2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Homázs a Malevics, avagy, fekete alapon fekete máltai kereszt – Megújul a sétálóutcai díszkút körüli burkolat

Illés György Cinó  |  2019. 10. 30., 13:31

Fölújítják a sétálóutca börtön felőli végén található, szőlőlevelet formázó szökőkútját körülvevő, az idők során megrongálódott, tönkrement burkolatot – tájékoztatta portálunkat az önkormányzat. Ennek kapcsán visszatekintünk a szökőkút eddigi történetére, rápillantunk a javítandó térburkolat formanyelvére, és a küszöbön álló munkálatokkal együtt az egészet művészettörténeti konstellációba helyezzük. Jó szórakozást!

A Kő Pál által megalkotott, szőlőlevél formájú szökőkút korábban az egykori nagyszeminárium – akkor Művelődési Ház – udvarának közepén volt látható. Ez egyben az eredeti helye volt a szobornak.

A sétálóutca kialakításakor, az ezredforduló tájékán helyezték át jelenlegi helyére, az egykori Pirosarany étterem előtti utcaszakaszra. Ekkor mészkő talapzatot is kapott, és körülötte hozzá illeszkedő, a kompozíció részét képező díszburkolatot alakítottak ki. A burkolaton látható, erősen stilizált „máltai” keresztnek mondott jelkép – valójában templomos kereszt – bazalt macskakő és világos színű mészkő kombinációjával készült.

Forrás: Wikipédia

A két kereszttípus összekeverése azért nem különösebben nagy baj, mivel Kalocsához a máltai keresztnek mindössze annyi köze van, hogy egy térkitöltő – vagy a múlt homályába vesző összefüggés kapcsán odatett – csillag jelkép helyett tévedésből rákerült a város címerére. Így a templomosok keresztje sem kevesebb joggal szerepel, mint a máltaiaké, hiszen a templomos lovagok érseki székhely lévén bizonyára Kalocsán is megfordultak.

„Kőnél is maradandóbb”

Akárhogyan is történt a címerünkön használt jelkép kiválasztása és a térburkolat tervezése, a burkolatot most fölújítják, mivel a fölhasznált mészkőlapok két évtized alatt tönkrementek, összetöredeztek.

Forrás: Kalocsa Város Önkormányzata

A burkolat felújításáról a kalocsai önkormányzat Képviselő-testületének gazdaságfejlesztési és munkahely-teremtési bizottsága október 4-én kelt határozatával döntött.
A tárgyi munkálatokat az önkormányzattal 2019. október 7. naptól vállalkozási szerződésben álló Gránit Kft. szakemberei fogják elvégezni.

A MEGRONGÁLÓDOTT MÉSZKŐLAPOK HELYETT AZONBAN MOST ANNÁL SOKKAL KEMÉNYEBB KÖVET, GRÁNITOT HASZNÁLNAK MAJD.

A gránit egy mélységi magmás kőzet, amely sokféle szemcseösszetételű, aprószemű, közepes, vagy durva szemcsézettségű lehet – neve is a latin granum, azaz szemcse szóból ered –, és változatos színekben előfordul, a kékes szemcsézettségűtől, rózsaszíntől és hússzíntől a vörösön, okkeres, barnás színeken és a szürke különböző árnyalatain át a feketéig.

Ami nem biztos

Azt, hogy milyen gránitot használnak majd a szökőkút burkolatának cserjéhez, egyelőre nem tudjuk, így azt sem, hogy az új burkolat mennyire tükrözi majd vissza a díszburkolat jelenlegi képét.

Ha viszont sötét színű gránitot használnak majd, akkor az aszfalt sötétszürkéjén még sötétebb szürke bazalttal keretezett sötétszürke kőlapokkal már nem is lesz lényeges kérdés, hogy máltai-e vagy templomos keresztet formáz a burkolat mintája…

Forrás: Wikipédia

A címben idézett Malevics, a szuprematizmus irányzatát megalapozó festőművész pedig úgy kerül a képbe, hogy a fekete alapon fekete kereszt egyfajta összegzését adhatná a XIX-XX. századi orosz mester munkásságának, az általa festett, korszakosnak mondott „Fehér alapon fekete négyzet”, „Fehér alapon fehér négyzet” és a „Fekete négyzet” című képekből álló sorozatának, valamint a művészettörténetben szintén mély nyomott hagyott „Fehér alapon fekete kereszt”, és „Fehér alapon vörös ellipszis, rajta fekete kereszt áthúzva” című alkotásoknak összegző parafrázisaként tekinthetünk majd az elkészült burkolatra.

Forrás: Wikipédia

Ami biztos

A MÉSZKŐ BURKOLAT BONTÁSI, ILLETVE A GRÁNIT LAPOK ELHELYEZÉSÉNEK MUNKAFOLYAMATAI SORÁN, NOVEMBER 4-E ÉS NOVEMBER 30-A KÖZÖTT A HELYSZÍNEN A GYALOGOS FORGALOM A SZENT ISTVÁN KIRÁLY ÚT JÁRDA SZAKASZÁRA KORLÁTOZÓDIK!

Vagyis: a sétálóutcán is csak a járdán lehet majd sétálni a szökőkút közelében.

A BEHAJTÁSSAL RENDELKEZŐ GÉPJÁRMŰVEK A SÉTÁLÓ UTCA POSTA FELŐLI SZAKASZÁRÓL KÖZELÍTHETIK MEG AZ ADOTT HELYSZÍNT.

A munkák akadálymentes végzése érdekében tett korlátozások, valamint a bontási munkálatok során felmerülő fokozott zaj- és porterhelés kapcsán az illetékesek a lakosság szíves megértését és türelmét kérik!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés