2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Homázs a Malevics, avagy, fekete alapon fekete máltai kereszt – Megújul a sétálóutcai díszkút körüli burkolat

Illés György Cinó  |  2019. 10. 30., 13:31

Fölújítják a sétálóutca börtön felőli végén található, szőlőlevelet formázó szökőkútját körülvevő, az idők során megrongálódott, tönkrement burkolatot – tájékoztatta portálunkat az önkormányzat. Ennek kapcsán visszatekintünk a szökőkút eddigi történetére, rápillantunk a javítandó térburkolat formanyelvére, és a küszöbön álló munkálatokkal együtt az egészet művészettörténeti konstellációba helyezzük. Jó szórakozást!

A Kő Pál által megalkotott, szőlőlevél formájú szökőkút korábban az egykori nagyszeminárium – akkor Művelődési Ház – udvarának közepén volt látható. Ez egyben az eredeti helye volt a szobornak.

A sétálóutca kialakításakor, az ezredforduló tájékán helyezték át jelenlegi helyére, az egykori Pirosarany étterem előtti utcaszakaszra. Ekkor mészkő talapzatot is kapott, és körülötte hozzá illeszkedő, a kompozíció részét képező díszburkolatot alakítottak ki. A burkolaton látható, erősen stilizált „máltai” keresztnek mondott jelkép – valójában templomos kereszt – bazalt macskakő és világos színű mészkő kombinációjával készült.

Forrás: Wikipédia

A két kereszttípus összekeverése azért nem különösebben nagy baj, mivel Kalocsához a máltai keresztnek mindössze annyi köze van, hogy egy térkitöltő – vagy a múlt homályába vesző összefüggés kapcsán odatett – csillag jelkép helyett tévedésből rákerült a város címerére. Így a templomosok keresztje sem kevesebb joggal szerepel, mint a máltaiaké, hiszen a templomos lovagok érseki székhely lévén bizonyára Kalocsán is megfordultak.

„Kőnél is maradandóbb”

Akárhogyan is történt a címerünkön használt jelkép kiválasztása és a térburkolat tervezése, a burkolatot most fölújítják, mivel a fölhasznált mészkőlapok két évtized alatt tönkrementek, összetöredeztek.

Forrás: Kalocsa Város Önkormányzata

A burkolat felújításáról a kalocsai önkormányzat Képviselő-testületének gazdaságfejlesztési és munkahely-teremtési bizottsága október 4-én kelt határozatával döntött.
A tárgyi munkálatokat az önkormányzattal 2019. október 7. naptól vállalkozási szerződésben álló Gránit Kft. szakemberei fogják elvégezni.

A MEGRONGÁLÓDOTT MÉSZKŐLAPOK HELYETT AZONBAN MOST ANNÁL SOKKAL KEMÉNYEBB KÖVET, GRÁNITOT HASZNÁLNAK MAJD.

A gránit egy mélységi magmás kőzet, amely sokféle szemcseösszetételű, aprószemű, közepes, vagy durva szemcsézettségű lehet – neve is a latin granum, azaz szemcse szóból ered –, és változatos színekben előfordul, a kékes szemcsézettségűtől, rózsaszíntől és hússzíntől a vörösön, okkeres, barnás színeken és a szürke különböző árnyalatain át a feketéig.

Ami nem biztos

Azt, hogy milyen gránitot használnak majd a szökőkút burkolatának cserjéhez, egyelőre nem tudjuk, így azt sem, hogy az új burkolat mennyire tükrözi majd vissza a díszburkolat jelenlegi képét.

Ha viszont sötét színű gránitot használnak majd, akkor az aszfalt sötétszürkéjén még sötétebb szürke bazalttal keretezett sötétszürke kőlapokkal már nem is lesz lényeges kérdés, hogy máltai-e vagy templomos keresztet formáz a burkolat mintája…

Forrás: Wikipédia

A címben idézett Malevics, a szuprematizmus irányzatát megalapozó festőművész pedig úgy kerül a képbe, hogy a fekete alapon fekete kereszt egyfajta összegzését adhatná a XIX-XX. századi orosz mester munkásságának, az általa festett, korszakosnak mondott „Fehér alapon fekete négyzet”, „Fehér alapon fehér négyzet” és a „Fekete négyzet” című képekből álló sorozatának, valamint a művészettörténetben szintén mély nyomott hagyott „Fehér alapon fekete kereszt”, és „Fehér alapon vörös ellipszis, rajta fekete kereszt áthúzva” című alkotásoknak összegző parafrázisaként tekinthetünk majd az elkészült burkolatra.

Forrás: Wikipédia

Ami biztos

A MÉSZKŐ BURKOLAT BONTÁSI, ILLETVE A GRÁNIT LAPOK ELHELYEZÉSÉNEK MUNKAFOLYAMATAI SORÁN, NOVEMBER 4-E ÉS NOVEMBER 30-A KÖZÖTT A HELYSZÍNEN A GYALOGOS FORGALOM A SZENT ISTVÁN KIRÁLY ÚT JÁRDA SZAKASZÁRA KORLÁTOZÓDIK!

Vagyis: a sétálóutcán is csak a járdán lehet majd sétálni a szökőkút közelében.

A BEHAJTÁSSAL RENDELKEZŐ GÉPJÁRMŰVEK A SÉTÁLÓ UTCA POSTA FELŐLI SZAKASZÁRÓL KÖZELÍTHETIK MEG AZ ADOTT HELYSZÍNT.

A munkák akadálymentes végzése érdekében tett korlátozások, valamint a bontási munkálatok során felmerülő fokozott zaj- és porterhelés kapcsán az illetékesek a lakosság szíves megértését és türelmét kérik!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK