2017. 12. 18. hétfő
Auguszta
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Lakossági fórum a főtérről

Téglás Boglárka  |  2017. 09. 28., 11:57

Hétfőn a városháza dísztermében tartottak lakossági fórumot Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő kezdeményezésére, aki Facebook oldalán hirdette meg a rendezvényt. Arra meghívta dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érseket, valamint a főépítészét, Vörös Mártát, a város részéről pedig dr. Bálint József polgármestert és a teljes lakosságot. Utóbbiak a várost izgalomban tartó kérdés dacára nem túl nagy számban vettek részt az eszmecserén.

A városháza dísztermében megtartott lakossági fórumon Bolvári Ferdinánd, önkormányzati képviselő köszöntötte a jelenlévőket, majd ismertette a napirendi pontokat mely szerint a Szentháromság tér fölújítási munkálatairól, majd az óvodaépítéssel kapcsolatos tudnivalókról és végül a belvárost érintő egyéb dolgokról lesz szó a rendezvényen.

A lakossági fórumra informálisan az egész várost meginvitálták, bár portálunk is csak a képviselő közösségi oldaláról értesült róla. Ahhoz képest, hogy a lakosságot érintő megoldandó ügyekről, folyamatokról esett szó, nagyon kevesen vettek részt rajta, és valamiért hiányoztak a közösségi médiában oly aktív hozzászólók is.

Az először felszólaló dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke szerint:

Jeremiás siralmait el lehetne mondani, arról, hogy mi mindennel vádoltak bennünket.
Többek között egy2,5 milliárd forintos pénzügyi visszaéléssel, aminek híre futótűzként terjedt el városunkban. Érsek úrtól megtudhattuk, hogy volt olyan is, aki azt állította, hogy a saját szemével látta, ahogy őket vezetőszáron, bilincsben elkísérik. Minderre annyit mondott: „borítsunk rá egy nagy fátylat!”

A képviselő úr megkért, hogy jöjjek el és mondjam el én, hogy miért csináljuk ezt az egész régészeti munkát, a tér újra rendezését, mert így talán jobban elhiszik – fogalmazott az érsek úr, aki a szűkös ideje ellenére is részt vett a találkozón.
Amint mondta, a lényeges kérdésekre ő is tud válaszolni, azonban a részletekről Vörös Márta, az egyházmegye főépítésze tud konkrét, érdemleges válaszokat adni, hiszen jó ideje ő vezeti a közel 10 éve zajló építkezést.

Még mindig vannak olyanok, akik azt kérdezik, hogy mikor lesz már kész végre a Székesegyház? Hát, nekik szeretném elmondani, hogy már egy éve nyitva van! – kezdte tájékoztatóját a mérnökasszony, és hozzátette idén már 33.000 látogatónál járnak március óta. Megjegyezte, hogy minden hírportálhoz folyamatosan eljuttatják az információkat az építésekkel kapcsolatban, és mégis vannak olyanok, akik nem tudják mi az aktuális helyzet.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Téglás Boglárka/ KALOhírek

A múzeumban, amit már belülről is meglehet tekinteni, hamarosan megrendezésre kerül egy olyan kiállítás, amit maguk között csak úgy hívnak: a „Barokk-kiállítás”, ami leginkább az eddigi érsekeink személyiségeire fókuszál, hogy mi mindent tettek a városunkért. Ezzel természetesen nem csak a hívő embereket szeretnék megcélozni, hanem az egész várost.

Ezzel Kalocsa értéke felmagasztosodik, Európai hírű város lesz. De ezt ki kell várni, ez nagyon sok munkát jelent, az ezzel járó kellemetlenségeket el kell viselni. Jelen pillanatban is nagyon sok városi feladatot végzünk, az előjáróság tudtával, egyetértésével, hiszen a Szentháromság tér nem egy önálló elem, az ittlévő érseki épületek egységet alkotnak– folytatta, majd nyomatékkal azt kérte, hogy segítse munkájukat a város az együttgondolkodásban, vagy legalább hagyják, hogy ők gondolkodjanak a lakosság helyett ez ügyben. Jelenleg az úttól a kastélyig végzik a felújításokat, pontosabban burkolatcserét, amire azért van szükség, mert az előző burkolat, nem volt nagy teherbírású, az építkezés során szükséges nagygépeket nem bírta el. Emellett a csatornarendszer sem működött, amit az érsekség cseréltetett ki. Ezzel párhuzamosan a régészeti munkát is az érsekség végezteti.

Remélem, hogy Önök is büszkék lesznek erre az eredményre, hiszen maguknak készül. Az érsekség nem magának épít, teszi ezt, hanem Önöknek. Egy olyan értéket képezünk vele, amely a várost segíti a felemelkedésben, de az Önök segítsége is szükséges! A hozzászólók szerint kissé későn lett megtartva ez a lakossági fórum, mert a lakosságot is igen érdekli, hogy mi történik a város legfontosabb terén.

Mikor nyeri el azt a formáját, amit Önök terveznek? Mentesítve lesz a tér a forgalom alól? Ez ügyben folynak-e tárgyalások, szakmai egyeztetések?

– csak néhány kiragadott kérdés az érdeklődők részéről.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Téglás Boglárka/ KALOhírek

Volt, aki a mérnökasszony szavaihoz csupán annyit szeretett volna hozzáfűzni, hogy egyszerűen csak köszönet jár a kalocsai polgárok részéről ezért a munkáért.

Időszűke miatt a másik két napirendi pont megvitatására nem igen volt érdemben lehetőség. Kérdések lettek feltéve például a főutcai fakivágásról, a templomtéri, városhoz tartozó, épületek állagáról, a sétálóutcai lakossági szemét elszállításáról. A választ a városvezetés részéről dr. Bálint József polgármester és Loibl László, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője adta meg.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Téglás Boglárka/ KALOhírek

Reméljük az elkövetkezendőkben gyakrabban lesz lehetőség, hasonló fórumok keretében megvitatni a város életét meghatározó fejlesztéseket, döntéseket!
Várjuk a folytatást!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017-12-13 23:11:15
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017-12-13 22:44:53
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 17., 11:26
Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt Még >>>
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az afganisztáni misszióra történő felkészülés keretében magashegyi harcászati repülőkiképzésen vettek részt a szolnoki szállítóhelikopter-zászlóalj pilótái, fedélzeti technikusai és műszaki katonái a horvátországi Zadarban.
2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.