2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Lezárultak az óvoda-felújítások

Illés György Cinó  |  2015. 06. 16., 13:02

A felújítások már jóval a tavaszi szünet előtt elkezdődtek, a szünet után pedig az óvodások egy részének egy időre költöznie kellett. Múlt hétfő óta már minden óvodás a saját helyén, megújult épületben élvezheti az óvoda áldásait.

A fejlesztés két külön projekt keretében zajlott: egyikből még hátra van a legnagyobb falat, a Szent István Gimnázium épületének felújítása, a másik a Zöldfa utcai Óvoda napelemes rendszerének kiépítésére irányult, és egyike volt a város késedelmes projektjeinek.

A tavasszal indult munkálatok során a két óvodából a gyerekeknek ki kellett költözniük. Az épületek időszaki kiváltását úgy oldották meg, hogy a gyerekek a Viola utcai óvoda kihasználatlan csoportszobáit, illetve a bölcsőde erre alkalmas helyiségeit kapták meg. Ezeken a helyszíneken sikerült az óvodai nevelés szempontjainak mindenben maradéktalanul megfelelő körülményeket biztosítani – mondta kérdésünkre Katus Györgyné vezető óvónő, hozzátéve, hogy a gyerekek is hamar megszokták átmeneti helyüket.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A napelempark
Forrás: Illés György / KaloHírek

A Csokonai utcai óvoda négy csoportja közül kettő már a tavaszi szünet után a régi-új helyükön kezdhettek, a másik két csoport június elejétől térhetett vissza megszokott csoportszobájába.
A Zöldfa utcai ovisok múlt hétfőtől kapták vissza megújult óvodájukat. A beruházás műszaki átadása a május végi határidőre mindkét helyszínen megtörtént, a Széchenyi lakótelepi intézmény esetében kisebb kiegészítő, illetve utómunkálatok, a környezet, az udvar rendezése miatt húzódott még egy hetet a költözés – tudtuk meg.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
... és a hozzá tartozó "villanyóra"
Forrás: Illés György / KaloHírek

A költözéssel járó többletmunka mellett a szülők számára is kényelmetlenséget jelentett, különösen a Csokonai utcai óvodások családjai esetében, akiknek a város túlsó végébe kellett hordaniuk csemetéjüket. Így mindenki nagyon várta a projektzárót, és nagyon örült, amikor visszaköltözhettek a megújult óvodákba.
Annál is inkább, mert az előzetes tervekhez képest– a közmunkaprogram keretében – annak forrásaiból – térkövezéssel kibővülve valósult meg a projekt, és a tervezett világítótest-csere mellett az elektromos vezetékrendszer eredeti terven kívüli cseréje, és a szintén extra előtetőcsere is megtörtént, továbbá a csoportszobákban klímaberendezések is elhelyezésre kerültek.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A szép, árnyas óvodaudvar szerencsésen átvészelte a felújítást
Forrás: Illés György / KaloHírek

A Zöldfa utcában a munka a tető rekonstrukciójával, majd a napelem-rendszer kiépítésével kezdődött. A különálló projekt keretében létesülő áramtermelő rendszer kiépítése az akkori tájékoztatás szerint azért halasztódott, és ezáltal azért került a késedelmes projektek közé, mert a beruházással ésszerű volt megvárni a tető rekonstrukciós munkálatainak lezárultát, miközben az épület-felújítási projekt szintén csúszott.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Kilátás az új, jól szigetelő ablakon át, térköveket cipelő pillangóval
Forrás: Illés György / KaloHírek

A majdnem teljes épületfelújítás elsődleges célja az épületek energiahatékonyságának javítása volt, ami által jelentősen csökkennek majd az épületek fönntartási költségei.
Ez a napelemes rendszer kiépítésén túl a falak és a födém külső szigetelése és a nyílászárók cseréje mellett a fűtő- és világítórendszer megújítása válik valóra. A teljes felújításhoz csak a vízrendszer és a vizesblokkok fölújítása maradt el. A vezető óvónő ezzel együtt is elégedett:

– A vállalkozó és a munkások folyamatosan egyeztetve igyekeztek az ütemezésénél, munkaszervezésnél rugalmasan figyelembe venni az óvoda igényeit, amennyire lehet, alkalmazkodni, hogy minél kevésbé zavarják az ott folyó nevelő munkát és a gyerekek nyugalmát, napirendjét. Az elszenvedett kisebb kényelmetlenséget igazán megérte, hogy most két szép, új, korszerű óvodánk van. Igaz, a vízrendszer most kimaradt, pedig arra is ráférne a fölújítás, de álmunkban sem gondoltuk, hogy párhuzamosan két óvodánkban ilyen mértékű felújítás megvalósulhat meg. Úgy gondolom, ez nagyon nagy dolog – foglalta össze a beruházás jelentőségét és a megvalósulás folyamatát Katus Györgyné.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Ezen a képen szinte minden látszik: napelemek, szigetelt falak és födém, világítótestek, új nyílászárók, előtető, térkövezés. Ami nem látható: a fűtés és a vezetékek a falban.
Forrás: Illés György / KaloHírek

A munkákról szóló tudósításunkat a Csokonai utcai Óvodában készült képekkel illusztráltuk. Ezúttal A Zöldfa utcában jártunk a fotómasinánkkal.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK