2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai Látogatóközpont – minden megtalálható, ami egy turista érdeklődésére érdemes

Zsiga Ferenc  |  2016. 06. 10., 11:11

Május 15-től a bátyai székhelyű Paprikavilág Kft. üzemelteti a leginkább a modern, attraktív és egyedülálló szavakkal jellemezhető kalocsai Látogatóközpontot. A Kalocsai Szíve Program egyik jelentős tartópillérét alkotó Visitors Center áttekintést ad a város és a környék kulturális, népművészeti értékeiről, tartalmas élményt és sok információt kínál az ide látogatóknak.

A 21. századi igényeket is kiszolgáló, kényelmi funkciókkal is ellátott interaktív Látogatóközpontban a bátyai paprika- és falumúzeum kialakításában és működtetésében érdemeket szerzett Guzsván család gyermeke, Guzsván Éva kalauzolt bennünket.

A nemzetközi kapcsolatok szakon végzett szakember az évszázados falak között kialakított, korszerű technikai megoldásokat is felsorakoztató kiállító térben elsőként arra a várostérképre hívta fel figyelmünket, amely a turisták számára legjelentősebb nevezetességeket sorszámozva jeleníti meg.

A látogatók a monitoron is látható egyes helyszíneket, az azokhoz tartozó információkat a magyar mellett német és angol nyelven is követhetik. Ez a megoldás azért is előnyös, mert ki-ki a rendelkezésére álló idő függvényében, érdeklődési körének megfelelően döntheti el: városlátogató programját hol kezdi és fejezi be.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Látogatóközpont fogadótere már önmagában is beszédes, hiszen a polcokon minden olyan termék megtalálható, és természetesen megvásárolható, amelyet a fűszerpaprikától a pingáláson, varráson át a porcelánig, a kalocsai motívumokkal díszített ruhadarabokig helyi népművészek és kézművesek készítenek. Az egyik sarokban a kortárs művészek alkotásai is helyet kaptak.

A színvonalas kiállításnak természetesen nem az a célja, hogy egy-egy turisztikai látványosságba mélyebb bepillantást engedjen, – ahhoz fel kell keresni az egyes helyszíneket – viszont esszenciáját adja mindannak, ami a Kalocsára látogatóknak hasznos információkat nyújt, izgalmas és érdekfeszítő látványosság lehet.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A beszélgetés közben betérő turistákat angol nyelven tájékoztató Évától aztán azt is megtudtuk: a népművészek és kézművesek, a Porcelán Manufaktúra Kft. időről időre cseréli a kiállított, kalocsai mintával ékesített portékáit.

Az érdeklődés annak ellenére töretlen, hogy a turisztikai cégek a nagy létszámú csoportokat már egy-két évre előre lekötötték, így programkínálatukban a Látogatóközpont majd csak a jövő évtől szerepelhet.

Ám az egyéni turisták, az önszerveződő csoportok, iskolai osztályok már most rendszeres látogatói a létesítménynek, amelynek patinás pincéjében a Hajósi-, a Csongrádi- és a Kiskunsági Borvidék boraival és a termőterületek adottságaival is megismerkedhetnek.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A mind népszerűbb, borkóstolással egybekötött borbemutatókat a hajósi Kovács Borházat képviselő Kovács Róbert tartja. Ahogy a turisztikai Látogatóközpont, úgy a „pinceprogram” kínálatát is a tapasztalatok tükrében szeretnék bővíteni. A Vendégkönyvbe írt bejegyzések azt bizonyítják: Kalocsa és környéke nemcsak az évszázadok alatt megteremtett értékeire, kincseire, de a hosszú folyamat kezdetén álló, a Kalocsa Szíve Programba jól illeszkedő Látogatóközpontjára is joggal és okkal lehet büszke.

A Látogatóközpontot az itt élőknek is érdemes felkeresni, hiszen a már ismert értékeink hallatlanul változatos, üdítő sokfélesége mellett új látásmódot is kínál arról, mit jelent kalocsainak, Kalocsa környékinek lenni – mondta Guzsván Éva, a kalocsai Látogatóközpontot üzemeltető Paprikavilág Kft. képviselője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei