2022. 01. 22. szombat
Artúr, Vince
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Helyére emelték a Szentháromság szobor főpárkányát – Jelentős állomáshoz érkezett a tér rekonstrukciója

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 18., 10:53

A daruskocsi hidraulikája nem bírta a 3 tonnás terhelést, így a tervezettől eltérően egy nappal később, július 17-én, szerdán a déli órákban került végleges helyére az újonnan faragott Szentháromság szobor főoszlopa. A Szent István király út meghosszabbításának képzeletbeli tengelyében, a Főszékesegyház, az Érseki Kastély, az Astriceum Érseki Múzeum által határolt terület középpontjában lévő Szentháromság szoborra a munkálatok végén kerül majd fel a három szent, valamint az eredeti, letisztított, majd aranyozott dicsfény a szintén eredeti, ezüstözött Szentlélek galambbal. Ma délelőtt jártunk a megújuló téren, ahol folyamatos az építkezés.

Vörös Márta, a főegyházmegye főépítésze Facebook bejegyzéseiből napok óta azok is figyelemmel kísérhetik a Szentháromság téren folyó munkálatokat, akik nem járnak arra, vagy nem kukkantanak be a tér ezen szegletébe.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Fotó: Zsiga Ferenc

Érdeklődésünkre a főépítész asszony arról tájékoztatta portálunkat, hogy kedden a szoborelemet a szállítójárműre emelő daru hidraulikája nem bírta a 3 tonnás terhelést. Ennek következtében a Szentháromság szobor oszlopa és főpárkánya csak szerdán érkezett a térre, ahol órákon belül végleges helyére került.

Mint mondta, a talapzatból már eddig is látni lehetett, hogy a Szentháromság szobor új helye a Szent István király út meghosszabbításának képzeletbeli tengelyében, a Főszékesegyház, Érseki Kastély, az Astriceum Múzeum által határolt terület középpontjában van.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Fotó: Zsiga Ferenc

Hozzátette: A fertőrákosi mészkőből készült Szentháromság szobor posztamensére kerül az a nagy kőpárkány elem, amelyet az érseki kastély kertjéből, a kifaragása helyszínéről hoztak át a reggeli órákban. Ennek az egyik különlegessége, hogy egy darabból készült, ez fogadja azt a főoszlopot, amely most érkezett Apátfalváról, a kőfaragó szobrászművésztől.

A főpárkány fogadja a három szent, Szent Sebestyén, Szent Flórián és Nepomuki Szent János szobrát.

Mint elhangzott, a szobor talapzatára most ráhelyezett főpárkányra kerül a városi címert is tartalmazó főoszlop, növényi fonattal, szárnyas angyalfejekkel díszítve. Ezt zárja egy kisebb párkányelem, melyre majd a Szentháromság jelenet kerül. A szobor ezen részét díszíti a fémből készült, eredeti dicsfény is. Ám váltottak, mert a dicsfényt korábban nem helyesen színezték. Régen ezüst bevonatot kapott, most aranyozták, és a Szentlélek galambot is eredeti színe megjelenítése érdekében ezüst bevonattal látták el.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Fotó: Vörös Márta közösségi oldala

Vörös Márta a téren folyó egyéb munkálatokról, mások mellett az Érseki Kastély bejáratánál hamarosan kezdődő trentoi profír burkoló kő elhelyezéséről is beszámolt. Erről külön cikkben tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés