2017. 10. 18. szerda
Lukács
: 308 Ft   : 262 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk

Lakossági fórum a főtérről

Téglás Boglárka  |  2017. 09. 28., 11:57

Hétfőn a városháza dísztermében tartottak lakossági fórumot Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő kezdeményezésére, aki Facebook oldalán hirdette meg a rendezvényt. Arra meghívta dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érseket, valamint a főépítészét, Vörös Mártát, a város részéről pedig dr. Bálint József polgármestert és a teljes lakosságot. Utóbbiak a várost izgalomban tartó kérdés dacára nem túl nagy számban vettek részt az eszmecserén.

A városháza dísztermében megtartott lakossági fórumon Bolvári Ferdinánd, önkormányzati képviselő köszöntötte a jelenlévőket, majd ismertette a napirendi pontokat mely szerint a Szentháromság tér fölújítási munkálatairól, majd az óvodaépítéssel kapcsolatos tudnivalókról és végül a belvárost érintő egyéb dolgokról lesz szó a rendezvényen.

A lakossági fórumra informálisan az egész várost meginvitálták, bár portálunk is csak a képviselő közösségi oldaláról értesült róla. Ahhoz képest, hogy a lakosságot érintő megoldandó ügyekről, folyamatokról esett szó, nagyon kevesen vettek részt rajta, és valamiért hiányoztak a közösségi médiában oly aktív hozzászólók is.

Az először felszólaló dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke szerint:

Jeremiás siralmait el lehetne mondani, arról, hogy mi mindennel vádoltak bennünket.
Többek között egy2,5 milliárd forintos pénzügyi visszaéléssel, aminek híre futótűzként terjedt el városunkban. Érsek úrtól megtudhattuk, hogy volt olyan is, aki azt állította, hogy a saját szemével látta, ahogy őket vezetőszáron, bilincsben elkísérik. Minderre annyit mondott: „borítsunk rá egy nagy fátylat!”

A képviselő úr megkért, hogy jöjjek el és mondjam el én, hogy miért csináljuk ezt az egész régészeti munkát, a tér újra rendezését, mert így talán jobban elhiszik – fogalmazott az érsek úr, aki a szűkös ideje ellenére is részt vett a találkozón.
Amint mondta, a lényeges kérdésekre ő is tud válaszolni, azonban a részletekről Vörös Márta, az egyházmegye főépítésze tud konkrét, érdemleges válaszokat adni, hiszen jó ideje ő vezeti a közel 10 éve zajló építkezést.

Még mindig vannak olyanok, akik azt kérdezik, hogy mikor lesz már kész végre a Székesegyház? Hát, nekik szeretném elmondani, hogy már egy éve nyitva van! – kezdte tájékoztatóját a mérnökasszony, és hozzátette idén már 33.000 látogatónál járnak március óta. Megjegyezte, hogy minden hírportálhoz folyamatosan eljuttatják az információkat az építésekkel kapcsolatban, és mégis vannak olyanok, akik nem tudják mi az aktuális helyzet.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Téglás Boglárka/ KALOhírek

A múzeumban, amit már belülről is meglehet tekinteni, hamarosan megrendezésre kerül egy olyan kiállítás, amit maguk között csak úgy hívnak: a „Barokk-kiállítás”, ami leginkább az eddigi érsekeink személyiségeire fókuszál, hogy mi mindent tettek a városunkért. Ezzel természetesen nem csak a hívő embereket szeretnék megcélozni, hanem az egész várost.

Ezzel Kalocsa értéke felmagasztosodik, Európai hírű város lesz. De ezt ki kell várni, ez nagyon sok munkát jelent, az ezzel járó kellemetlenségeket el kell viselni. Jelen pillanatban is nagyon sok városi feladatot végzünk, az előjáróság tudtával, egyetértésével, hiszen a Szentháromság tér nem egy önálló elem, az ittlévő érseki épületek egységet alkotnak– folytatta, majd nyomatékkal azt kérte, hogy segítse munkájukat a város az együttgondolkodásban, vagy legalább hagyják, hogy ők gondolkodjanak a lakosság helyett ez ügyben. Jelenleg az úttól a kastélyig végzik a felújításokat, pontosabban burkolatcserét, amire azért van szükség, mert az előző burkolat, nem volt nagy teherbírású, az építkezés során szükséges nagygépeket nem bírta el. Emellett a csatornarendszer sem működött, amit az érsekség cseréltetett ki. Ezzel párhuzamosan a régészeti munkát is az érsekség végezteti.

Remélem, hogy Önök is büszkék lesznek erre az eredményre, hiszen maguknak készül. Az érsekség nem magának épít, teszi ezt, hanem Önöknek. Egy olyan értéket képezünk vele, amely a várost segíti a felemelkedésben, de az Önök segítsége is szükséges! A hozzászólók szerint kissé későn lett megtartva ez a lakossági fórum, mert a lakosságot is igen érdekli, hogy mi történik a város legfontosabb terén.

Mikor nyeri el azt a formáját, amit Önök terveznek? Mentesítve lesz a tér a forgalom alól? Ez ügyben folynak-e tárgyalások, szakmai egyeztetések?

– csak néhány kiragadott kérdés az érdeklődők részéről.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Téglás Boglárka/ KALOhírek

Volt, aki a mérnökasszony szavaihoz csupán annyit szeretett volna hozzáfűzni, hogy egyszerűen csak köszönet jár a kalocsai polgárok részéről ezért a munkáért.

Időszűke miatt a másik két napirendi pont megvitatására nem igen volt érdemben lehetőség. Kérdések lettek feltéve például a főutcai fakivágásról, a templomtéri, városhoz tartozó, épületek állagáról, a sétálóutcai lakossági szemét elszállításáról. A választ a városvezetés részéről dr. Bálint József polgármester és Loibl László, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője adta meg.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Téglás Boglárka/ KALOhírek

Reméljük az elkövetkezendőkben gyakrabban lesz lehetőség, hasonló fórumok keretében megvitatni a város életét meghatározó fejlesztéseket, döntéseket!
Várjuk a folytatást!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 10. 16., 16:57
Filvig Géza és egy barátja, párttársa, Farkas Péter nem bírta tovább nézni az üveghegyet, amely a Diego melletti szelektív konténer környékét lepte el. Kezükbe vették a dolgot, meg a hulladéküveget, és azokat a szeméttelepre szállították, egyben azt is demonstrálva, hogy nem ördöngösség. Ami nem megy, ne erőltessük, de legalább figyeljünk oda jobban, főleg, ha van rá apparátus – sürgeti Filvig, aki a problémát már testület előtt is fölvetette, nem is egyedül.
2017. 10. 16., 18:38
A télre való felkészülésről tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán megtartott ülésén, amelyen a védelmi igazgatásban résztvevők, a polgármesterek, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügyi igazgatóság, a gáz- és áramszolgáltató, a közútkezelő vezető beosztású képviselői voltak jelen.
2017-10-17 19:22:48
Október 17-én 45 éves lett az 1972-ben született Marshall Mathers, vagyis Eminem, aki már több mint húsz éve van a pályán. Díjakat nyert, filmekben szerepelt, és bár évek óta nem jelent meg új albuma, folyamatosan turnézik. Hogyan jutott el az egyedülálló anya által nevelt srác egy apró kis házból odáig, hogy világsztár és Oscar-díjas rapper legyen?

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>
2017. 10. 15., 19:55
A „dead bedroom”, vagyis a „halott hálószobák” jelenség kapcsán olyan párokról beszélünk, akik együtt élnek ugyan, de a kapcsolatukból eltűnik, vagy eltűnt a szexuális élet. Miért és hova tűnik el a vágy? - erre keresi a választ e cikk. Még >>>
2017. 10. 14., 14:15
A helyi színházban december 9-én este hétkor lesz a Kalocsai Thália Társulat következő premierje. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-10-05 08:44:57
 2 Több idő marad a játszóterek felújítására: https://www.youtube.com/watch?v=xOMdO0HWlks

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Pár nappal a Spanyol Légierő Eurofighter Typhoon katasztrófája után újabb repülőgép zuhant le Spanyolországban, a Madrid közeli Torrejon de Ardoz légibázis mellett, ezúttal egy F/A-18 Hornet.
Látványos bemutatókkal színesített családi napot szervezett a dolgozói és családtagjaik részére október 14-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis.
Kanada hivatalosan is kifejezte érdeklődését az ausztrál F/A-18A/B Hornetek iránt. A kanadai Királyi Légierő CF-18-ainak ideiglenes pótlására kiváló lehetőséget nyújtanának az ausztrálok használt vadászbombázói.
Mint ahogy arról a közelmúltban már lapunkon is beszámoltunk, megérkezett Szerbiába az a hat MiG-29-es, melyeket Oroszországtól kap déli szomszédunk. Mutatjuk az első fotókat.