2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Gördeszkásoknak, görkorisoknak, rollereseknek épül birodalom - Szabadtéri játékpark kialakítására pályázik a város

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 26., 10:00

Könnyen lehet, hogy azok a fiatalok, akik pár éve még a belvárosban, mások mellett az üzletek, a Járási Hivatal főbejáratának lépcsőjén, a Tűzoltósággal szemben lévő parkolóban gördeszkáztak, görkorcsolyáztak, már kinőtték ezt a szenvedélyüket, de jönnek a következő generációk. Ráadásul egy idő óta a roller, az elektromos roller a felnőttek körében is egyre népszerűbb. Így bizonyítottan van igény arra, hogy egy pályázati lehetőséget kihasználva a városban szabadtéri játékpark épüljön az extrém sportot űzők részére. A képviselő-testület legutóbbi ülésén született döntés arról, hogy július 31-ig benyújtják a 100 százalékos támogatás mellett megvalósítható, tehát önrészt nem igénylő, úgynevezett skatepark létesítésére irányuló pályázatot.

A tervezett fejlesztés központi célja, hogy a sportlétesítmények számának, minőségének emelése olyan területekre is kiterjedjen, amelyek összekötik a korosztályokat és az extrémnek számító sportolási lehetőségeknek is teret enged. Ugyan például a gördeszka a sportolás egy alternatív módja, mégis többeket, főleg a fiatalokat vonzza. Ebből kiindulva nem csak célszerű, de szükséges is megteremteni számukra a kulturált és biztonságos sportolás feltételeit.


Forrás: Zsiga Ferenc

Az előterjesztést készítő szakemberek emlékeztetnek arra, hogy Kalocsán az extrém sportoknak a gyökerei az 1990-es évek végére nyúlnak vissza. Azóta a fiatalok ahogy kitavaszodik, birtokba veszik a közterületeket és önkifejezésük, a sportolás egy alternatív módjaként gördeszkáznak, görkorcsolyáznak, rollerre és BMX biciklire pattannak.

Ez a tevékenységük azonban nem volt mindig felhőtlen, hol a járművel közlekedőkkel, hol a járókelőkkel, vagy éppen az épületek tulajdonosaival, néha a rendőrséggel gyűlt meg a bajuk.

A városüzemeltetéssel egyeztetett helyszínek, mint például a Tűzoltósággal szemben lévő parkoló azonban sem nem biztonságosak, sem nem tudják biztosítani azt az élményt, amit az adott sporteszköz használata jelent.

EZEK A SPORTOK FŐLEG IFJÚ KORBAN, ELSŐSORBAN LÁTVÁNYOSSÁGUK MIATT „FERTŐZIK” MEG A FIATALOKAT.

Ám hiába próbáltak szervezett kereteket adni mindennek, a 2000-es évek elején kifejezetten az extrém sportok űzőinek alakult egyesület nem tudott átütő sikert elérni talán hozzá nem értés, de leginkább lehetőség és forrás hiányában.

Mint az előterjesztés készítői hangsúlyozzák, jelenlegi helyükön, a Tűzoltósággal szemben lévő parkolóban elhelyezett gördeszkás, görkorcsolyás eszközök elöregedtek. Ebből adódóan sem biztonságosak, így az önkormányzat gyakorlatilag az élethez igazítja, hogy élve a pályázati lehetőséggel, megfelelő helyet és eszközöket biztosít ennek a rétegnek.


Forrás: Zsiga Ferenc

A képviselő-testület döntése nyomán a város, a TOP pályázat keretében összesen 11 millió 435 ezer forint összegre pályázik az úgynevezett „Kalocsa Skatepark” létesítésére.

Az összeg megoszlása úgy alakul, hogy közel 6 millió forintot a sporttelepen kialakítandó, 25 X 12 méter, azaz 300 négyzetméter alapterületű pálya előkészítésére fordítanak. Több, mint 5 millió forintot a különböző sporteszközök pályaelemeinek beszerzésére, míg 435 ezer forintot a szállításra és az összeszerelésére költenek.


Forrás: Zsiga Ferenc


A tervben az Orengeramp típusú, jól bevált, tűzihorgonyzott, magas kopásállóságú pályarendszer beszerzésével számolnak, amelyet a gyártó a helyszínen szerel össze.

A TOP pályázatok esetében szinte biztos siker esetén a pályázati szerződést vélhetően még az őszi önkormányzati választások előtt a funkcióban lévő polgármester, dr. Bálint József köti meg.


Forrás: Zsiga Ferenc

Figyelemmel a gyors kivitelezés lehetőségére, jövő tavasszal már bizonyosan a biztonságos Kalocsa Skateparkban hódolhatnak szenvedélyüknek a gördeszkások, görkorisok, rolleresek és a BMX biciklisek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK