2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Gerillák a Csajdakertben – vasárnap találkozó!

Gerillák a Csajdakertben – vasárnap találkozó!
2017. 07. 06., 10:30

Kalocsán keveseknek kell már bemutatni az éppen egyesületté alakulást kezdeményezett Gerillakertész Mozgalom önkéntes városszépítőit, megannyi helyi rendezvény rendszeres közreműködőit. Egyikük elhatározta, hogy megpróbálja helyi segítőkkel szebbé varázsolni a város egykoron szebb napokat látott parkját, a Csajdakertet. Az első nekifutás után a hétvégén újra terepre vonulnak – minden csatlakozót várnak!

Az akció ötletgazdája, Süveges-Nagy Ágnes gerillakertész, aki párjával szinte a kezdetektől, egészen konkrétan öt éve lelkes tagja a hat éve alakult mozgalomnak. Ági elmondása szerint sokakkal beszélgetett a Széchenyi lakótelepről, akik között akadt, aki játszótérre jár önkéntesen szemetet szedni, más a Csajdán végez hasonló munkát a köz érdekében, a cél az lett volna, hogy az ilyen jó szándékú embereket sikerüljön „összehozni” egy közös, nagy cél sikerre vitelére. 

A június 25-re meghirdetett első közös szemétszedésre fő feladatként azt határozták meg, hogy kitakarítsák a Csajdából az állítólag ott tanyázó kétes alakok nyomati. Hallomás útján ugyanis Ágiékhoz is eljutott a pletyka, miszerint ebben a parkban „fura figurák” tanyáznak. Ezt kupacokban otthagyott szeméthalmok, elázott cipők, ruhák és ágyneműk jelezték, amelyet ez alkalommal mind-mind összeszedtek és elszállítottak az Ökopont épületéhez, amely eszközökkel és a nagy talicskányi szemét elszállításával tette hozzá a magáét az akció sikeréhez,

Arról már én magam is csak legendaként hallottam, hogy egykor itt milyen élet volt. Hogy a lakótelepi közösségek csapatosan összeverődve vonultak le a Csajdára, együtt főztek, amíg a gyerekek játszottak, fociztak. Szeretnénk megpróbálni ezt újjáéleszteni, kezdő lépésként kovácsolva egy kis összetartó csapatot, akik tesznek azért, hogy kulturáltabb, élhetőbb környezet teremtődjön a Csajdán.– fogalmazta meg a mozgalom életre hívása mögötti szándékot Süveges-Nagy Ágnes, hozzátéve, hogy első lépésnek szánták a június végi akciót, aminek a folytatását július 9-re, délután ötre időzítették. 

Erre is várunk minden segíteni vágyót! Legutóbb tizenegyen jöttünk össze, és itt volt velünk Kati László, a körzet önkormányzati képviselője, valamint a Gerillakertész Mozgalom vezetője, Bolvári Ferdinánd képviselő is, és együtt félóra alatt összeszedtük azt a szemétmennyiséget, amit első körön el tudtuk szállítani a Csajdából .– idézte fel a történteket Ági, megjegyezve, hogy ennél több munkát az időjárás sem engedett nekik, bő fél óra elteltével ugyanis rájuk szakadt az ég.

A vasárnapi második „takarítás” találkozási pontja a Csajdakert Étterem előtt lesz, a szemétszedéshez szükséges zsákokról és kesztyűkről a szervezők gondoskodnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK