2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Látványban nem lesz hiány – Húsvéti harangszó és tisztuló tér Kalocsa szívében

2017. 03. 20., 18:34

Amint azt portálunkon is megírtuk, az elmúlt héten hatalmas siker és érdeklődés közepette tartotta meg turisztikai nyitórendezvényét március 15-én a Kalocsai Érsekség. De mikor szólal meg a nagytemplom harangja, hogy közlekedhetnek majd a látogatók a Szentháromság téren, és fogunk-e repülni a régi templomfalak felett? Most ezekre a kérdésekre (is) megkaptuk a választ!

Mint arról a turisztikai nyitóprogram alkalmával a térhez érkezve azonnal meggyőződhettünk: a korábbinál jóval letisztultabb, beláthatóbb panoráma fogadja a Szentháromság térre látogatókat.

Vörös Márta főegyházmegyei főépítész, a Kalocsán is folyó beruházások tervezője és koordinátora rávilágított ennek okára, miszerint mind az Astriceum Érseki Múzeum, mint a Főszékesegyház esetében az építési munkálatok szinte teljesen befejeződtek, így az ehhez szükséges anyagokat és eszközöket elvitték.

Korábbi fotó
Forrás: KALOhírek

Rövidesen szabad utat engednek az itt kezdődő régészeti feltárásoknak is – mindez azonban nem hátráltatja majd a nyárra várt látogatódömpinget [merthogy immáron hivatalosan is minden attrakció megnyílt a turisták számára, kizárt, hogy ne sokszorozódjon meg a számuk az idén a korábbi években számon tartottakhoz képest – A szerk.].

A mérnökasszony megerősítette, hogy mindenképpen oly’ módon szeretnék elérhetővé tenni a teret és a rajta lévő épületeket (múzeum, kastély, templom), hogy azok folyamatosan látogathatóak legyenek – attól függetlenül, hogy éppen a régészek, vagy az új burkolatot lerakó szakemberek dolgoznak ott.

Az egyetlen „kieső” terület, az a templom mellett, jelenleg tetővel fedett templomromokat rejtő rész,

amit már csak kész állapotban fognak megmutatni a nagyközönségnek.

Korábbi fotó
Forrás: KALOhírek

A most látható védőtető-rendszer tehát marad egy darabig, de amikor elbontják, a korabeli templomok falainak feltáruló maradványai minden bizonnyal lélegzetelállító összképet nyújtanak majd úgy testközelből, közöttük sétálva, mint madártávlatból.

A megálmodott cél ugyanis az lenne, hogy Kalocsa legszebbnek ígérkező romkertjét a magasból is megszemlélhesse az érdeklődő.

Ha pedig madártávlat és magasság! Korábban is felmerült már, hogy idővel a templomtornyok közötti folyosóra is felengedik a látogatókat – ahonnan tiszta időben a Mecsekig szabad szemmel el lehet látni. Vörös Márta ismét ígéretet tett rá, hogy

el fog jönni ez az idő,

amint mindkét toronyba visszaköltöznek a harangok.

Korábbi fotó
Forrás: KALOhírek

Apropó, harangok! Valamennyien, sorban, akár a jó gyerekek, a templom előtt várják, hogy „hazatérhessenek”. Azért kerültek oda, mert az újratervezett tartószerkezetek, harangszékek építése megkezdődött a Szentháromság téren, majd a kész harangszékeket elemenként fogják feldaruzni és beépíteni az északi, illetve a déli toronyba.

A legnagyobb, három tonnát nyomó érseki nagyharang az északi toronyban egyedüliként zúg majd fel a tervek szerint a húsvéti ünnepi szentmisén,

„kisebb testvérei” a déli toronyból hívogatják majd szentmisére a híveket.

A harangemelés olyan ünnepélyes pillant lesz, mint amikor a két keresztet tették fel a toronysisakok csúcsára. Nem turisztikai értelemben élmény ez elsősorban, hanem lélektanilag, mutat rá a mérnökasszony, ezért érseki áldás és virágkoszorú kíséretében emelik majd a fel azokat.

A szertartás és a daruzás időpontjáról pedig minden bizonnyal előzetesen értesíteni fogják azokat, akik szeretnének szemtanúi lenni ennek a szép pillanatnak.

A harangok jelenleg
Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK