2018. 03. 24. szombat
Gábor, Karina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Lakossági fórum a főtérről

Téglás Boglárka  |  2017. 09. 28., 11:57

Hétfőn a városháza dísztermében tartottak lakossági fórumot Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő kezdeményezésére, aki Facebook oldalán hirdette meg a rendezvényt. Arra meghívta dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érseket, valamint a főépítészét, Vörös Mártát, a város részéről pedig dr. Bálint József polgármestert és a teljes lakosságot. Utóbbiak a várost izgalomban tartó kérdés dacára nem túl nagy számban vettek részt az eszmecserén.

A városháza dísztermében megtartott lakossági fórumon Bolvári Ferdinánd, önkormányzati képviselő köszöntötte a jelenlévőket, majd ismertette a napirendi pontokat mely szerint a Szentháromság tér fölújítási munkálatairól, majd az óvodaépítéssel kapcsolatos tudnivalókról és végül a belvárost érintő egyéb dolgokról lesz szó a rendezvényen.

A lakossági fórumra informálisan az egész várost meginvitálták, bár portálunk is csak a képviselő közösségi oldaláról értesült róla. Ahhoz képest, hogy a lakosságot érintő megoldandó ügyekről, folyamatokról esett szó, nagyon kevesen vettek részt rajta, és valamiért hiányoztak a közösségi médiában oly aktív hozzászólók is.

Az először felszólaló dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke szerint:

Jeremiás siralmait el lehetne mondani, arról, hogy mi mindennel vádoltak bennünket.
Többek között egy2,5 milliárd forintos pénzügyi visszaéléssel, aminek híre futótűzként terjedt el városunkban. Érsek úrtól megtudhattuk, hogy volt olyan is, aki azt állította, hogy a saját szemével látta, ahogy őket vezetőszáron, bilincsben elkísérik. Minderre annyit mondott: „borítsunk rá egy nagy fátylat!”

A képviselő úr megkért, hogy jöjjek el és mondjam el én, hogy miért csináljuk ezt az egész régészeti munkát, a tér újra rendezését, mert így talán jobban elhiszik – fogalmazott az érsek úr, aki a szűkös ideje ellenére is részt vett a találkozón.
Amint mondta, a lényeges kérdésekre ő is tud válaszolni, azonban a részletekről Vörös Márta, az egyházmegye főépítésze tud konkrét, érdemleges válaszokat adni, hiszen jó ideje ő vezeti a közel 10 éve zajló építkezést.

Még mindig vannak olyanok, akik azt kérdezik, hogy mikor lesz már kész végre a Székesegyház? Hát, nekik szeretném elmondani, hogy már egy éve nyitva van! – kezdte tájékoztatóját a mérnökasszony, és hozzátette idén már 33.000 látogatónál járnak március óta. Megjegyezte, hogy minden hírportálhoz folyamatosan eljuttatják az információkat az építésekkel kapcsolatban, és mégis vannak olyanok, akik nem tudják mi az aktuális helyzet.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Téglás Boglárka/ KALOhírek

A múzeumban, amit már belülről is meglehet tekinteni, hamarosan megrendezésre kerül egy olyan kiállítás, amit maguk között csak úgy hívnak: a „Barokk-kiállítás”, ami leginkább az eddigi érsekeink személyiségeire fókuszál, hogy mi mindent tettek a városunkért. Ezzel természetesen nem csak a hívő embereket szeretnék megcélozni, hanem az egész várost.

Ezzel Kalocsa értéke felmagasztosodik, Európai hírű város lesz. De ezt ki kell várni, ez nagyon sok munkát jelent, az ezzel járó kellemetlenségeket el kell viselni. Jelen pillanatban is nagyon sok városi feladatot végzünk, az előjáróság tudtával, egyetértésével, hiszen a Szentháromság tér nem egy önálló elem, az ittlévő érseki épületek egységet alkotnak– folytatta, majd nyomatékkal azt kérte, hogy segítse munkájukat a város az együttgondolkodásban, vagy legalább hagyják, hogy ők gondolkodjanak a lakosság helyett ez ügyben. Jelenleg az úttól a kastélyig végzik a felújításokat, pontosabban burkolatcserét, amire azért van szükség, mert az előző burkolat, nem volt nagy teherbírású, az építkezés során szükséges nagygépeket nem bírta el. Emellett a csatornarendszer sem működött, amit az érsekség cseréltetett ki. Ezzel párhuzamosan a régészeti munkát is az érsekség végezteti.

Remélem, hogy Önök is büszkék lesznek erre az eredményre, hiszen maguknak készül. Az érsekség nem magának épít, teszi ezt, hanem Önöknek. Egy olyan értéket képezünk vele, amely a várost segíti a felemelkedésben, de az Önök segítsége is szükséges! A hozzászólók szerint kissé későn lett megtartva ez a lakossági fórum, mert a lakosságot is igen érdekli, hogy mi történik a város legfontosabb terén.

Mikor nyeri el azt a formáját, amit Önök terveznek? Mentesítve lesz a tér a forgalom alól? Ez ügyben folynak-e tárgyalások, szakmai egyeztetések?

– csak néhány kiragadott kérdés az érdeklődők részéről.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Téglás Boglárka/ KALOhírek

Volt, aki a mérnökasszony szavaihoz csupán annyit szeretett volna hozzáfűzni, hogy egyszerűen csak köszönet jár a kalocsai polgárok részéről ezért a munkáért.

Időszűke miatt a másik két napirendi pont megvitatására nem igen volt érdemben lehetőség. Kérdések lettek feltéve például a főutcai fakivágásról, a templomtéri, városhoz tartozó, épületek állagáról, a sétálóutcai lakossági szemét elszállításáról. A választ a városvezetés részéről dr. Bálint József polgármester és Loibl László, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője adta meg.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Téglás Boglárka/ KALOhírek

Reméljük az elkövetkezendőkben gyakrabban lesz lehetőség, hasonló fórumok keretében megvitatni a város életét meghatározó fejlesztéseket, döntéseket!
Várjuk a folytatást!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 22., 10:01
Szombaton tartott „fogadóórát” – lényegében választási fórumot – Suhajda Krisztián, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje Kalocsán, akinek vendége a párt EP-képviselője volt. A két politikus bemutatta a párt programját, a főbb kampánytémákat Suhajda ismertette, vendége főképp az országos politikai helyzetet elemezte. Szóba került Morvai Krisztina újabban tapasztalt különutas politikája és annak jobbikos megítélése, illetve a koalíciós kormányzás, vagy az esetleges alkotmányos válság lehetősége is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 23., 20:07
Szándékosan választott szokatlan időszakot a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, valamint az akciójában részt vevő szervezetek vezetősége arra, hogy a város rászorulóinak gyűjtsön. Decemberben sokan gyűjtenek, ezért a húsvétot megelőző időszakra tették az akciót. Még >>>
2018. 03. 23., 14:52
Komoly előkészületekről tájékoztatott a holnapi jótékonysági örömfutás szervezője, akinek időközben az alkalomra rendelt futópólója is megérkezett. Még >>>
2018. 03. 23., 14:20
Itt a lehetőség! Do it yourself, azaz csináld magad tavaszi kopogtatódat holnap, március 24-én a Pilvax Hotel**** Kalocsában, ahol a Viveccho Virág tart workshopot! Még >>>
2018. 03. 23., 11:23
Kicsit még fázik, de már legalább már pihenhet egy jót, és ezen a tavaszon valószínűleg éhezni sem fog. Még >>>
2018. 03. 23., 10:23
A facebookos adatlopási botrány után nagyot estek a cég részvényei, ami nem csoda. az érdekessé, hogy egy sor technológiai részvény árfolyamát is magával rántotta a Zuckenberg-birodalom megingása, pedig nem hinnénk, hogy az informatika és hi-tech korszaka véget ért volna! Még >>>
2018. 03. 22., 17:49
Életmentő tetoválás cukorbetegeknek, ingyen. Három nap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát a magyar tetoválóművész kezdeményezése Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.
Immár négy gépen folyik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a leendő pilóták felkészítése, miután használatba vették az újabb két Zlin típusú kiképző-repülőgépet.
Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.