrendezendő Duna menti Folklórfesztivál ezúttal is szerepelt a polgármesteri ismertetőben. A kisebb-nagyobb változtatásokkal összeállított éves program 2020-ban is bőven ad feladatot a szakterületen dolgozóknak. Ráadásul az új koncepció és az egyes új programelemek miatt, amelyekkel a legifjabb korosztályokat is megcélozzák, részben a régi beidegződésekkel is szakítani szükséges. Ennek jegyében az idei Paprikafesztiválon a Halott Pénz lép fel.

Dr. Filvig Géza mondanivalója elején leszögezte: alapvető cél a város rendezvényei színvonalának folyamatos emelése. A hagyományos programelemek folytatódnak, de az éves programtervbe nagyobb hangsúllyal került be a fiatalabb korosztályok igényeinek a kiszolgálása.

A város vezetését alapvetően az foglalkoztatja, miként lehet elérni, hogy a Kalocsára látogatók két éjszakát töltsenek nálunk. Ez a munka arra a más településeken ritka adottságok köré szerveződhet, hogy az érsekség mellett két hungarikuma is van a városnak, a népművészet és a fűszerpaprika – mondta a polgármester.

Hozzátette: azt a tervezett nagyrendezvények színvonala is megérdemli, hogy azok bekerüljenek az országos hírfolyamba. Ennek érdekében a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek a kommunikációra.

Az polgármester egy teljesen új rendezvénnyel is kirukkolt, amikor bejelentette: a város a tanulóifjúság számára egy tanévzáró bulit rendez, melyre a korosztály kedvenc előadóit hívják meg.

Az is elhangzott,

ARRA TÖREKEDNEK, HOGY ÉVENTE LEGALÁBB EGY ALKALOMMAL A TOP 5-BE TARTOZÓ EGYÜTTESEKET, VAGY ELŐADÓMŰVÉSZEKET HÍVJÁK MEG A VÁROS NAGYRENDEZVÉNYEIRE. ENNEK JEGYÉBEN AZ IDEI PAPTIKAFESZTIVÁLON A HALOTT PÉNZ LÉP FEL.


Dr. Filvig Géza ezúttal is szükségesnek érezte, hogy az idén elmaradó Duna menti Folklórfesztivállal kapcsolatos, mint mondta, téves információkat helyre tegye, az ezzel kapcsolatos kételyeket eloszlassa.

A polgármester aláhúzta,

AZ IDEI DUNA MENTI FOLKLÓRFESZTIVÁL ELŐKÉSZÜLETEI ELMARADTAK. EGYEDÜL AZ IDŐPONT VOLT KIJELÖLVE, DE NEM VOLT FELMÉRÉS A RÉSZTVEVŐ EGYÜTTESEKRŐL, NEM TÖRTÉNT MEG A PROGRAM ÖSSZEÁLLÍTÁSA ÉS ÉRVÉNYES SZERZŐDÉSEK SEM VOLTAK.

Ebben a helyzetben, bármennyire is sajnálja, a szakterületen dolgozók javaslatát fontolóra véve döntött úgy, hogy a kapkodva, sebtében tető alá hozott fesztivál helyett egy az elnevezéséhez méltó, nemzetközi folklórfesztivált tart a város, de majd csak jövőre –mondta a polgármester.

Tóth Emese, a márciustól Kalocsai Művelődési Központ néven működő intézmény megbízott vezetője részletesen ismertette a 2020. évi programnaptárt. A szakember azoknál a programoknál, amelyek pályázati forrásokból valósulnak meg, a tender elnevezését is megemlítette.

A programfüzér első, már elkezdődött eleme a Történelmi múlt és cselekvő jelen című pályázat keretében megvalósuló, A politikus is ember című sorozat, amely dr. Filvig Géza után Kákonyi István, Pécsi Vivien, majd Király Róbert bemutatkozásával folytatódik.

Ugyancsak javában tart az idei színházi évad tavaszi szezonja. Március 7-én a Cigánybáró nagyoperettet láthatják az érdeklődők, majd a szezon a Legénybúcsú című musicallel ér véget.

Tavasszal, a pályázati forrásból működő Kalocsai Család és Karrierpont rendezésében több rendezvényt és konferenciát tartanak.

Még mindig a tavasznál tartva, húsvét vasárnap az érsekkertben gyermekkoncert, kézműves-foglalkozások és játékok várja a családosokat. Természetesen majálist is rendeznek, melynek helyszíne szintén az érsekkert.

Hagyományőrző programokban sem lesz hiány, májusban Cserey József Népzenei Találkozó, Muharay Elemér Népművészeti Fesztivál, július első hétvégéjén Nemzetközi Hagyományőrző Fesztivál lesz Kalocsán.

Május végén 10. alkalommal szervezi meg a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat a népszerű Sárkányhajó kupát.

 

Gyermeknap, a Kalocsai Fúvószenekar pünkösdi koncertje színesíti még a tavaszi palettát.

Június első hétvégéjén a Kék Madár Fesztivál, augusztusban a hagyományos Szent István Napok, majd a csúcsrendezvény, a Paprikafesztivál vonzza a minden bizonnyal utóbbinál legnagyobb számú közönséget.

Ugyan még messze van, de természetesen Karácsonyi forgatagot is tartanak, adventi gyertyagyújtással, amit idén egy karácsonyi koncert tesz emelkedettebbé - mondta Tóth Emese.

Mint az intézmény megbízott vezetője rámutatott, a szervezőmunka dandárját most a Paprikafesztivál szervezése adja.

Pécsi Vivien, a Kulturális Bizottság elnöke elmondta:

úgy érezzük, a színházrajongók és a kisgyermekes családok eddig is megtalálhatták a számukra kedvező programokat. Azonban a jövőben a középiskolás – és a középkorú lakosság a korábbinál nagyobb figyelmet élvez.
Kalocsa jó hírnevének fejlesztésében komoly szerepet kell hogy kapjon a város kulturális életének élénkítése, melynek fontos letéteményese a Kalocsa Művelődési Központ.

A képviselő bejelentette: a tanév végén megrendeznek egy tanévzáró bulit, melynek keretében a fiatalok étel, ital, koncert mellett ünnepelhetik a tanév végét.

Június végén diákszínház hétvégét szerveznek, a Diákszínjátszó Szövetség részvételével, amelyre a város és a környék színjátszó köreit hívják meg.

Júliusban, az érsekkertbe visszahozzák a régi autós mozik világát. Ennek keretében tematikus napokat tartanak. Lesznek például fekete-fehér filmek, kasszasikerek, animációs filmek, akció filmek napja.

Egy összművészeti fesztivált is szerveznek, amelyen a képzőművészet alkotóközösségei, fotósok, alternatív művészek találkozhatnának egymással. Ennek az időpontját összehangolják az ordasi és a hajósi hasonló eseményekkel.

Augusztus elején mutatkozhat be Kalocsán a gasztroszínház műfaj. Például a városháza udvarán finom falatok mellett nézhet meg darabokat, performanszokat a közönség. Tehát mozgalmas év áll előttünk - mondta a sajtótájékoztató végén Pécsi Vivien.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés