2022. 09. 29. csütörtök
Mihály
: 411 Ft   : 430 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Lakossági fórum a főtérről

Téglás Boglárka  |  2017. 09. 28., 11:57

Hétfőn a városháza dísztermében tartottak lakossági fórumot Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő kezdeményezésére, aki Facebook oldalán hirdette meg a rendezvényt. Arra meghívta dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érseket, valamint a főépítészét, Vörös Mártát, a város részéről pedig dr. Bálint József polgármestert és a teljes lakosságot. Utóbbiak a várost izgalomban tartó kérdés dacára nem túl nagy számban vettek részt az eszmecserén.

A városháza dísztermében megtartott lakossági fórumon Bolvári Ferdinánd, önkormányzati képviselő köszöntötte a jelenlévőket, majd ismertette a napirendi pontokat mely szerint a Szentháromság tér fölújítási munkálatairól, majd az óvodaépítéssel kapcsolatos tudnivalókról és végül a belvárost érintő egyéb dolgokról lesz szó a rendezvényen.

A lakossági fórumra informálisan az egész várost meginvitálták, bár portálunk is csak a képviselő közösségi oldaláról értesült róla. Ahhoz képest, hogy a lakosságot érintő megoldandó ügyekről, folyamatokról esett szó, nagyon kevesen vettek részt rajta, és valamiért hiányoztak a közösségi médiában oly aktív hozzászólók is.

Az először felszólaló dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke szerint:

Jeremiás siralmait el lehetne mondani, arról, hogy mi mindennel vádoltak bennünket.
Többek között egy2,5 milliárd forintos pénzügyi visszaéléssel, aminek híre futótűzként terjedt el városunkban. Érsek úrtól megtudhattuk, hogy volt olyan is, aki azt állította, hogy a saját szemével látta, ahogy őket vezetőszáron, bilincsben elkísérik. Minderre annyit mondott: „borítsunk rá egy nagy fátylat!”

A képviselő úr megkért, hogy jöjjek el és mondjam el én, hogy miért csináljuk ezt az egész régészeti munkát, a tér újra rendezését, mert így talán jobban elhiszik – fogalmazott az érsek úr, aki a szűkös ideje ellenére is részt vett a találkozón.
Amint mondta, a lényeges kérdésekre ő is tud válaszolni, azonban a részletekről Vörös Márta, az egyházmegye főépítésze tud konkrét, érdemleges válaszokat adni, hiszen jó ideje ő vezeti a közel 10 éve zajló építkezést.

Még mindig vannak olyanok, akik azt kérdezik, hogy mikor lesz már kész végre a Székesegyház? Hát, nekik szeretném elmondani, hogy már egy éve nyitva van! – kezdte tájékoztatóját a mérnökasszony, és hozzátette idén már 33.000 látogatónál járnak március óta. Megjegyezte, hogy minden hírportálhoz folyamatosan eljuttatják az információkat az építésekkel kapcsolatban, és mégis vannak olyanok, akik nem tudják mi az aktuális helyzet.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Téglás Boglárka/ KALOhírek

A múzeumban, amit már belülről is meglehet tekinteni, hamarosan megrendezésre kerül egy olyan kiállítás, amit maguk között csak úgy hívnak: a „Barokk-kiállítás”, ami leginkább az eddigi érsekeink személyiségeire fókuszál, hogy mi mindent tettek a városunkért. Ezzel természetesen nem csak a hívő embereket szeretnék megcélozni, hanem az egész várost.

Ezzel Kalocsa értéke felmagasztosodik, Európai hírű város lesz. De ezt ki kell várni, ez nagyon sok munkát jelent, az ezzel járó kellemetlenségeket el kell viselni. Jelen pillanatban is nagyon sok városi feladatot végzünk, az előjáróság tudtával, egyetértésével, hiszen a Szentháromság tér nem egy önálló elem, az ittlévő érseki épületek egységet alkotnak– folytatta, majd nyomatékkal azt kérte, hogy segítse munkájukat a város az együttgondolkodásban, vagy legalább hagyják, hogy ők gondolkodjanak a lakosság helyett ez ügyben. Jelenleg az úttól a kastélyig végzik a felújításokat, pontosabban burkolatcserét, amire azért van szükség, mert az előző burkolat, nem volt nagy teherbírású, az építkezés során szükséges nagygépeket nem bírta el. Emellett a csatornarendszer sem működött, amit az érsekség cseréltetett ki. Ezzel párhuzamosan a régészeti munkát is az érsekség végezteti.

Remélem, hogy Önök is büszkék lesznek erre az eredményre, hiszen maguknak készül. Az érsekség nem magának épít, teszi ezt, hanem Önöknek. Egy olyan értéket képezünk vele, amely a várost segíti a felemelkedésben, de az Önök segítsége is szükséges! A hozzászólók szerint kissé későn lett megtartva ez a lakossági fórum, mert a lakosságot is igen érdekli, hogy mi történik a város legfontosabb terén.

Mikor nyeri el azt a formáját, amit Önök terveznek? Mentesítve lesz a tér a forgalom alól? Ez ügyben folynak-e tárgyalások, szakmai egyeztetések?

– csak néhány kiragadott kérdés az érdeklődők részéről.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Téglás Boglárka/ KALOhírek

Volt, aki a mérnökasszony szavaihoz csupán annyit szeretett volna hozzáfűzni, hogy egyszerűen csak köszönet jár a kalocsai polgárok részéről ezért a munkáért.

Időszűke miatt a másik két napirendi pont megvitatására nem igen volt érdemben lehetőség. Kérdések lettek feltéve például a főutcai fakivágásról, a templomtéri, városhoz tartozó, épületek állagáról, a sétálóutcai lakossági szemét elszállításáról. A választ a városvezetés részéről dr. Bálint József polgármester és Loibl László, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője adta meg.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Téglás Boglárka/ KALOhírek

Reméljük az elkövetkezendőkben gyakrabban lesz lehetőség, hasonló fórumok keretében megvitatni a város életét meghatározó fejlesztéseket, döntéseket!
Várjuk a folytatást!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 28., 20:23
Vállalkozásként üzletelt kábítószerrel – kristállyal – egy kalocsai család, amibe még a legfiatalabb családtagot, egy 13 éves lányt is bevontak. Az anyagra a bátyjai is rákaptak. A nyomozás során lőszer is előkerült. Még >>>
2022. 09. 28., 08:30
Feloldja a tűzgyújtási tilalmat a hatóság szerdától Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében is, ezzel Magyarország teljes területén megszűnik a korlátozás. Még >>>
2022. 09. 28., 07:24
Ezekben a napokban a posta a kalocsai háztartásokba is kézbesíti a KSH, a borítékon „HIVATALOS ÉRTESÍTÉS” feliratú levelét. Még >>>
2022. 09. 27., 16:15
Az 5106-os úton akadályozza a forgalmat a baleset. Még >>>
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés